Ana Sayfa / Güncel / Hasta tutukluların sorunları Meclis’e taşındı

Hasta tutukluların sorunları Meclis’e taşındı

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, hasta tutukluların yaşadığı sorunları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
Cezaevlerinde hasta tutukluların sayısı gün geçtikçe artarak devam ediyor. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, cezaevlerinde bulunan hasta tutukluların durumunu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
Hasta tutukluların durumunun son derece can yakıcı boyutlara ulaştığını ifade eden Beştaş, savcıların yetkilerini keyfi olarak kullanması sonucu birçok tutuklunun ATK raporu beklerken yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Pandeminin hasta tutuklarının durumunu ağırlaştırdığını, hastalık ve ölüm risklerini artırdığını vurgulayan Beştaş, salgın bahane edilerek mevcut hasta tutuklularının rutin muayene ve tedavilerinin yapılmadığını, korona olan hastaların tedavi ve izolasyon sürecinin de sağlıklı bir şekilde yürütülmediğini belirtti.
İHD verilerine atıfta bulunan Beştaş, Türkiye’de son 17 yılda en az 3502 hasta tutuklunun, ağırlaşan durumlarına rağmen tahliye edilmediklerinden cezaevlerinde yaşamlarını yitirdiğini belirtti.
BAKAN’A SORDU
Beştaş, Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“*Bakanlığınız verilerine göre 2021 yılı itibariyle Türkiye genelindeki cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların sayısı kaçtır? Hasta mahpusların cezaevlerine, tutukluluk ve hükümlülük durumları ile yaşa ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır?
*Bakanlığınız verilerine göre cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların hastalıklarına ve hastalıklarının derecelerine göre bir çalışma yapılmış mıdır? Şayet böyle bir çalışma yapıldı ise elde edilen bulgular nelerdir?
*İktidarınız müddetince cezaevinde yaşamını yitiren mahpus sayısı nedir? Cezaevindeyken yaşamını yitiren mahpusların cezaevlerine, tutukluluk ve hükümlülük durumları ile yaşa ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır?
*Pek çok cezaevinden tarafıma yapılan aktarımlarda bazı siyasi mahpusları muayene eden hekimler hakkında soruşturma başlatıldığı ve soruşturma baskısı ile tedavilerin gerçekleştirilmediği dile getirilmekte olup bu iddialar doğru mudur? Şayet bu iddialar doğru ise; cezaevi idareleri neden hekimin vicdani ve mesleki sorumluluklarına engel olurken aynı zamanda hasta haklarını da yok saymaktadır? Cezaevi idareleri bu türlü keyfi uygulamaların dayanağını nereden almaktadır?
*Hasta mahpuslara ilişkin revir yasağı uygulamasının dayanağı nedir?
*Hasta mahpusların tedavi süreçleri neden aksatılmaktadır?
*Kelepçeli vaziyette cezaevi aracı içinde bekletildiği halde hastaneye dahi girmeksizin yeniden cezaevine götürülen mahpuslara ilişkin bu yaygın uygulamanın dayanağı nedir?
*Mehmet Emin Özkan örneğinde olduğu gibi sağlık durumu son derece ağır olan mahpuslara kelepçe uygulamasının dayanağı nedir? Bu uygulama ile öngörülen kamu yararı ve hukuki fayda nedir?
*Tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği sağlık raporu ile tespit edilen hasta tutuklu ve hükümlüler, neden tahliye edilmemektedir? Bu mahpusların cezaevinde tutulmalarındaki kamusal yarar nedir?
*Türkiye neden ve hangi dayanakla hasta hakları çerçevesinde “hasta insanın” tıbbi müdahale ve tedavi olanaklarını cezaevindeki mahpuslar için kısıtlamaktadır?
*Ağır hasta mahpusların tahliyelerinin sağlanmasına dair bir gündeminiz olacak mıdır?
*Revir yasağı yahut siyasi mahpuslara yönelik tedavi süreçlerinin engellenmesi gibi uygulamaları yapan sorumluların tespiti ve sorumlular hakkında inceleme başlatılmasına ilişkin çalışmalar yürütülecek midir?
*Adli Tıp Kurumunun yapısına dair bir düzenleme yapılması gündeminizde olacak mıdır?
*Adli Tıp Kurumu’nun objektiflikten uzak kararlarına dair bir inceleme yapılmış mıdır?
*Adli Tıp Kurumu’nca alınan hatalı kararlarda sorumluluğu bulunanlar hakkında bir yaptırım uygulanacak mıdır?
*Mevcut hasta mahpusların “hasta hakları” ve “sağlığa erişim hakkı” çerçevesinde tedavilerinin yapılması ve iyileşme koşullarının sağlanmasına ilişkin bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır? Cezaevlerine ayrılan bütçenin bir miktarının bu şekilde kullanılması sağlanacak mıdır?” /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Carettalar Fenerbahçe’ye fark attı

Ardı ardına aldığı galibiyetlerle Türkiye Basketbol Ligi’nde adından sıkça söz ettiren Mersin Büyükşehir Belediyespor Erkek ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir