Ana Sayfa / Kadın / Pınar Gültekin davasında Mertcan Avcı’nın tutuklanmasına ret

Pınar Gültekin davasında Mertcan Avcı’nın tutuklanmasına ret

Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’nın yargılandığı duruşmada tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı için mahkeme ret kararı verdi.

Muğla’da 2020 yılında üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i (27) katleden Cemal Metin Avcı’nın (32) “Canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme” suçundan yargılandığı dava yeniden görüldü. Mahkeme fail Cemal Metin Avcı’ya son duruşmada “Haksız tahrik indirimi” uygulayarak, 23 yıl hapis cezası vermişti. İzmir Bölge Adliyesi Mahkemesi, kararı bozarak davanın yeniden görülmesine karar vermişti.

KADINLAR DAVAYI İZLEDİ

Bugün yeniden görülen duruşma İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’ncü Ceza Dairesi’nde görüldü. Duruşmaya taraf avukatları, ile katledilen  Pınar Gültekin’in ailesi hazır bulundu. Çok sayıda kadın örgütü ile Ankara, Muğla, İzmir baroları da davayı izledi. Duruşmada tutuklu fail Metin Cemal Avcı hazır bulunurken, tutuksuz yargılanan Mertcan Avcı ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

FAİL PINAR’I SUÇLADI

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Davayı takip eden kadın dernekleri ile İzmir Barosu’nun katılma talepleri reddedildi. İlk olarak ifadesi alınan Cemal Metin Avcı, ilk mahkemede verdiği ifadesini tekrar ederek, Pınar Gültekin’i suçladı.

Tutuksuz yargılanan kardeşi Mert Can Avcı da daha önceki ifadelerini tekrar ederek, “Adam öldürme” ve “Suç delillerinin yok etme” suçlarını işlemediğini öne sürdü.

Daha sonra söz verilen Pınar Gültekin’in annesi annesi Şefika Gültekin ise kızını suçlayan fail Cemal Metin Avcı’ya “Madem kızımdan bu kadar  şikayetçiydin neden polise, adalet kurumlarına başvurmadın” diye sordu.

Pınar’ın babası Sıddık Gültekin de, failin ifadelerini sürekli değiştirdiğini ve çeliştiğini belirterek “Kızımın paraya ihtiyacı yoktu. Ölüye iftira atmak çok kolay. Benim kızım gitmiş ama kadın cinayetleri aynı ezberde devam ediyor.  En ağır cezanın verilmesini istiyorum” diye konuştu.

CEZA TALEBİ

Esasa ilişkin değerlendirmede bulunan Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, raporlara yansıyan katliam şeklinin Pınar’ın canavarca hisle katledildiğine delil olduğunu belirterek, Pınar’ın eziyet çektirilerek katledildiğini dile getirdi. Mertcan Avcı’nın ise yanan cenazenin başında beklediğini ifade eden Epözdemir, iki failin ifadesinde dükkandan arabayla yarım saat uzaklıktaki bağ evinde ‘bozuk kokoreçleri yakma’ iddiasının mantıksız olduğunu dile getirdi. İddiaların aksine Pınar’ın raporlarda da ortaya konduğu gibi canlı iken yakılmasına iştirak ettiğini dile getiren Epözdemir, ayrıca failin varili tek başına kaldıramayacak kadar ağır olduğunu ve yanık izlerinin bulunmamasının katliamın tek başına işlemediğini ortaya koyduğunu belirtti.

‘TANIKLAR DİNLENSİN’

Mert Can Avcı’nın avukatı ise savunmaları tekrar ettiğini hangi suç delilin saklandığına dair bir somut delil sunulmadığını, failin suçu itiraf ettiğini dolayısıyla delilleri karartamayacağını öne sürdü. Avukat savunma için süre isteyerek, tanık Kamil Makar’ın ve Mehmet Yusuf Özdemir’in yeniden dinlenmesini talep etti.

SAVCI: DELİLLER KANITLI

Burada avukatlar arasında çıkan tartışma nedeniyle ara verildi. Savcı mütalaasında tanıkların yeninde dinlenmesini reddederek, Cemal Metin Avcı’nın “Tasarlayarak ve canavarca hisle” katlettiğinin delillerle ortaya konduğunu, fail Mert Can Avcının ise Pınar yakılırken bulunduğunu ve suça iştirak ettiğini belirtti. Failin ilişkisinin ortaya çıkmasını önlemek amacı ile katlettiğini belirten savcı sanığın tahrike ilişkin çelişkili ifadeleri nedeniyle “Haksız tahrik indirimi”nin uygulanmamasını talep etti. Fail Cemal Metin Avcı’nın “Tasarlayarak canavarsa hisle” Mertcan Avcı’nın ise “Canavarca hisle kasten öldürme” suçuna iştirakten cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme Heyeti Mertcan Avcı’nın tutuklanması talebini reddetti. Dava son savunmaların alınması üzerine 10 Mart 2023 tarihine ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Muğla’da 16 Temmuz 2020 tarihinde kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin, 21 Temmuz’da Cemal Metin Avcı tarafından katledilmiş halde bulundu. 9 Kasım 2020’de başlayan ve 13 duruşma süren yargılama sürecinde, fail Metin Avcı değil, işkenceyle katledilen Pınar Gültekin yargılanarak, özel hayatı irdelendi.

İNDİRİM VE BERAAT

Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile ona yardım eden aile bireylerinin karar duruşması 20 Haziran 2022’de görüldü. Karar duruşmasında mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, ancak ardından “Haksız tahrik indirimi” uygulayarak, cezayı 23 yıla indirdi. Avcı’ya yardım eden ve tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan, annesi Ayten, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan hakkında ise beraat kararı verildi.

Mahkemenin tartışmalı kararına karşı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Gültekin’in ailesi, avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na itirazda bulundu. Yine Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, fail Cemal Metin Avcı hakkında verilen indirim ve failin kardeşi Mertcan Avcı hakkında verilen beraat kararını İstinaf’a taşıdı.

KARAR BOZULDU

Yapılan itirazları ve dosya içeriğini inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Ceza Dairesi, davayı usulden bozarak, mahkemeye geri gönderdi. Mahkeme, davanın yeniden görülmesine karar verdi. /MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir