Ana Sayfa / Manşet / Mezitli’de 3 fidan anıtı açıldı

Mezitli’de 3 fidan anıtı açıldı

6 Mayıs 1972 tarihinde asılarak idam edilen devrimciler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan için Mezitli’de yaptırılan dev anıtın açılışı yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi 26. Dönem Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu tarafından heykeltıraş Hamza Arslan’a yaptırılan anıt, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın arkadaşları olan 68 kuşağının gençlik liderlerinin de katıldığı bir törenle açıldı. Üzerindeki perdenin kaldırılmasıyla birlikte alkışların ve gözyaşları arasında anıtın açışına katılan binlerce kişi fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. Devrimci tavırları ile bir döneme damga vuran isimler, yeni kuşaklara yaşadıkları anıları anlattı.

Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un arkadaşları açtı

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın desteğiyle Mezitli Fatih Parkına yerleştirilen anıtın açılışına Başkan Tarhan’ın yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, geçmiş dönem milletvekilleri, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Engin, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, üç fidanın arkadaşları Ali Özcan, Gökalp Eren, Yaşar Yılmaz, Kaya Kahraman, İbrahim Çenet, Turhan Önalan, Hasan Kapıkıran, Eşref Erdem, İbrahim Özdiş, Mehmet Tüm, Ziya Yergök, Timuçin Savaş, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

3 devrimcinin idam edilmeleri sürecinin yer aldığı gazete kupürleri ve yaşamlarının farklı dönemlerinin yer aldığı fo0toğraf sergisi de açıldı. Genç şairlerden Ezgi Övünç Yılmaz’ın, üç fidan adına yazdığı şiiri okuduğu açılışta, Mersinli sanatçı Silver Kesici ve orkestrası da şarkı ve marşlardan oluşan muhteşem bir konser verdi. Açılışa katılanlar Kesici’nin şarkılarına hep bir ağızdan işlik etti.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının dünyayı iyilikten ve güzellikten yana değiştirmek adına canlarını verdiğine vurgu yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, konuşmasında, “Benimde; devrimci idealleri olan ‘ilerici’ biri olarak o dönemde okurken hayallerim vardı. Hayalimiz, Türkiye’yi, dünyayı değiştirmekti. Deniz ve arkadaşları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında emperyalizme karşı bağımsızlık sevdasını sürdürmek için 19 Mayıs’ta Samsun’dan Ankara’ya yürüyordu. Onlar; ‘Yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye’ diye haykırıyordu. Onlar; idama giderken dahi ölüme meydan okuyarak son sözlerini söyleyenlerdi. 3 fidan bizim için, solmayan çiçeklerdir. Onların anısı önünde saygı ile eğiliyorum. ‘Şimdi neredeyiz?’ diye kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Bir taksim direnişini bile yeterince yorumlayıp değerlendiremedik. Sokaklardaki ekmek kuyruklarını, enflasyon rakamlarını devrimci bir tavırla irdelemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Tarhan, “Burası Mezitli. Burası bir özgürlük kenti. Bu anıt elbette ki Mezitli’ye yakışırdı. Başta anıtı yaptıran Serdal Kuyucuoğlu’nun yanı sıra her zaman belediye meclisimizde oy birliği ile karar veren ve bu anıtın yapımına da için oy birliği ile karar veren tüm meclis üyelerine özellikle teşekkür ediyorum” dedi. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe eşbaşkan adaylarını açıkladı. Partinin İstanbul adayları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir