Ana Sayfa / Manşet / PEN International: Gazeteciler derhal serbest bırakılmalı

PEN International: Gazeteciler derhal serbest bırakılmalı

PEN International Avrupa Program Koordinatörü Aurelia Dondo, 11 gazetecinin gözaltına alınmasının bağımsız ve eleştirel seslere yönelik baskının devamı olduğunu belirterek, gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. 
Ankara merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim’de evlerine baskın yapılan JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, bir dönem MA’da stajyerlik yapan Mehmet Günhan gözaltına alındı. Gazeteci Zemo Ağgöz, 26 Ekim’de emniyet işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece ev hapsi şartıyla bırakıldı.
PEN’DEN ÇAĞRI
Özgür Basın emekçilerine yönelik baskılar nedeniyle endişeli olduklarını belirten PEN International Avrupa Program Koordinatörü Aurelia Dondo, Türkiye’deki eleştirel ve bağımsız seslerin iktidar tarafından bastırılmaya çalışıldığını söyledi. Aurelia Dondo, “11 gazetecinin gözaltına alınması, ülkedeki bağımsız ve eleştirel seslere yönelik sürekli baskının ardından geldi. Derhal serbest bırakılmaları için çağrıda bulunuyoruz” diye kaydetti.
Türkiye’de kanunların bağımsız gazetecileri hedef almak için kullanıldığını belirten Dondo, “Eylül 2022’de, PEN International Delegeler Meclisi, Türkiye’de Kürt dili ve kültürünün baskı altına alınmasına ilişkin bir kararı kabul etti. Bu karar, özellikle Türk makamlarını, yazar ve gazetecilerin içeriklerine dayalı olarak kovuşturma ve tutukluluk hallerini sona erdirmeye çağırmakla birlikte, Kürt dili ve kültürünü desteklemek dâhil olmak üzere, yazıları ve görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade ettikleri için tutulan herkesi derhal serbest bırakmaya çağırıyor” hatırlatmasında bulundu.
KADIN GAZETECİLERE ZULÜM EDİLİYOR
Women in Journalism (CFWIJ) Kurucu Direktörü ve Asya ve Ortadoğu uzmanı gazeteci Kiran Nazish, Kürt kadın gazetecilere uzun yıllardır baskıların sürdüğüne dikkat çekti. Nazish, “Türkiye’nin basın özgürlüğünü ve özellikle kadın gazetecilere yönelik tacizleri en çok ihlal eden ülkelerden biri haline gelmesinden son derece endişeliyiz. Türkiye’den gelenekleri gereği, ülke yetkililerinden kadın gazetecilere çok daha fazla saygı ve itibar göstermelerini bekliyoruz. Ancak bunun yerine evlerine baskın yapıyor, onları suçsuz yere veya haksız sebeplerle tutukluyorlar. Kadın gazetecilere haksız yere ve uzun yıllardan beri zulmediyorlar. Bu özellikle, birçoğu parmaklıklar ardında olan veya gözaltında kötü muameleye maruz kalan gazeteci Kürt kadınlar için geçerlidir” dedi.
SİYASİLER BASKILARA KARŞI KONUŞMALI 
Bu operasyonların Türkiye dışında görülmediğini belirten Nazish, gelinen noktada basın ve ifade özgürlüğünün Türkiye’de endişe verici olduğunu kaydetti. Nazish, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzlediğimiz 128 ülke arasında Türkiye dışında bir yerde bu tür trendlerin aynı anda yaşandığını görmüyoruz. CFWIJ olarak liderlerin ve hükümetin basına ve özellikle kadınlara yönelik yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kürt kadın gazetecilere yönelik baskılara karşı konuşmanın da Türkiye’deki tüm liberal ve demokratik liderlerin görevi olduğunu düşünüyorum. Türk makamlarını demokrasi adına itibarını iyileştirmeye çağırıyoruz ve bu adım gazetecilere, özellikle kadınlara ve gözetmen – izleyicilere yönelik muamelesini iyileştirmekle atılabilir.” /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir