Ana Sayfa / Güncel / Gar Katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Gar Katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Ankara Gar Katliamında yaşamını yitirenler, katledildikleri yerde anıldı. Katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik, kanlarının son damlasına kadar mücadele edeceklerini söyledi. 
Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde Gar Meydanı’nda gerçekleştirilen “Barış ve demokrasi” mitingine yönelik yapılan DAİŞ saldırısında 104 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın 7’nci yılında 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen anmaya, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP Milletvekili Ahmet Şık, CHP ve HDP milletvekilleri, Türk Tabipler Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yetkililerinin yanı sıra katliamda yaşamını yitiren aileler katıldı.
Anma öncesi katliamın gerçekleştiği Gar Meydanı’na çıkan tüm yollar polis tarafından ablukaya alındı. Tandoğan Meydanı’ndan alana girmeye çalışan kalabalık ile gazeteciler, polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Polisler, aile yakınları haricinde alana girişlere izin verilmeyeceğini söyledi. Polis gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişiye şiddet uygulayarak, alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada tepki gösteren çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Ankara Garı önüne doğru katledilenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü.
İSİMLERİ OKUNDU
Saldırıda katledilenlerin isminin okunması ve “Yaşıyor” sloganının atılmasının ardından katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te saygı duruşu yapıldı.
Katliamın yedinci yıl anmasında konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, “Her yıl burada acımıza saygı duyulması için emek harcayarak bu anmayı gerçekleştiriyoruz. Biz gerçek katiller yargılanıncaya kadar adalet demeye devam edeceğiz. Burada gerçek bir anıt gelinceye kadar her ayın 10’unda burada olacağız” dedi.
Polisin anma öncesi tutumuna tepki gösteren Sakinci, anmaya karar verilmesi noktasında açıkça ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi. Sakinci, “Polis müdahalesiyle karşı karşıya kalarak yirmiye yakın gözaltı oldu. Canı yanan insanlar anma yapmak isterken dışarıda arkadaşlarımızın darp edildiği bir süreçte gerçek anma yapmış olmuyoruz. Biz tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz kimsesiz yas tutmak istemiyoruz. 10 Ekim katliamının mihenk taşı olduğunu bilen bizler olarak bu farkındalığın yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz adaletsizliğe ses çıkarıyoruz. Ankara katliamı kapsamında gelmeyecek adaletin, kimseye gelmeyeceğini de söylüyoruz. Bizi bağışlayın. Yedi yıl sonra getirdiğimiz mücadelenin sizin kemiklerinizi sızlattığımız için bizi bağışlayın” diye konuştu.
‘KİMSE KATLİAMLARDAN MEDET UMMASIN’
KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, 7 Haziran- 1 Kasım döneminde iktidarın yürüttüğü politikayı hatırlatarak, Türkiye’de beslenen barbarların, demokrasi mücadelesi yürütenlere saldırı planladığını kaydetti. Yeşil, “O dönem konuşmayanlar, bu katliama zemin hazırlayanlar bugün firari olan sanıklar veya tutuklu olanlar değildir sadece. Sorumlu siyasetçiler yargılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “Bugün 10 Ekim. Her yıl adlarını saymaktan bıkmadan usanmadan bir araya geldiğimiz gün. Yedi yıl önce Türkiye’nin seçime gittiği süreçte Ankara’nın göbeğinde toplanacak milyonların barış demokrasi çığlığı çok önemliydi. Yüz binlerce yürek Ankara’da tek yürek tek ses olduğunda bu ülkenin kaderini değiştiren bir irade ortaya koyacaktı. O nedenle iki canlı bombayla cesaretimiz, geleceğe dair umudumuz kana bulandı. 10 Ekim’i kana bulayanları, azmettirenleri gerçek bir yargılama gerçekleşene kadar asla unutmayacağız. Bugün yine seçime gidilen süreçte hiç kimse katliamlardan, bombalardan medet ummasın. Aklınızdan bile geçirmeyin” diye konuştu. Çerkezoğlu, yüzbinlerle Gar Meydanı’nda anma yapacaklarının sözünü verdi.
Yapılan konuşmaların ardından anma Gar Meydanı’nda bulunan temsili anıta karanfiller bırakılmasıyla sona erdi. Aileler çocuklarının fotoğraflarına dokunurken, bir kez daha mücadele sözü verdi.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Carettalar Fenerbahçe’ye fark attı

Ardı ardına aldığı galibiyetlerle Türkiye Basketbol Ligi’nde adından sıkça söz ettiren Mersin Büyükşehir Belediyespor Erkek ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir