Ana Sayfa / Ekonomi / DİSK’in asgari ücret talebi: 13 bin 200 lira

DİSK’in asgari ücret talebi: 13 bin 200 lira

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yükselen enflasyon karşısında asgari ücretin yılda en az dört defa güncellenmesini ve yeni yılda en az 13 bin 200 TL olması gerektiğini söyledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere 7 ve 14 Aralık’ta yapacağı iki toplantı öncesinde taleplerine dair Beşiktaş’ta bulunan Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hazırladıkları basın metnini okudu. Ülke tarihinin en sert bölüşüm krizlerinden birinin yaşadığına dikkat çeken Çerkezoğlu, 2022’deki yüksek enflasyonla beraber işçi, emekçi, emekli, dar gelirli milyonlar için geçinmenin imkansız bir duruma geldiğinin altını çizdi. İktidarın son yıllarda Türk Lirası’nı ve emeği ucuzlatmaya yönelik bir politikaya ağırlık verdiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Bugün yüksek enflasyon karşısında işçilerin, kamu çalışanlarının ve emeklilerin gelirleri hızla erimeye devam ediyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verilerinde dahi enflasyonun yüzde 84, gıda enflasyonunun ise yüzde 103 civarında olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, emeklilerde ve düşük gelirlilerde gıda enflasyonunun yüzde 131 ila 151 bandında olduğunu aktardı. İşgücünün yurt içi hasılat içindeki payının son yıllarda gittikçe gerilediğine dikkati çeken Çerkezoğlu, “Bu, yoksuldan alıp zengine, ücretliden alıp sermayeye verenlerin ücretlerin baskı altına almasına dayanıyor” dedi.
‘İŞÇİ HESABA KATILMIYOR’
Çerkezoğlu, ülkedeki asgari ücretli çalışan oranının yüzde 50’ye yükseldiğini ifade ederek, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oranın yüzde 4 olduğunu belirtti. Asgari ücretin milyonlarca işçi ve onların ailelerinin yaşam koşullarını ilgilendiren en temel konulardan birisi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Ancak bu çarpıcı tabloya rağmen Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesinde uluslararası standartlar dikkate alınmıyor, işçinin ailesinin geçimi hesaba katılmıyor, hala tek bir işçi üzerinden asgari ücret hesabı yapılıyor” dedi. Çerkezoğlu, asgari ücretin resmi enflasyona hapsedilmek istendiğini vurguladı.
‘EN AZ NET 13 BİN 200 TL OLMALI’
Asgari ücret belirlenmesinde sadece enflasyonun değil, geçim koşulları ve ülke ekonomisinin büyümesinin de esas alınması gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Sadece enflasyona hapsedilmiş bir asgari ücret tartışması asgari ücretin ve dolayısıyla emeğin milli gelirden aldığı payın sürekli düşmesine, dolayısıyla bölüşüm ilişkilerinin bozulmasına yol açmaktadır” diye kaydetti. Var olan yüksek enflasyon karşısında asgari ücretin yılda en az dört kez güncellenmesi gerektiğine vurgu yapan Çerkezoğlu, DİSK olarak asgari ücretin 13 bin 200 TL olması gerektiğini söyleyerek, asgari ücret konusuna dair şu talepleri sıraladı:
“* Asgari ücret en az 13 bin 200 TL olmalı.
* Asgari ücret değil, toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir.
* Asgari ücretin tespitinde asgari ücretin ortalama bir ücret haline geldiği dikkate alınmalıdır.
* Asgari ücret artışında resmi enflasyon değil, kişi başına GSYH artışı esas alınmalı.
* Asgari ücret yüksek enflasyon koşularında yıl içinde tekrar belirlenmeli.
* Asgari ücret uluslar arası kurallara uygun saptanmalı, işçinin ailesi de hesaba katılmalı.
*Asgari ücret bleirlenirken geçim şartları göz önünde bulundurulmalı.
*Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10’a indirilmeli.
*En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli.” /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe eşbaşkan adaylarını açıkladı. Partinin İstanbul adayları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir