Ana Sayfa / Kültür/Sanat / Kılavuz, ‘Alevi Bektaşi inancında 21 Mart kutsal bir gündür’

Kılavuz, ‘Alevi Bektaşi inancında 21 Mart kutsal bir gündür’

Pandemi koşularından kaynaklı sınırlı sayıda katılımla gerçekleşen ‘Nevruz programı’, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dedenin okuduğu Gülbengin ardından ‘Nevruz’ ateşi yakıldı.
 Zakir, Rıza Aydın seslendirdiği deyişlerle kadın canlar semah döndü. 

Mersin Cemevinde gerçekleşen ‘Nevruz Programı’na Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Hasan Engin, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Sekreteri Ali Özveren, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyeleri, İnanç Kurulu Üyeleri, Mersin Cemevi Kadın Kolları  katıldı.                                                                                 Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ‘’Nevruz 5000 yıldan beri, Ortadoğu’da hüküm süren çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek gelmiştir.  Nevruz bayramını, barış, demokrasi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla kutlayan tüm halklara mübarek olsun. Her 21 Mart geldiğinde Ortadoğu’daki halklar kendi kültür ve gelenekleri ile emiştirerek coşkulu bir şekilde, bayram havasında kutlarlar. Her halk kendi inanç ve geleneklerine göre bugünü kutlar. Nevruz,  Türki Cumhuriyetlerde mili bayramdır. İran’da coşkulu kutlamalarla birlikte resmi tatil yapılır. Ülkemizde 1995 yılında resmi bayram olarak kabul edildi.    21 Mart baharın başlangıcıdır, eski takvimlerde yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilir.’’ diye konuştu.  

Pir Hasan Kılavuz, ’’Karlı kış günlerinden sonra baharın gelişini müjdeleyen gündür. Toprağın canlanması, ağaçların dal, çimenlerin boy verdiği, bolluğun ve bereketin başlangıcı bir gündür. Eskinin gidişi, yeninin gelişidir. Yeni bir gündür ve her günden üstündür. Güneşin Balık burcundan Koç burcuna girdiği gündür. Nevruz her büyük sancıdan sonra yeniden direnişi, dirilişi, varoluşu, doğayla dostluğu, dayanışmayı, aşkı, arkadaşlığı ölümsüz özgürlüğü anlatan gündür. Saray sultanları ve hükümdarlar bugünü bayram olarak kutlamışlar.  Bunlardan Kaşgarlı MahmudNizâmü’ı MülkMelik Şah, Akkoyunlu  Uzun Hasan, Safevi devletini kurucusu Şah İsmail ( Hatai ), Osmanlılarda 1. Ahmet ve Sultan Dördüncü Murad gibi.  Ömer Hayyam ( 1040- 1122 ) Nevruz Name isimli eserinde, 21 Mart Nevruz bayramının bir Kürt bayramı olduğunu zamanımızdan bin yıl öncesinden  seslenerek bildiriyor. Medlerin ülkesini işgal eden Asur Krallarından zalim Dehak ve demirci Kava  mücadelesi anlatılıyor.  Kürt halkı bir demirci ustası olan Kava’nın, mücadelesiyle zalim bir Hükümdar olan, her haklı çığlığı susturan, mazlum halka kan kusturan Dehak’ın saltanatını yıkarak zulmünden kurtarıyor.  21 Mart gününe rastladığı söylenen bu günü, Kürtler yerleştikleri bütün coğrafyalarda bayram havasında coşkulu bir şekilde kutlarlar.  Alevi Bektaşi İnancında 21 Mart Nevruz günü kutsal bir gün olarak kabul edilir. Alevi Pirleri bu gün dünyanın var oluş günüdür, her günden üstündür derler. Şahı Merdan Ali’nin, Kabe’nin içinde 21 Mart 598 yılında doğduğu gündür. Geçmişte Alevi dergah ve cemevlerinde Nevruz günü meydan açılır, semah dönülür, nefesler okunur, nasip alınıp verilirdi.2021  Nevruz etkinliğini dünyayı saran korona virüsünden dolayı kitlesel olarak kutlamayı sakıncalı buluyoruz. Cemevlerinde sembolik olarak gülbank okuyarak, çerağlar uyarmak ve semah dönülerek,  zakirlerin okuyacağı nefeslerle Nevruz’u kutlayacağız. Şahı Merdan Ali, Boz Atlı Hızır’ın Himmeti ile; bu Nevruz birlik ve beraberliğe vesile olsun. Dünyayı saran koronavirüsü son bulsun, Halkımız huzur ve mutluluğa kavuşsun.’’ diye konuşmasını tamamladı.  (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Mersin, ‘Yeni Yüzyılda Ekonomi’ panelinde buluşuyor

Ekonomi ve iş dünyasına dair birçok başlığın konuşulacağı  ‘Yeni Yüzyılda Ekonomi’ panelinde usta ekonomi gazetecileri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir