Ana Sayfa / Ekonomi / Üreticelere Avokado fidanı desteği

Üreticelere Avokado fidanı desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl başlattığı “Avokado Fidanı Dağıtımı Projesi”  kapsamında Anamur, Erdemli ve Akdeniz ilçelerindeki üreticilere toplam 4 bin 40 adet avokado fidanı dağıttı. Büyükşehir’in 3 ilçede 57’si kadın olmak üzere toplam 203 üreticiye % 50 hibeli olarak dağıttığı avokado meyvesinin fidanları sayesinde üretim çeşitliliği artırılacak ve tarlalar “yeşil elmas”la kaplanacak.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde hayata geçirilen ve üreticiye umut olan projeler arasında yer alan “Avokado Fidanı Dağıtımı Projesi”nin kapsamı genişliyor. Tarımsal üretimi desteklemek ve üreticileri geliri yüksek alternatif ürünlere yönlendirmek amacıyla geçen yıl başlatılan proje kapsamında bu yıl Anamur, Erdemli ve Akdeniz ilçelerinde toplam 4 bin 40 adet avokado fidanı dağıtıldı. Büyükşehir’in toplam 203 üreticiye dağıttığı avokado fidanları sayesinde ürün çeşitliliği artacak ve tarlalar “yeşil elmas”la kaplanacak.

Üreticilerin 57’sini kadınlar oluşturdu

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi bünyesinde sürdürülen proje ile geçen yıl 206 üreticiye toplam 3 bin 250 adet avokado fidanı dağıtılmıştı. Ticari üreticiliğin yaygınlaştırılmasının amaçlandığı projeden bu yıl 57’si kadın üretici olmak üzere toplam 203 üretici faydalandı. Büyükşehir, Anamur’da 2 bin 540, Erdemli’de 1000 ve Akdeniz ilçesinde 500 adet olmak üzere toplam 4 bin 40 adet Bacon, Fuerte, Has çeşitleri olan avokado fidanını sahiplerine ulaştırdı. Avokadonun önemli bir gelir kaynağı olabileceğini düşünen üreticiler, fidanlarını dikmeye başladı.

“Ticari yetiştiriciliğin geliştirilmesini ve bölge ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz”

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdürlüğü’nde Gıda Mühendisi olarak görev yapan Özlem Gök, tarımsal üretimi destekleyerek, bölge ekonomisine katkı sunmak istediklerini belirtti. Gök, şunları söyledi:

“Mersin Büyükşehir Belediyemizin tarımsal üretimi desteklemek adına uyguladığı projelerden birisi olan Avokado Fidanı Dağıtımı Projemizi gerçekleştirmekteyiz. Avokado fidanının Bacon, Fuerte, Has çeşitlerinin dağıtımı yapıldı. İlçelerimizde üreticileri avokado yetiştiriciliğine teşvik etmeyi ve bu anlamda ticari yetiştiriciliğin geliştirilmesini ve bölge ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz. Akdeniz sahil kesiminde adaptasyonunun uygun olduğu bilinen avokado fidanının dağıtımını Anamur, Erdemli ve Akdeniz ilçelerimizde gerçekleştirdik. Toplam 36 mahallede, 57’si kadın olmak üzere 203 üreticimize 4 bin 40 adet avokado fidanı dağıttık. Bu anlamda kadın üreticilerimizi hem avokadonun ticari yetiştiriciliğine teşvik etmiş hem de bölge ekonomisine katkı sağlamalarına destek olmuş bulunuyoruz.”

Avokado üreticisinin yüzü gülüyor

Avokado yetiştiriciliğine hobi olarak başladığını, masrafsız ve zahmetsiz olmasından dolayı üretimini artırmak istediğini ifade eden Vural Çarboğa, “İlacı, gübresi narenciyeye göre daha ekonomik. Avokado fidesi üzerine narenciyeyi kıyaslayacak olursak yüzde 80 daha avantajlı. Avokadoda ilaç mevzu bahis değil. Su ve taban gübresinden ibaret olan bir bitki, bu da çok cazip gelmekte. Çok ümitliyiz. Kilo bazında bir narenciye yetiştirmenin maliyeti 1,50 TL, bunun maliyeti 1 TL; onun kilosu 2-2,50 TL, avokadonun kilosu 40 TL. Böyle olunca yüzlerce kar fark var arasında, kesinlikle cazip geliyor” dedi.

“Getirisi güzel, inşallah yapacağız, başaracağız”

Çiftçi Fatma Arslan, avokado fidelerini çocuğu gibi bakıp büyüteceğini belirterek, “Çok memnunuz. Allah izin verirse tarlamıza ekeceğiz, büyüteceğiz, çocuk gibi bakacağız. Başkanımıza teşekkür ediyoruz böyle bir imkân sağladığı için. Çevremizde olduğu için biz de denemeyi tercih ettik. Getirisi de güzel, inşallah yapacağız da başaracağız da. İnşallah bizim emeklerimiz de sizin emekleriniz de boşa gitmez” diye konuştu.

“Elimizden geldiğince ürünlerini iyi bir şekilde yetiştirmeye çalışacağız”

Büyükşehir’in destek verdiği projelerle daha rahat ilerleyebildiklerini belirten Teslime Ökten ise “Avokado, iklim dolayısıyla elverişli olduğu için Erdemli genelinde artırılabilecek bir ürün. Böyle projeler yapıldığı zaman bizim bunu artırmamız daha da kolay oluyor. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bizler de elimizden geldiğince ürünlerini iyi bir şekilde yetiştirmeye çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

“Vahap Başkan gelene kadar böyle hizmetler görmedik”

Ürettiği katma değeri yüksek ürünlerin satışını yaptığını belirten Ayşe Türer, Başkan Seçer’in kadını, çiftçiyi, köylüyü her kesimden insanı düşündüğünü ve desteklediğini ifade etti. Türer, “Yarı yarıya bir farkla aldık fidanlarımızı. Biz buradan alsak bunları çok pahalı, alma imkanımız olmuyor. Başkanımız sağ olsun bizlere böyle bir imkan sundu, Çok teşekkür ediyoruz. Herkes kendini güvende hissediyor. Biz Vahap Başkan gelene kadar böyle hizmetler görmedik. Desteklemeye de devam edecek bunu biliyoruz. Hissettiriyor” dedi. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir