Ana Sayfa / Manşet / Ziraat Mühendisleri Odası, ‘Tarım arazileri imara açılmamalı’

Ziraat Mühendisleri Odası, ‘Tarım arazileri imara açılmamalı’

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, Tarımsal faalyetin yürütüldüğü alanların amaç dışı kullanımına karşı olduklarını açıkladı.

Tarım sektörünün nüfusun önemli bir bölümünü istihdam ettiğine dikkat çeken Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim,  “Tarımsal faaliyetin yürütüldüğü alanların amaç dışı kullanıma açılması ve değişimi risklidir. Tarım alanlarının genişleme sınırına dayandığı da göz önüne alındığında, mevcut alanların korunarak kullanılması bir zorunluluk haline gelmiştir.” dedi.

‘Davultepe’deki uygulamayı kabul etmiyoruz’

2019 TÜİK verilerine göre 500 bin ton Limon, 216 bin ton Portakal, 172 bin ton Mandarin üretimi olan Mersin’de amaç dışı kullanım nedeniyle azalan tarım arazilerinin korunamayacağını kaydeden Birim, “Portakal, Mandarin ve Zeytin ağaçlarının da bulunduğu
Davultepe bölgesindeki alanın amaç dışı kullanımını kabul etmiyoruz. Yenilenmesi ve üretilmesi insan eliyle mümkün olmayan tarım arazileri, yerleşim alanları, sanayi tesisleri ve diğer yapılaşmaların yoğun baskısı altındadır.

Büyük uğraşılar sonucu TBMM’de 2005 yılında kabul edilen 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası” nın, 13. Maddesinde yer alan tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasına olanak veren istisnalar, yasanın amacı ile çelişmektedir. Yasanın adı ve amacı, toprağın ve özellikle tarım toprağının korunması olduğu halde, 13. Madde ile olası her durumda tarım arazileri amaç dışı kullanıma açılmaktadır.

Yanlıştan dönülmeli
Bir yanda, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına dikkate çekmek için televizyonlarda gösterilen kamu spotları, diğer yandan mera yasasında yapılan değişiklik, zeytinliklerle ilgili yasa değişikliği çabaları ve çelişkileri içinde barındırmaktadır.5403 sayılı yasaya göre kurulan Odamızın da üyesi olduğu Toprak Koruma Kurulunda bürokrat üye çoğunluğu, arazi keşiflerinin yapılmaması, çalışmaların şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, kamu yararı fikrinin yanlış değerlendirilmesi sonucu tüm karşı çıkmalarımıza rağmen yanlış kararlara imza atılmaktadır.” dedi.

Alternatif alan bulunmalı

“Sürdürülebilir bir tarım ve yaşanabilir bir çevre önceliğimiz olmalıdır.” diyen Birim devamla şunları söyledi. “Tarım dışı amaçlı izin verme sürecinde, alternatif alan arama konusunda gerekli özen gösterilmeli, temel yaklaşım tarım topraklarının korunması olmalıdır. Odamızın bu Mezitli ile ilgili yaptığı araştırmalarda 2017 yılında başlayan ve 2019 yılında kesinlik kazanan, plan değişiklikleri, askı süreçleri, o dönemde itirazların cılız olması ayrı bir konu olup,biz tarımın akademik bireyleri olarak bu konunun ilgili kişileri ile konuşulmasını öneriyoruz. Fakat biz Ziraat Mühendisleri olarak tarım arazilerinin imara açılmasına karşıyız. Hele ki narenciyenin başkenti konumundaki Mersin’imizin 360 dekar narenciye alanının tarım dışına çıkmasına itiraz ediyoruz. Sanayi tesislerine asla karşı olmadık. İstihdam açısından önemini biliyoruz. Fakat alternatif alan bulunması konusunda çaba sarf edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Odamız herkesin sağlıklı beslenmesine yetecek gıdaya, ihtiyaç duyduğu temiz suya, soluyabileceği temiz havaya sahip olması gereğine inanmaktadır. Örgütlü çevre ve toprak mücadelesinde cesaretini bilimsel bilgi birikimi ve deneyiminden, gücünü üyelerinden ve bilinçli yurttaşların varlığından almaktadır.” (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Gümüşova’daki kazada 25 kişi yaralandı

Gümüşova’da bir yolcu otobüsünün TIR’a çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 25 kişi yaralandı. Düzce’nin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir