Ana Sayfa / Kültür/Sanat / Başkan Özdemir, ‘Narenciye Festivali Mersin’in gülen yüzü oldu’

Başkan Özdemir, ‘Narenciye Festivali Mersin’in gülen yüzü oldu’

Mersin Narenciye Festivali kapanış toplantısı festival bileşenlerinin katılımı ile Mersin Ticaret Borsası’nda yapıldı. Pandemi nedeniyle 2 yıl aradan sonra festivalin yapıldığına işaret eden Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Festivalimiz Mersin’in gülen yüzünü yansıtan en büyük organizasyon olma özelliğini açık bir şekilde ispat etmiştir” dedi.

8.Mersin Narenciye Festivali’nin kapanış toplantısı Mersin Ticaret Borsası’nda yapıldı. Toplantıya Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Gökayaz ile  festivale katkı sunan kurum ve işletmelerinin temsilcileri katıldı.

Slayt gösterimi ile başlayan toplantıda söz alan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kısa süre içinde festivali gerçekleştirmelerinin ve katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Özdemir, katkılarından dolayı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, ilçe belediye başkanlarına ve icra kurulu üyelerine teşekkür etti.

Başkan Özdemir şunları söyledi.  “2010 yılında ilk festivalimizi planlarken belli hedefler koymuştuk.  Mersin’deki birlik ve beraberlik havasını pekiştirmek ve bunu herkese göstermek en önemli hedeflerimiz arasındaydı. Bu konuda tüm Türkiye’ye örnek olacak bir birliktelik sergilenmiştir.  Mersin’in narenciye sektörünün lideri olduğu gerçeğinin tescillenmesini hedeflemiştik. Bu hedefe ulaştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bugün narenciye denince akla ilk Mersin gelmektedir. Kent ile narenciyenin özdeşleşmesine katkı vermeyi hedefliyorduk. Festivalimiz sayesinde bir narenciye kenti olduğumuz gerçeğini iyice pekiştirdik. Festival kelimesinin anlamına uygun olarak, Mersinliler için bir şenlik ortamı oluşturmak istiyorduk. Daha ilk festivalimizde bu hedefimize ulaştık. Mersinlilerin festivalimize ilgisi her yıl biraz daha artarak devam etti.  Yüz binlerce kişi festival alanına gelerek, çok keyifli iki güzel gün geçirdi. Festival alanı, Mersin’in en büyük buluşmasına bir kez daha ev sahipliği yaptı.  Festival alanını gezenlerin yüzündeki gülümseme ve memnuniyet ifadesi, bize göre festivalimizin başarısı konusundaki en anlamlı göstergedir.  Festivalimiz Mersin’in gülen yüzünü yansıtan en büyük organizasyon olma özelliğini açık bir şekilde ispat etmiştir.”

Narenciye Festivali olarak hedeflerini her zaman net biçimde ifade ettiklerini vurgulayan Özdemir, “Ancak, bizim bu hassasiyetimize rağmen, belli kesimlerce festivalimize dair abartılı beklentiler oluşturulduğunu görüyoruz. Bazı kesimler, neredeyse Mersin’in tüm sorunlarının çözümünü festivalimizden beklemeye başladılar.  Festival yapmanın veya yapmamanın, narenciye ürünlerinin fiyatlarının oluşumu üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Fiyatlar arz ve talep koşullarına göre her sezon yeniden oluşur.  Üreticilerimizin alın terlerinin karşılığını alamamaları ya da tüketicilerimizin yüksek fiyattan tüketim yapmak zorunda kalmaları elbette bizi üzer; fakat bundan festivalimizi sorumlu tutmak çok büyük bir haksızlıktır. Benzer şekilde, sadece iki gün süren bir festivalin kentteki turizm sektörünü ayağa kaldırmasını beklemek de gerçekçi değildir. Festivalimizin kentimize dışarıdan tur çekme potansiyeli vardır. Turizm sektörümüz, iyi bir pazarlama stratejisiyle, bu potansiyeli değerlendirebilir.  Gelecek yıl yapılacak festivalin tarihini mümkün olduğunca erkenden belirleyerek, turizm sektörüne yardımcı olabiliriz. Bu arada bize en çok sorulan sorulardan birisi olan, süslemelerde kullanılan meyveleri daha sonra ne yaptınız? Sorusunu cevaplamak istiyorum. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi, kontrollü biçimde halkımıza dağıttık” ifadelerini kullandı.

Bütçe fazla verdi

8. Mersin Narenciye Festivalinde bütçeyi dikkatli kullanmak adına yabancı gösteri grupları çağırmadıklarını ifade eden Özdemir, “Yabancı grupların festival bütçesine 1,5- 2 milyon lira ilave bir yük getirecek olması, bizi böyle bir karar almaya zorladı. Bu yıl gelirimiz 5 milyon 312 bin 379 lira olarak gerçekleşmiştir. Giderlerimiz ise 4 milyon 726 bin 53 lira olmuştur. 586 Bin 327 liralık bir bütçe fazlası oluşmuştur. Bütçe fazlasının yüksek olmasının nedeni, yabancı folklor gruplarının çağrılmamasıdır. Eğer yabancı grupları çağırmış olsaydık, bütçemiz bırakın fazla vermeyi, en az 1 milyon lira açık verecekti” dedi.

Vali Pehlivan, “İyi ki bu festivali yaptık’”

Toplantıda söz alan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan,pandemi nedeniyle 2 yıldır yapılamayan Mersin Narenciye Festivalinin 2022’de yeniden yapıldığını, vali olarak kendisinin de ilk kez Narenciye Festivalinde yer aldığına dikkat çekti.

Vali Pehlivan şunları söyledi. “Süre daralmış olmasına rağmen yola koyulduk ve bence de iyi ki bu festivali yaptık. Bu sene ayağımızı yorganımıza göre uzatmamış gerekiyordu. Onu da başarmışız. Festivalin ilk gününde ve ikinci gününde ben de ailemle birlikte alandaydım. Güzel bir enerjisi vardı. Hem vatandaşın hem stant açan kurumların, esnafın enerjisi vardı.300 binden fazla vatandaşımız gezdi. Festivallerin amacı her şeyden önce bir araya gelmektir. Paylaşmaktır. Festivale konu olan ürün üzerine düşünülmesini sağlamaktır. Bu bir yolculuktur. Yola çıkalım, her geçen sene üzerine katarak, kapsamını genişleterek geliştirelim. Bu yıl kısa zamanda bunu yapabildiysek gelecek yıl daha kapsamlı bir festival yapabiliriz. Burada olduğum sürece, benden önceki valilerimiz gibi, ben de elimden gelen katkıyı vereceğim” ifadelerini kullandı. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir