Ana Sayfa / Manşet / Gazeteci Melis Alphan yargılandı

Gazeteci Melis Alphan yargılandı

Gazeteci Melis Alphan’ın sosyal medya hesabından “Newroz Pîroz Be” mesajıyla bir paylaştığı fotoğraf gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı ceza istedi. 

Sosyal medya hesabında 21 Mart 2015’te “Newroz Pîroz Be” mesajıyla paylaştığı bir fotoğraf gerekçe gösterilerek hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açılan gazeteci Melis Alphan hakim karşısına çıktı. Çağlayan’da bulunan İstanbul 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada Alphan ve avukatı hazır bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya ve çok sayıda gazeteci de duruşmaya takip ederek Alphan’a destek verdi.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan Alphan, hak arayışlarının her daim barışçıl yöntemlerle yapılması gerektiğine derinden inanan bir yurttaş ve gazeteci olduğunu söyledi. Bahse konu sosyal medya paylaşımıyla ilgili üzerine atılı suçu kabul etmediğini belirten Alphan, “Savcılık aşamasındaki ifademde de söylediğim gibi; suç unsuru olarak gösterilen fotoğraf, 2015 yılında Diyarbakır’da devletin izniyle gerçekleştirilen ve TRT dahil tüm televizyon kanallarında yayınlanan Nevruz kutlamalarından bir karedir” dedi.
MEDYANIN YARISI BURADA OLMALI
Sadece sosyal medyadan bir fotoğraf paylaştığını ve altına da “Nevruz kutlu olsun” yazısı yazdığının altını çizen Alphan, “5 bin polisin görev aldığı alandan bir fotoğraf. O alandaki bir grup insanın fotoğrafı. Bana yönelik suçlama, arka planda gözüken insanların ellerinde tuttukları bayraklarla ilgili. Doğrusu hangi bayrağın neyi temsil ettiğini bilmemekle birlikte, kısa bir arşiv çalışmasında göreceksiniz ki, o gün ve ertesi gün bütün ana akım medya kanalları ve gazetelerin bastığı fotoğrafların arka planında benzer flamalar ve bayraklar vardı. Hatırlatmak isterim ki bu korsan ya da illegal bir gösteri değil, Diyarbakır Valiliği’nin onayıyla gerçekleşmiş bir toplantıydı. Haliyle ben dahil hiç kimsenin, buradan paylaşılacak bir fotoğrafın bir gün karşımıza suç olarak dikileceği aklımıza gelmedi. Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyet’e, Milliyet’ten CNN Türk’e medyanın yarısı burada olmalı” ifadelerini kullandı.
BERAAT TALEP ETTİ
“Herkesin yayımladığı bir fotoğrafı paylaştım diye yıllarca hapsim isteniyor” diyen Alphan,  “Çok aşikar ki, hakkımdaki bu suçlamanın hakla hukukla hiçbir ilgisi yok. Alelacele yazılan bu cılız iddianamenin gayesini anlamak mümkün değil. Maksat, bir yerlere mesaj göndermekse, o kadarına da benim aklım ermez. Ben bir suç işlemedim, beraatımı istiyorum” diye konuştu.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ 
Alphan’ın savunmasının ardından söz alan avukatları da yapılan paylaşımın suç olmadığını belirterek, AYM ve AİHM’in bu konularda verdiği kararları hatırlattı. Paylaşımın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden avukatlar, beraat talebinde bulundu.
SAVCI CEZA İSTEDİ
Savunmaların ardından esasa ilişkin mütalaasını sunan savcı, Alphan’ın “örgüt propagandası” suçu ile cezalandırılmasını istedi.
Tekrar söz alana Alphan ve avukatları esasa karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu. Avukatların talebini kabul eden mahkeme bir sonraki duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir