Ana Sayfa / Ekonomi / KOSGEB desteğine yoğun ilgi

KOSGEB desteğine yoğun ilgi

KOSGEB’in 4 Ocak’ta başlattığı ve mikro/küçük işletmelere sağladıkları yeni istihdam başına 100 bin liraya kadar faizsiz finansman desteğine işletmelerin ilgisi yoğun. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nda hizmet sunan KOSGEB Temsilciliğine destekle ilgili bilgi almak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Program hakkında detaylı bilgi almak isteyenler Tarsus TSO KOSGEB Temsilciliğine başvurabilirler.

KOSGEB tarafından mikro ve küçük işletmelere istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız verilecek geri ödemeli destek için başvuru 31 Mart 2022’de sona eriyor. Destekle amaçlanan, mikro ve küçük işletmelerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerini ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlamak.

ÖDEME 24 AY SONRA

Destek, imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeleri kapsıyor. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelere; 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü” ve “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile yeni istihdam edilecek personel başına 100 bin lira geri ödemeli destek verilecek. İşletme sahibi kadın veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 bin lira artırımlı olarak uygulanacak. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecek. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecek. Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecek. Programının önceki başvuru dönemlerinden yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecek. Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; İşletmeler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecek.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

– Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ’ler başvuru yapabilecek. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacak. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacak.

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

– Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalı.

– Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalı.

– Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalı.

– 1981 ve sonrası doğumlu olmalı.

– Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

– Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecek. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.

– Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecek. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022.

Detaylı bilgi almak isteyenler Tarsus TSO KOSGEB Temsilciliğine başvurabilir ya da www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasından bilgi alabilir. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir