Ana Sayfa / Güncel / UNICEF: Türkiye ve Suriye’de 7 milyon çocuk depremden etkilendi

UNICEF: Türkiye ve Suriye’de 7 milyon çocuk depremden etkilendi

UNICEF, depremin etkili olduğu Türkiye’de 10 ilde yaklaşık 4,6 milyon, Suriye’de ise 2,5 milyon çocuğun depremden etkilendiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Jamer Elder, Cenevre’de bulunan Palis Des Nations’un bugünkü toplantısında, Maraş merkezli depremlerin çocuklara etkilerine dair açıklamalarda bulundu. Depremin etkili olduğu 10 kentte yaşayan toplam çocuk sayısının 4,6 milyon olduğunu belirten Elder, Suriye’de de 2,5 milyon çocuğun depremden etkilediğini söyledi.
‘ENFEKSİYONLU ÇOCUK SAYISI ARTIYOR’
Çocuklarının ve ailelerinin desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Elder, yerelde bulunan kuruluş personellerini ve ilk müdahale ekiplerinin çoğunun depremde yaşamını yitirdiğini, yaralandığını, ofis ve ekipmanlarının yıkıma uğradığına dikkat çekti. Elder, çocuklu ailelerin açık alanlarda kaldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu, on binlerce ailenin, havanın şiddetli soğuğunda kar ve dondurucu yağmurun yoğun olduğu bir yılın koşullarına maruz kaldığı anlamına gelir. Hipotermi ve solunum yolu enfeksiyonlarından mustarip çocukların sayısı her gün artıyor.”
‘ÇOCUKLAR AİLESİNİ KAYBEDECEK’
UNICEF’in Suriye’de güvenli içme suyu, kışlık giysi, tıbbi beslenme sevkiyatı sağladığını aktaran Elder, Türkiye’de de kışlık kıyafet, bebek, aile, anne hijyen seti, battaniye, uyku tulumu, powerbank ve uyku sandalyesi sevkiyatı sağladığını aktardı. Elder, pek çok çocuğun söz konusu yıkım dolayısıyla ailesini kaybedeceğini belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye’de UNICEF, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile koordinasyon halinde, refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocukların belirlenmesine ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için hastanelere sosyal hizmet görevlileri yerleştirmiştir. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte UNICEF, etkilenen illerde refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocuklar için 10 yeni yardım hattı hizmete açmıştır.”
PSİKOLOJİK DESTEK
Savaşın sürdüğü Suriye’de depremin çocuklardaki travmayı arttırdığını ifade eden Elder, “Son olarak, Suriye’de çocukların karşılaştığı benzeri görülmemiş zorlukların bir hatırlatıcısı olarak: Neredeyse 12 yaşın altındaki her çocuk, çatışma, şiddet veya yerinden edilme dışında hiçbir şey bilmiyor. Bazı çocuklar altı ya da yedi kez yerinden edilmiştir. Ve 1,7 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli mülteci Türkiye’de etkilenen 10 ilde yaşıyor ve bunların tahminen 811 bini çocuk. Yıllarca süren şiddet, yıkım ve kötüleşen ekonomik koşullar, yaşam koşullarını çekilmez hale getirdi. Bu, uluslararası toplumun bu milyonlarca çocuğa dayanışma göstermesi için son şansı gibi görünüyor. Çocuklara yönelik psikososyal desteğin kapsamını hızla genişletmek için UNICEF ayrıca 70’e yakın eğitmen eğiticisini psikolojik ilk yardım konusunda eğitirken, daha uzun vadeli ruh sağlığı ve psikososyal desteği seferber etti. UNICEF , teşvik, öğrenme ve normallik duygusunu yeniden tesis etme yoluyla depremin etkisiyle başa çıkmalarını desteklemek için on binlerce çocuğa destek olacak yüzlerce eğlence seti sağlamaktadır” diye konuştu. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Carettalar Fenerbahçe’ye fark attı

Ardı ardına aldığı galibiyetlerle Türkiye Basketbol Ligi’nde adından sıkça söz ettiren Mersin Büyükşehir Belediyespor Erkek ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir