Ana Sayfa / Foto Haber / Beştaş: Gençlerin yüzde 72’si yurt dışına gitmek istiyor

Beştaş: Gençlerin yüzde 72’si yurt dışına gitmek istiyor

Gençlerin gerçek sorunlarının görülmediğini belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, gençlerin yüzde 72,2’sinin yurt dışına gitmek istediğini, 69 bin 300 öğrencinin ise tutuklu olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bütçe görüşmeleri devam eden Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinin de görüşüldüğü Genel Kurul’da söz alan Beştaş, gençlerin yaşadığı sorunlara değindi. Gençlerin yaşadığı sorunların siyaset üstü olması gerektiğini vurgulayan Beştaş, “Gençler niye mutsuz? Asıl bugün gençlerin mutsuzluğunu konuşmak istiyoruz çünkü gençlerin pasaportları ve bavulları hazır, her an yurt dışına gitmek istiyorlar. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneğinin yaptığı bir ankette yüzde 40’ı iş arıyor gençlerin, yüzde 64’ü sadece yemek ve yol masrafı için çalışmaya hazır” dedi.

‘GENÇLERİN YÜZDE 72’Sİ YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYOR’

Beştaş, gençlerin gerçek sorunlarının görülmediğini belirterek, “Genç işsizlik yüzde 30. KYK borçları, atamalar yapılmıyor, yüksek puan alan gençler torpil sebebiyle hak ettikleri yerlere yerleşemiyorlar. Gelecekten umutlarını yitirdiniz. Bir anket daha var: ‘Ülkeyi siz yönetseydiniz çözeceğiniz sorun nedir?’ diye gençlere sorulmuş. Yüzde 46,7’si  ‘İşsizlik ve istihdam.’ demiş, yüzde 8’i ‘Pahalılık.’ yüzde 7’si ‘Adalet.’ demiş. ‘Yurt dışına gitmek ister misiniz?’ sorusuna yüzde 76,2’si ‘Kesinlikle evet.’ yüzde 14’ü ‘Evet ama aynı şartlar ülkemde olursa kalırım.’ demiş. ‘Vatandaşlık verilirse gider misiniz?’ sorusuna yüzde 64’ü ‘Giderim.’ yüzde 14’ü ‘Kalırım’ demiş” diye belirtti.

’69 BİN 300 ÖĞRENCİ TUTUKLU’

Adalet Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıta konuşmasında yer veren Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Adalet Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıta göre, 69.300 öğrenci tutuklu. Genç vekilimiz spor tesislerinin ve gençlik merkezlerinin açıldığını söyledi. Evet, bu spor tesisleri ve gençlik merkezleri açılıyor da hepsi yandaş vakıflara tahsis ediliyor, yandaş değilseniz mahalledeki tesise bile gitme hakkınız yok. Sentetik uyuşturucuyla mücadele rakamlarına göre, Avrupa’da 1’inci ve çoğu genç maalesef madde bağımlısı, korkunç boyutlarda. Buna ilişkin verdiğimiz önergelerin tümü reddedildi. Genç kadınlardaki işsizlik oranları zaten dâhil edilmiyor. İki yıllık üniversite mezunu 1 milyon genç kadın işsiz ve bunlara iktidarın önerisi ‘Erken evlenin.’ demek. Bu bütçe gençlerin geleceğini makam arabalarına, özel uçaklara, saraylara kurban eden bir bütçedir. Hakikaten, gençleri ayırmayalım. Şimdi, gençler buradan düşüncesini söylesin ama düşüncesini söyleyen gençlerden 70 bininin de cezaevlerinde olduğunu bir an olsun unutmayalım. Son olarak, kemanların verilmesinden söz etti. Kemanların verilmesi çok güzel tabii ki ama kemanları vakıflar da veriyor. Bırakın, kemanları vakıflar versin de siz gençlere umudu, gelecekte işsiz kalmamalarını ve güveni sağlayın.” (Ankara MA)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir