Ana Sayfa / Çevre / Nükleer karşıtları davaya karşı savunma yaptı

Nükleer karşıtları davaya karşı savunma yaptı

Akkuyu’da nükleer santrali protesto ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Nükleer Karşıtı Platformu’nun 17 üyesi, talimat mahkemesinde savunma yaptı. 
Nükleer Karşıtı Platformu’nun 17 üyesi hakkında Japonya’da meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin yıldönümünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) polislerce engellenen basın açıklaması nedeniyle “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet ettikleri iddiasıyla açılan davanın duruşması 28 Ekim’de Gülnar Adliyesi’nde görülecek. Talimat mahkemesinde savunmaları alınmak üzere Mersin Adliyesi önüne gelen platform üyeleri, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve platform üyeleri katıldı.
‘YARGILAMA HUKUKA AYKIRI’
Adliye önünde açıklama yapan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, nükleer santralle ilgili olan durumun herkesin hassasiyeti olduğunu belirterek, “Burada yapılacak yargılama tamamen hukuka aykırıdır. Arkadaşlarımız orada tamamen anma töreni için bulundukları bir sırada, yasal olarak hareket ettikleri bir anda, maalesef haklarında hukuka aykırı bir şekilde  soruşturma, yargılama, kovuşturma aşaması yürütülmektedir. Biz her türlü haksızlığın ve  hukuka aykırı işlerin karşısındayız. Mersin Barosu olarak, Nükleer Karşıtı Platformu’nun bir üyesi olarak arkadaşlarımızın yanındayız. Umarım hak ve adalet yerini bulacak ve gerçekler ortaya çıkacak. Arkadaşlarımızın zaten suçsuz oldukları aşikar. Arkadaşlarımızın vereceği ifadeden sonra hukuksal mücadelemize devam edeceğiz, yanlarında olacağız” ifadesini kullandı.
Mersin Barosu üyesi avukat Sevim Küçük ise toplantı, gösteri yürüyüş yasasının temel hak olduğunu belirterek, “Bugün ne yazık ki bir kez daha yaşam savunucuları olarak hakkımızda açılan bir davayla ilgili olarak savunma yapmak üzere geldik. Aslında savunma yapmaktan çok Anayasal, yasal ve uluslararası sözleşmelerde koyulan haklarımızı dile getirmek ve haklarımıza sahip çıkmak için bir kez daha adliye önündeyiz. Arkadaşlar nükleer güç sahasına gittiklerinde ne yazık ki Anayasa’da kullanmak istedikleri halkalarını engeller nitelikte güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalmışlardır ve herhangi bir söz söyleme fırsatı dahi tanımadan onlara karşı güç kullanmak suretiyle olay yerinden uzaklaştırmışlardır. Ve haklarında toplantı, gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefetten dava açılmıştır. Bugün burada talimat mahkemesinde savunmalarını verecekler. Anayasa’da da olduğu gibi vatandaşın sağlıklı bir çevrede yaşama hakları mevcuttur ve yine Anayasa’da belirttiği gibi, herkesin düşüncelerini ifade etme özgürlüğü söz konusudur. Devlete ve vatandaşa verilen yükümlülüklerden bir tanesi de çevrenin kirlenmesini engellemek ve sağlıklı bir çevre oluşturmak ve korumaktır. Burada suç işlemekte olan güvenlik güçleridir” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, adliye binasına geçerek talimat mahkemesinde savunmalarını yaptı. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Hatay’da bir kadın ve 2 çocuğu katledildi

İskenderun’da 5 gün önce kaybolan 7 aylık hamile Selma Abacı adlı kadın ve 2 çocuğu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir