Ana Sayfa / Manşet / Bahçeli’den ‘yeni anayasa’ açıklaması

Bahçeli’den ‘yeni anayasa’ açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni anayasa” çağrısı sonrası açıklamaya yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Yeni yönetim sisteminin temel yapı taşlarını geliştirmeyi önceleyen bir anayasa ertelenemez, ihtiyaçtır” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Belki de şimdi Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışma vakti gelmiştir” ifadesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni Anayasayla ilgili konuşan Bahçeli, “Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. MHP’nin amacı, görüşü ve düşüncesi de bu yöndedir. Yeni yönetim sisteminin temel yapı taşlarını, vazgeçilmez ilke ve esaslarını daha da geliştirmeyi önceliğine alan bir anayasa ertelenemez ihtiyaçtır. Bütün hukuk kuralları gibi, anayasalar da belirlenmiş ve üzerinde nitelikli uzlaşma sağlanmış normlar içermektedir. Anayasa bir devletin temel yapısını ihtiva etmekle birlikte, bu temel yapı içindeki kurum ve kuralların nasıl ve hangi ilkelere uygun olarak işleyeceğini hem gözetmekte hem de göstermektedir. Bir toplum sözleşmesi çerçevesinde devletin kuruluş esaslarını belirleyip fonksiyonel hale getiren anayasanın diğer hukuk metinlerinden muhteva olarak farklılıklar içermesi şüphesiz kaçınılmazdır” dedi.
‘ANAYASA ERTELENEMEZ’
Bahçeli, “Toplumun her kesimini kucaklayan, meşru her düşünceyi sahiplenen, kurucu değerlere yaslanan, kuruluş felsefesini benimseyen, kaldı ki yeni yönetim sisteminin temel yapı taşlarını, vazgeçilmez ilke ve esaslarını daha da geliştirmeyi önceliğine alan bir anayasa ertelenemez ihtiyaçtır. Bizim amaç ve arzumuz da budur. Hedeflenen yeni anayasanın kalite ve kapsayıcılığı ne kadar fazla olursa olsun; siyaset eğer ahlaki rekabetten uzaklaşır, bölünme ve kavga üzerine bina edilirse, bunun acıklı faturası direkt millete çıkacaktır” diye konuştu.
PARLAMENTER SİSTEM ELEŞTİRİSİ
Bahçeli, muhalefetin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” talebine karşı çıkarak, şunları söyledi: “Türkiye’nin kutuplaşma virüsünden arınması, temel hak ve özgürlüklerin milli değerlerle perçinlenmesi samimi beklentimizdir. Gizli mahfillerde, tehlikeli maksatlarla, gölgeli emellerle anayasa taslağı hazırlayıp devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü siyasi amaçlarına kurban etmek isteyenlerin içine düştükleri zilletten kurtulmaları bir başka beklentimizdir.”
‘TEK’ VURGUSU 
Bahçeli, yeni anayasa da olmazsa olmaz olarak partilerinin tutumunu şu sözlerle açıkladı: “Anayasa’nın ana fikrini teşkil eden Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, üniter siyasi yapısı ile dilinin Türkçe olduğu ilkesi farklı yorumlara açık olmayan ve herkesi bağlayan kuruluş ilkeleridir. Ve böyle kalmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil esasına dayalı milli ve üniter bir devlettir. Yeni anayasa, bu vesileyle tekrarladığımız milli ve tarihsel haklarımızı muhafaza etmelidir.”
BOĞAZİÇİ’NE DESTEĞİ HEDEF ALDI
Bahçeli, Boğaziçi Üniversite öğrencilerine destek verenleri şu sözlerle hedef aldı: “Nitekim ‘Aşağıya bakmayacağız’ diyerek eylem yapan marjinal gruplara destek veren siyasi partilerin, Türk milletinin yükseklere odaklanmış bakışlarını özümsemeleri, buna riayet ve refakat edecek hamiyeti sergilemeleri kendileri adına da hayırlı bir adım olacaktır.” (Ankara MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Bakan Uraloğlu ‘Kalkınma Yolu Projesi’ için Irak’ta

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, “Iraklı mevkidaşımla detaylı görüşmeler ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir