Ana Sayfa / Manşet / BES: KYK ve GSS borçları silinsin

BES: KYK ve GSS borçları silinsin

Gençlerin borç ve işsizlikle kuşatıldığını belirten BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, “Eğitim ve sağlık parasız olmalı, KYK ve GSS borçları silinmeli” dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kredi (KYK)  borçlarının silinmesine ilişkin genel merkezlerinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda “Parasız Eğitim- Parasız Sağlık, KYK ve GSS borçları silinsin” pankartı asıldı.
Ekonomik sorunların pandemide sağlık sorunlarının önüne geçtiğini ifade eden BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, üniversite mezunu dört gençten üçünün işsiz olduğunu belirtti. Berdicioğlu, “5 milyona dayanan gencimizin KYK borcu bulunurken, 300 bini hakkında icra işlemleri başlatılmış durumda. Eğitimin parasız olduğu ile övünen siyasi iktidarın öğrencilere eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak için verdiği krediyi daha sonra tahsile gitmesi başlı başına bir çelişkidir. Öğrencilerin kredi borçları silinmeli öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Eğitim kurumlarında yurt ve yemekhaneler ücretsiz hale getirilmelidir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren KYK Genel Müdürlüğü toplumu, gençleri önceleyen bir kuruluş olarak yeniden yapılandırılmalıdır” diye belirtti.
AİLELER MAĞDUR
Kredi borcu olan gençlerin çoğunlukla dar gelirli aileden geldiğini aktaran Berdicioğlu, ”Yıllarca her türlü fedakârlıkta bulunarak okuttukları çocuklarının iş bulamadığı için kredi borçlarını ödemek çoğu defa ailelerine kalmaktadır. İşsizliğin ve hayat pahalılığının sorumlusu siyasi iktidardır bunun bedeli iş bulamayan gençlere ve bu gençlerin ailelerine ödetilemez” ifadelerini kullandı.
GENÇLER BORÇLA KUŞATILDI
Gençlerin işsizlik ve KYK borcu dışında GSS kuşatması altında olduğunun altını çizen Berdicioğlu, “Bir yurttaş, sağlık kurumuna adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete vs. adı altında ek olarak cepten Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) katılım payı, özel sağlık kurumlarına ve vakıf üniversite hastanelerine ayrıca ilave ücret ödemek zorunda kalıyor. İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir” diye konuştu.
TEDAVİ PARALI
GSS ve Bağ-Kur borcu olanların teşhisinin parasız, tedavinin paralı olduğunu aktaran Berdicioğlu, şunları söyledi: “Pandemi döneminde en temel ihtiyaç olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak GSS borcu olanlar için 2021 yılı sonuna kadar uzatılmakla birlikte GSS ve Bağ-Kur borcu olanlar eczanelerden ilaç alamayacak. Bu durumda sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz.”
BES Adana ve Antalya şubeleri de sendika binalarında yaptıkları açıklamalarla, KYK ve GSS borçlarının silinmesini istedi.  (Ankara MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Moskova’daki saldırıda 139 kişi hayatını kaybetti

Rusya’nın başkenti Moskova’daki konser salonunda düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 139’a yükseldiği belirtildi, saldırganlardan 3’ü ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir