Ana Sayfa / Çevre / Bahçe sahipleri, ‘Narenciye ağaçlarımızı ranta kurban etmeyeceğiz’

Bahçe sahipleri, ‘Narenciye ağaçlarımızı ranta kurban etmeyeceğiz’

Mezitli’de kurulacak Sanayi Sitesi için acil kamulaştırılma kararı verilen narenciye bahçelerinin sahipleri, “ağaçlarımızı ranta kurban etmeyeceğiz” dedi.
Mersin’in Mezitli İlçesine bağlı Davultepe Mahallesi’nde kurulmak istenen Küçük Sanayi Sitesi için alınan acil kamulaştırma kararına ilişkin bahçe sahipleri, basın toplantısı düzenledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan açıklamaya, bahçe sahipleri, Davultepe Belediyesi eski Başkanı Ahmet Erşahin ve avukatları Kübra Erşahin katıldı.
Bahçe sahiplerinin tapularını alarak katıldığı açıklamada ilk olarak konuşan Davultepe Belediyesi eski Başkanı Ahmet Erşahin, şuan yaşanan kargaşanın sebebinin devlet olduğunu belirterek, “Bir ülke düşünün 1/100.000 ölçekli çevre düzenlemesini 2007’de başlıyor ve 2017’ye kadar sürdürdü. Şimdi yaşanan bütün kargaşanın nedeni budur. Bu alana daha önce 1’inci sınıf tarım arazisi olarak işaretlendi. Fakat 2017’den sonra tekrar yapılan bölgesel çalışmalar sonucu bu alan tarım entegre alanı olarak işaretlemişler. Şimdide sanayi alanına dönüştürmüşler” dedi.
900 DÖNÜM ARAZİ AYRILDI
Ardından konuşan Avukat Kübra Erşahin de, yüzyıllardan beri bu bölgenin topraklarında hayvancılık yaptıklarını ardından gelen sulama kanalları ile sula tarıma geçtiklerini hatırlattı. İklimin ve toprağın uygun olmasından dolayı yılda 3 ürün kaldırdıklarını kaydeden Erşahin, “Davultepe bölgesinin tamamına yakını narenciye bahçesi, özellikle limon bahçesine dönüşmüş. Bu bahçelerin kenarlarına zeytin ağaçları dikmek vasıtası ile bu verimli topraklarda en güzel kaliteli ürünler yetişmiştir. Bu alanda Dönüm başı 100 ağaç yetişmektedir. Her dönümde 15 tona yakın limon yetiştirilip ihraç edilmektedir. Bu alanda binlerce kişi istihdam sağlamaktadır” diye belirtti.
HUKUK ÇİĞNENDİ 
Alanın Organize Tarım Sanayi Entegre alanı olduğunu vurgulayan Erşahin, “Bugün gelinen noktada, bu verimli topraklarımıza yetkili merciler, imar planında ‘Kentsel servis alanı’ işaretleyerek, Mezitli Küçük Sanayi Sitesi yapmaya karar vermişlerdir. Bunla da yetinilmeyerek hukuku çiğneyerek acele kamulaştırma kararı verilerek vatandaşların ağaçları sayılmaya ve kesime hazırlanmıştır. Bu süreçte ÇED raporu alınmadan, Mersin il Tarım Müdürlüğü Toprak Koruma Kurulu bu arazi hakkında tarım elverişsiz kıraç arazidir şeklinde rapor düzenlemiştir” diye konuştu.
17 DÖNÜM İÇİN 900 DÖNÜM AYRILDI 
Mezitli Küçük Sanayi Sitesinin şuan için kullanım alanı 17’nci dönüm olduğunu ifade eden Erşahin, alınan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kararı ile 900 dönüm arazinin küçük sanayi sitesine tahsis edildiğini ve bu projenin de Mezitli ilçesinin ihtiyacı olduğunu, söylediklerini belirtti. Bu karar ile 60 ila 50 bin limon ve zeytin ağacının kesileceğine dikkati çeken Erşahin, çiftçilere ait 320 dönümlük alanın mülkiyetinin yok olacağını ve tarım topraklarının beton yığınına dönüşeceğini ifade etti.
Açıklamaya katılan bahçe sahipleri de “Dedelerimizden miras kalan narenciye ağaçlarını ranta kurban etmeyeceğiz” dedi.  (Mersin MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Bakan Uraloğlu ‘Kalkınma Yolu Projesi’ için Irak’ta

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, “Iraklı mevkidaşımla detaylı görüşmeler ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir