Ana Sayfa / Manşet / Mersin 100.yılını kutladı

Mersin 100.yılını kutladı

Büyükşehir Belediyesi tarafından Mersin’in kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan ‘Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nda ünlü edebiyatçı, akademisyen ve yazarlar Mersinlilerle buluştu. 2-9 Ocak’ta gerçekleştirilen ve Başkan Seçer’in açılışını yaptığı Etkinlik Alanı’nda 68 isim, Mersin’in tarihi, edebiyatı, sineması, ticareti, sanayisi ve gastronomisi üzerine söyleşiler gerçekleştirdi.

Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı, yapılan söyleşi, müzik dinletisi ve performanslarla dolu dolu etkinliklere sahne oldu. Mersin’in tarihi, edebiyatı, sineması, gastronomisi, ticareti ve sanayisinin konuşulduğu söyleşilerde, yazar, akademisyen, edebiyatçı ve kent protokolünün de aralarında yer aldığı 68 isim, Mersinlilerle birbirinden güzel söyleşiler gerçekleştirdi. ‘Milli Mücadele, Yüzyıl ve Mersin’in Hafızası Sergileri’nin de yer aldığı Etkinlik Merkezi’nde müzik dinletileri de yapıldı.

Etkinlik Alanı’nın açılışını Başkan Seçer yaptı

Etkinlik Merkezi’nin açılışı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve kent protokolü tarafından 2 Ocak’ta gerçekleştirildi. Açılışın ardından program kapsamında ilk olarak Mecit Baskın’ın moderatörlüğünde ‘Mersin Kültür Sanatının 100 Yıllık Öyküsü ve İçel Sanat Kulübü’ söyleşisi gerçekleşti. Söyleşide Prof. Dr. Candan Ülkü, Ziya Aykın ve Ali Merzeci konuşmacı olarak yer aldı. Gün sonunda ise Sinan Meydan, ‘Kurtuluştan Kuruluşa’ söyleşisiyle Mersinlilerle bir araya geldi.

Mersin’in kurtuluş gününde milli mücadele dönemi ve kahramanları anlatıldı

3 Ocak’ta ise Mersin Metrosu’nun temelini atmak üzere Mersin’i ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Etkinlik Alanı’nı gezdi, yetkililerden bilgi aldı. Genel Başkanlar, Etkinlik Alanı’nda yer alan VR Mersin ile sanal turda gezinti yaptı. Daha sonra da Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger müzik ziyafeti verdi.

Etkinlik kapsamında Ataol Behramoğlu ‘Yaşamak İnsan Kalarak’, Nebil Özgentürk ‘Atatürk Belgeseli Gösterimi’, Sunay Akın ise ‘Cumhuriyet’e Giden Yol’ konu başlıklı söyleşileri ile Mersinlilerle buluştu.

4 Ocak programı; ‘Mersinde Milli Mücadele ve Milli Mücadeleden Kahramanlar’ başlıklı söyleşi ile başladı. Dr. Orhan Özdemir’in moderatör olduğu söyleşide Mersin’de Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden Emin Resa Aslan Karataş’ı İbrahim Yalçıner, Osman Koçaşoğlu’nu Erkan Özaydın, Mustafa Nail ve Haci İshak’ı İrfan Tümer, Veli Haşim’i ise Ragıp Çiftçi anlattı.

Konu başlığı ‘Modernleşme Projesi Olarak Mersin Tramvay Hattı Tarihi’ olan söyleşide ise konuşmacı olarak Doç. Dr. Songül Ulutaş yer aldı. ‘Sosyal Medyadan Metaverse’e Yeni Medyanın Evrimi’ konulu söyleşiyi ise Ümit Alan gerçekleştirdi.

???

Mersin tarihi, sanayi, ticaret ve gastronomisi tüm yönleri ile ele alındı

Etkinliğin 5 Ocak programında ilk söyleşi; Edvar Mum’un moderatör, Prof. Dr. Ahmet Özer’in konuşmacı olduğu ‘Mersin’in Tarihsel Sürecindeki Kentsel Gelişme Dinamikleri’ konu başlığı üzerine gerçekleşti. Ateş İlyas Başsoy, Özlem Gürses ve Barış İnce’nin ‘Bir Karnaval Toplumu, Sevgiyle Siyaset’ söyleşinin ardından ‘Mersin Kent Belleği Bağlamında Şinasi Develi ve Gündüz Artan’ söyleşisi; Selami Gedik’in moderatörlüğünde Orhan Özdemir, Ali F. Bilir, F. Saadet Bilir, Semihi Vural, Ziya Aykın  ve Meriç Alkan ile gerçekleştirildi.

‘Mersin’de İz Bırakan’ isimler üzerine gerçekleştirilen söyleşinin moderatörü Bülent Başok konuşmacısı ise Mustafa Erim oldu. Mersin mutfağının konuşulduğu ‘100 Yıllık Süreçte Mersin Gastronomisi’ söyleşisinde Dr. Murat Özdamar moderatör olarak, Yasmina Lokmanoğlu da konuşmacı olarak yer aldı.

100 Yıllık Süreçte Mersin Sanayi ve Ticareti’ni ise Ayferi Tuğcu’nun moderatörlüğünde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan masaya yatırdı. Ardından Haydar Ergülen gerçekleştirdiği şiir söyleşisi ile programa renk kattı.

Siyasi gelişmeler gazeteci-yazarlar tarafından anlatıldı

Yerel basının önemli isimlerinden Abidin Yağmur moderatörlüğünde Mirza Turgut ‘Mersin’in 100 Yılına Damga Vuran Siyasi Gelişmeler’ üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

Kooperatifçilik konu başlığı üzerine gerçekleştirilen söyleşide Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Neptün Soyer konuşmacı olarak yer alırken, söyleşinin moderatörlüğünü Duygu Canova yaptı.

‘Mersin’de Akıl, Hoşgörü ve Mizah’ ise Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’nun moderatörlüğünde Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, Prof. Dr. Halis Tokgöz ve Prof. Dr. Cemal Sakallı tarafından konuşuldu.

Ziya Aykın’ın moderatörlüğünde; Osman Şahin’i Turan Ali Çağlar, Ahmet Yeşil’i Dr. Veli Mert, İlyas Halil’i Abdullah Ayan, Doğan Akça’yı Sühandan Şimşek, Ethem Çalışkan’ı Semihi Vural, Viktor Venüs’ü ise Vahap Kokulu ‘Mersin’e Değer Katanlar’ konu başlıklı söyleşide anlattı.

Mersin’de sanat ve sinema tarihi üzerine söyleşiler yapıldı

7 Ocak programı; ‘Akkahve ve Akkahveliler’in söyleşisi ile başladı. Bu söyleşide de Hafize Bilgenoğlu moderatör, Abdullah Ayan konuşmacı olarak yer aldı.

‘Maksat Muhabbet Olsun’ söyleşisinde Ot Dergisi’nin yazarları Murat Menteş, Revhat Arslan, Barış İnce, Ali Lidar, Kutub Şimşek ve Ömür Üzel Mersinlilerle bir araya geldi.

Dr. Veli Mert’in moderatör olduğu ‘100 Yıllık Süreçte Mersin’de Plastik Sanatlar’ konu başlıklı söyleşide konuşmacılar Doç. Dr. Orçun Çadırcı, Ahmet Karakulak ve Ahmet Yeşil oldu.

Programın son gününün ilk söyleşisi Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç’ın konuşmacı, Doç.Dr. Hakan Erkılıç’ın moderatör olduğu ‘Bir zamanlar Mersin’de Sinema’ söyleşisi oldu. Ardından programın son söyleşisi ise ‘Mersin’e Değer Katanlar’ konu başlığı üzerine gerçekleştirildi. Söyleşinin Moderatörü Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi oldu. Bu söyleşide; Janet Dibo Lina Nasif’i, Hulki Muradi İlyas Yılgör’ü, Duygu Deniz Demirel Nevit Kodallı’yı, Dr.Şeref Erol Hüseyin Gezer’i, Selma Yağcı ise Suna Tanaltay’ı anlattı.

Etkinlik boyunca açık olan ‘Milli Mücadele, Yüzyıl ve Mersin’in Hafızası Sergileri’ vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Ayrıca etkinlik boyunca yapılan oda müziği, müzikli şiir dinletileri de vatandaşların beğenisini topladı. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir