Ana Sayfa / Eğitim / Mersin’de 6 öğretmene kılık kıyafet için ‘uyarı’ yazısı gönderildi

Mersin’de 6 öğretmene kılık kıyafet için ‘uyarı’ yazısı gönderildi

Hüseyin Polat Özel Uygulama Okulu’nda 6 öğretmene “Kılık ve Kıyafet Konulu Genelge” adı altında kadınların ne giyeceği konusunda idare tarafından “uyarı” yazısı gönderildi. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, bu zihniyetin iktidardan güç aldığını belirtti.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Hüseyin Polat Özel Uygulama Okulu’ndaki 6 öğretmene okul idaresi tarafından “Kılık ve Kıyafet Konulu Genelge” adı altında bir “uyarı” yazısı gönderildiği ortaya çıktı. “Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olmaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” uyarısının yer aldığı yazıda, okuldaki öğretmenler “uyum ve çalışma barışını” bozmakla suçlandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) gibi birçok sendika da, söz konusu bu tür “uyarıların” son bir yıldır arttığına dikkat çekerek duruma tepki gösterdi.

GÖRÜŞME TALEPLERİ REDDEDİLMİŞ

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 12 Eylül döneminden kalan bu tür yönetmeliklere karşı sendikalarının yıllardır mücadele ettiğini ve bu mücadele sonucunda özgür bir kıyafet modelini hayata geçirdiklerini kaydetti. Sümbül, son yıllarda kimi idarecilerin iktidardan aldığı güçle başta kadın öğretmenler olmak üzere birçok öğretmeni, kılık kıyafet gibi birçok konuda baskı altına alarak mobbing uygulamaya çalıştığını da sözlerine ekledi. Belirtikleri okulda öğretmenlerin, kılık kıyafet gibi birçok sorunla daha önce de karşı karşıya kaldığını ifade eden Sümbül, “Yaşanan tüm bu sorunlar ile ilgili her görüşme talebimiz çeşitli bahanelerle reddedildi” dedi. Eğitim alanında yaşanan birçok sorun varken bakanlığın,  kadınların kılık kıyafetleriyle ilgili yönetmeliğini kendisine vazife olarak görüp bu konuda adım atmalarına ilişkin, “İktidardan güç alıyorlar. Bu kişisel bir sorun değil bir zihniyet sorunu. Biz sendika olarak bu zihniyeti mahkum etmeye, geriletmeye çalışıyoruz” dedi.

OKUL İDARESİNDEN SORUŞTURMA TEHDİDİ!

Eğitim Sen olarak özgür kıyafet konusunda oldukça kararlı bir duruşa sahip olduklarının altını çizen Sümbül, daha önce de bu tür “uyarı” yazılarının verildiğini hatırlatarak, “Daha öncede bu tür uyarı yazıları alıyordu üyelerimiz ama şimdi sendikamızın üyesi olsun ya da olmasın tüm öğretmenlere bu tür ‘uyarı’ yazıları vermeye başladılar. Geçtiğimiz Cuma günü bu olay yaşandı. Biz de bu ‘uyarı’ yazısına karşılık idareye kendi özgür ve serbest kıyafet eylem kararımızı gönderdik. Okulun bu yazıya karşılık verdiği cevap bir tehdit niteliğindeydi. İşte ‘Uygulamalar devam ederse soruşturma açarız’ gibi bir yazıydı. Bu dönemde bu tür uyarı yazıları artabilir. Buradan idarecileri uyarmak istiyoruz eğitimcilerin, öğrencilerin bu kadar çok sorunu varken çeşitli yöntemlerle öğretmenleri baskı altına almayı bırakıp kendi sorunlarıyla uğraşsınlar” diye konuştu.

‘KARANLIK ZİHNİYETİ GERİLETECEĞİZ’

Sürecin devam etmesi halinde önlerindeki süreçte hukuki yollara başvurarak suç duyurularında bulunacaklarını aktaran Sümbül, “Bu sıradan bir uygulama değil. Bu tür uygulamalar kadını iş yerlerinden uzak tutan, eve hapseden, kadına şiddeti olumlayan yaklaşımlara evirileceğini bildiğimizden kaynaklı bu süreci, bu zihniyeti geriletmek için her türlü yolu deneyeceğiz” dedi. /MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir