Ana Sayfa / Güncel / Oy ve Ötesi 81 kentte 100 bin gönüllüyle çalışacak

Oy ve Ötesi 81 kentte 100 bin gönüllüyle çalışacak

Sandık güvenliği için eğitim çalışmalarının başladığını ve 14 Mayıs’ta 100 bin gönüllüyle tüm sandıklardan veri toplamayı hedeflediklerini belirten Oy ve Ötesi Derneği Başkan Yardımcısı Hande Turan, ilk kez 81 kentte görevlendirme yapılacağını söyledi. 
Kurulduğu 24 Nisan 2014 tarihinden bu yana, 8 seçimi takip eden, 2023 seçimleri için ise eğitimlerini başlatan Oy ve Ötesi Derneği, 14 Mayıs’ta 100 bin gönüllüyle sandıkların başında olmayı hedefliyor. Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen 11 kentte özel bir çalışma yürütecek olan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan ile seçim hazırlıkları ve çalışmalarına dair konuştuk.
Depremden dolayı çalışmalarının geç başladığını belirten Turan, “Eğitimlerimiz, organizasyonlarımız ve tutanak tutma yolundaki çalışmalarımızı erken planlamıştık ancak maalesef deprem hepimizin hayatını etkiledi ve seçim çalışmalarını orada bir süre durdurduk” dedi.
9’UNCU SEÇİM TAKİP EDİLECEK 
Yaklaşık 1 buçuk aydır aktif bir şekilde sahada çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Turan, 14 Mayıs’ta 9’uncu seçimi takip edeceklerini dolayısıyla ciddi bir tecrübeye sahip olduklarını dile getirdi.
Bu seçimlerin bir diğer farkındalığının yaklaşık 6 milyon gencin ilk kez oy kullanacak olması olduğunu dile getiren Turan, “Çok zorlanan bir jenerasyonla karşı karşıyayız. Öncesinde pandemi ve ardından depremin olması gençleri ciddi anlamda etkilemiş durumda. Gençlerin yaşamış oldukları sıkıntılar hat safhada, yaşanılacak bir Türkiye için gençlerin sahaya inmesi gerekiyor. Gençlerin çalışmalara aktif bir şekilde katılımı 14 Mayıs’ta belirleyici olacaktır”  ifadelerini kullandı.
ÖNCELİK DEPREM BÖLGESİ
Kendileri için önceliğin deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Turan, “Deprem bölgesinde çok kayıp var, canımız çok yandı, oradaki arkadaşlarımızın canı çok yandı. Orada çok gönüllümüz var. Arkadaşlar çok motiveler, inanılmaz çalışıyorlar toplantılara çadırdan bağlanıyorlar. Bilindiği gibi bina kalmadı yani sandık bölgesinin bile ne olacağı belli değil. Bundan dolayı bir takım şeyler gecikti genelge geç yayımlandı, sandık listeleri geç kaldı çünkü bütün kurumlar zorda ve gerçekten tabloyu görebildiğimizi düşünmüyorum. Dolayısıyla bizde müşahit organizasyonumuzu yapmak istiyoruz. Oradaki arkadaşlarımızla sahada olacağız. Deprem olduğu andan beri hiç kimseyi yalnız bırakmamak için çok çalıştık. Bu konuda da deprem bölgesinde üzerimize düşen her şeyi yapacağız” dedi.
HEDEF 100 BİN GÖNÜLLÜ
Başarılı bir eğitim modüllerinin olduğunu aktaran Turan, eğitimlerinin başladığını belirtti. Bu seçimde sandık başlarında 100 bin gönüllü ile bulunmayı hedeflediklerini kaydeden Turan, çalışmalarına dair şunları aktardı: “Hedefimiz 100 bin gönüllü diyoruz ama 100 bin gönüllünün eğitimli olması çok önemli. Yüz yüze eğitime önem veriyoruz çünkü hem soruları o an cevaplayabiliyoruz hem daha motive oluyor herkes hem de birlikte olmanın gücünü bir kez daha hissetmiş oluyoruz. Seçim günü sahada olacağız şuan bütün Türkiye’de her ilde gönüllülerimiz var.  Seçimin sonunda tutanak toplayacağız ve tutanakları kendi uygulamamız üzerinden merkezimize göndereceğiz. YSK verileriyle karşılaştırıp en ufak farklılıkları siyasi partilere bildireceğiz. Onlar da itiraz süreçlerini devreye sokacaklar.”
81 KENTTE BİR İLK 
Oy ve Ötesi gönüllülerinin ilk kez 81 kentte görevde olacağına dikkat çeken Turan, sadece kentlerde değil aynı zaman da 81 kentin ilçelerinde de sandıklarda bulunmak istediklerini söyledi. Turan, “30 bin gönüllümüz var, her gün aramıza yenileri ekleniyor. Avukatların henüz sayısı belli değil ama çok avukatımız var. Özellikle Ankara, İstanbul, Eskişehir, Adana ve Mersin de çok fazla avukatlarımız var. Avukatları sahada en etkili şekilde bulundurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇAĞRI MERKEZİ 
Ayrıca seçim günü bir çağrı merkezlerinin olduğunu ve bu süreçte yaşanılan her türlü soruna yaklaşık 40-45 kişilik deneyimli hukukçu ve müşahitle bu merkezden cevap olduklarını aktardı.
SANDIK GÜVENLİĞİ 
Sandık güvenliğinin önemine değinen Turan, şöyle devam etti: “Sandık güvenliği açısından eğitimli olmak gerekiyor. Bizi diğerlerinden ayıran orada sandıkta ki herkesten ayıran şey şu; hepimizin tabi ki bir siyasi görüşü var, bir fikri var ve sonuçta hepimizin sadece bir oyu var. Ancak biz oraya herhangi bir siyasi partinin kazanması için gitmiyoruz. Biz hukukun üstünlüğü, kanunun en doğru şekilde uygulanması için sandıklarda bulunuyoruz. İnanın varlığımızla sandıklarda çok şey değişti. Türkiye, oy verme kültürü olan bir ülke ancak seçim günü sandıkta durma kültürümüz yok. Sadece siyasi partilere bırakmıştık. Görmediğimiz şeyler hakkında konuşmak çok kolay o yüzden herkesi sandığa davet ediyoruz. Demokrasinin 100’üncü yılında olan Türkiye’nin gündeminden bu seçimde birlikte sandık güvenliği sorunun kalkmasını umut ediyoruz.” /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Hatay’da bir kadın ve 2 çocuğu katledildi

İskenderun’da 5 gün önce kaybolan 7 aylık hamile Selma Abacı adlı kadın ve 2 çocuğu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir