Ana Sayfa / Manşet / Pınar Gültekin davasında sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Pınar Gültekin davasında sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya, yeniden görülen davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 
Muğla’da 2020 yılında üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i (27) katleden Cemal Metin Avcı’nın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’ncü Ceza Dairesi’nde görüldü. Duruşmaya “Canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme” suçundan yargılanan Cemal Metin Avcı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, Pınar Gültekin ailesi ve avukatları ise salonda hazır bulundu. Duruşmayı ayrıca çok sayıda avukat, kadın örgütleri temsilcileri de izledi.
Mahkeme heyeti davaya müdahillik talebinde bulunan Denizli Barosu’nun talebini reddederek, duruşmayı başlattı.
Duruşmada ilk olarak konuşan Pınar Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uygulanan haksız tahrik indiriminin tüm kadın cinayetleri davasında örnek olacağını beyan etti. Yerel mahkemenin “sanık profesyonel sağlık personeli olmadığı için, boğma neticesinde ölmediğini bilemez, bu nedenle canavarca his ve eziyet çektirerek yakma eylemi gerçekleştirmemiştir” kararının da kabul edilemez olduğunu kaydeden Epözdemir, “TCK 82/1b ağırlaştırılmış ceza uygulanmalı. Sanığın bu öldürme eylemini tek başına işlemesi mümkün değildir. Diğer sanıkların da cezalandırılması, haksız tahrik ve diğer indirimlerin uygulanmaması gerekir. Biz sadece Pınar Gültekin için adalet talep etmiyoruz, adalet için bir tavır alınmasını istiyoruz” dedi.
Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin ise sadece kızının değil tüm ailenin yakıldığını söyleyerek, sadece adalet istediğini ifade etti.
Ardından savunması alınan sanık Cemal Metin Avcı de “Tamam Allah rahmet eylesin ama olan bana oldu. Ben rezil oldum, karım boşadı gitti başkasıyla evlendi, işimi kaybettim, herkes duydu, ben ne olacağım” ifadelerini kullandı.
Avcı’nın bu sözleri salondan tepki aldı.
SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ
Esas hakkındaki mütalaasını yineleyen savcı, Cemal Metin Avcı’nun müebbet hapis ile cezalandırılmasını, Mertcan Avcı’nın üzerine atılı suçlardan cezalandırılarak tutuklanmasını talep etti.
MÜEBBET HAPİS
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı hakkında “Canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme” suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı hakkında ise “suç delilerini gizleme, değiştirme ve yok etme” suçunda 4 yıl hapis cezası verdi. Mertacan Avcı için yapılan tutuklama talebini reddeden heyet, aynı suçlamayla yargılanan Şükrü Gökan Orhan, Selim Avcı ve Ayten Avcı’nın ise beraatine karar verdi.
NE OLMUŞTU?
Muğla’da 16 Temmuz 2020 tarihinde kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin, 21 Temmuz’da Cemal Metin Avcı tarafından katledilmiş halde bulundu. 9 Kasım 2020’de başlayan ve 13 duruşma süren yargılama sürecinde, fail Metin Avcı değil, işkenceyle katledilen Pınar Gültekin yargılanarak, özel hayatı irdelendi.
Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile ona yardım eden aile bireylerinin karar duruşması 20 Haziran 2022’de görüldü. Karar duruşmasında mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, ancak ardından “Haksız tahrik indirimi” uygulayarak, cezayı 23 yıla indirdi. Avcı’ya yardım eden ve tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan, annesi Ayten, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan hakkında ise beraat kararı verildi.
Mahkemenin tartışmalı kararına karşı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Gültekin’in ailesi, avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na itirazda bulundu. Yine Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, fail Cemal Metin Avcı hakkında verilen indirim ve failin kardeşi Mertcan Avcı hakkında verilen beraat kararını İstinaf’a taşıdı.
KARAR BOZULDU
Yapılan itirazları ve dosya içeriğini inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Mahkeme, davanın yeniden görülmesine karar verdi. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir