Ana Sayfa / Güncel / Adana Barosu: Kadın kazanımlarını koruyacağız

Adana Barosu: Kadın kazanımlarını koruyacağız

Türkiye’de 2022 yılında 393 kadının katledildiğini belirten Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Deniz Eylem Coşkun Durmuş, kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin karşısında olduklarını söyledi.
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 2022 yılındaki kadın cinayetlerine ilişkin Adana Adliyesi Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması yaptı. Salona katledilen 393 kadının isminin olduğu “Öldürülüyoruz” yazılı pankart asıldı. Açıklamaya, çok sayıda avukatın yanı sıra Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz da katıldı.
‘BURADA BİR UTANÇ VE VAHŞET VAR’
Açıklama yapan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, 393 kadın isminin bulunduğu pankarta işaret ederek, “Burada öldürülen kadınların isimleri bir yazıdan ibaret değildir. Burada erkek şiddetine maruz kalmış, öldürülmüş, 393 kadın var. Bunlar anne, kardeş, analarının kuzusu çocuklar. Dolayısıyla burada bir vahşet var, burada bir utanç var. Biz bugün bu utancın tüm kamuoyu tarafından görünmesi için buradayız. Bu vahşetin son bulması için Adana Barosu ve Kadın Hakları Merkezi olarak mücadele edeceğiz” dedi.
‘ŞİDDETSİZ YAŞAYACAĞIZ’
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Deniz Eylem Coşkun Durmuş ise, kadın cinayetlerinin sona ermesi, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve etkin bir mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya çağırdı. Ülkede kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini kaydeden Durmuş, şiddetin önlenmesinin devletin şiddete yönelik politikalarıyla birebir ilgili olduğuna işaret etti. Şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınların korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu belirten Durmuş, “Bugün açıkça ve yüksek sesle yeter artık diyoruz. Ülkemizde 2022 yılında 393 kadın katledilmiştir. Elde edilen verilere göre, geçtiğimiz yıl 23 kadın, fail aleyhine hükmedilmiş tedbir kararları olmasına rağmen korunamamış ve öldürülmüştür. Kadınlar fiziksel, psikolojik, cinsel ya da ekonomik olarak şiddet görmemek, öldürülmemek için şikayetçi olup korunmak için adli makamlara müracaat etmekteyse de ölümden kaçamıyorlar. Öyle ki defalarca kez şikayette bulunan ve hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürülen Ezgi Zerkin’in katili dahi hala bulunamadı. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak başta Adana olmak üzere ülkenin dört bir yanında hayatta kalmak için direnen kadınlar için mücadelemizle 6284 sayılı kanunu tam ve etkin uygulatacağız, şiddetsiz yaşayacağız” diye konuştu.
‘MÜCADELE EDECEĞİZ’
Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, İstanbul Sözleşmesi, CEDAW ve diğer Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin karşısında olduklarını aktaran Durmuş, “Kadınların insan hak ve onuruna uygun şekilde yaşamaları, eşit hak ve özgürlüklere sahip olmaları için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizler farkındayız ki her gün karşı karşıya kaldığımız cinsiyete dayalı eşitsizlik, kadınları hayattan uzaklaştırıyor, şiddeti kuvvetlendiriyor ve kadın cinayetlerini meşrulaştırıyor” ifadelerini kullandı. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Marmara Denizi’nde deprem

AFAD, Marmara Denizi’nde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir