Ana Sayfa / Çevre / Mersin Çevre ve Doğa Derneği;  Doğa katliamı durdurulmalı

Mersin Çevre ve Doğa Derneği;  Doğa katliamı durdurulmalı

Mersin Çevre ve Doğa Derneği düzenlediği basın toplantısında Gümüşkum 100.yıl Tabiat Parkı’nda yapılan ağaç katliamının durdurulmasını istedi. Dernek, Davultepe’de yapımı planlanan Küçük Sanayi sitesi’nin yapımından vazgeçilmesi çabalarını desteklediğini açıkladı.

Mevlüt BOZKUR / HABERGRAM

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, dernek üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve tarım alanında yaşayan hak sahipleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan açıklamada önemli uyarılar yapıldı.

Dünyada yaşanan iklim krizinden Türkiye’nin de çok etkilendiğine dikkat çeken Aslan, “İklim krizi nedeniyle kuraklık tehdidi, susuz yaşam, orman yangınları, seller, gıda krizleri, çeşitli salgın hastalıklar tehlikeleri bizi bekliyor. Bilimsel metotlarla yaşam alanlarımızı korumamız ve iklim krizine karşı mücadele etmemiz gerekmektedir.” dedi.

Tarım ve yeşil alanlar korunmalı

İklim krizine karşı korunması gereken temel değerlerin tarım ve yeşil alanlar olduğunu vurgulayan Aslan, “Tarım ve yeşil alanlar korunmalıdır ve bu alanların oranı arttırılmalıdır. Ne yazık ki kentimizde rant uğruna bazı bölgelerde tarım ve yeşil alanlar yok edilmektedir. Özel şirketlerin rantı kamu rantının önüne geçmektedir”  diye konuştu.

Ağaç katliamı durdurulmalı

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan şunları söyledi.

“Kentimizin önemli bir doğal sit alanı olmakla birlikte ormanlık alanı içeren Gümüşkum 100.Yıl Tabiat Parkı başta caretta caretta deniz kamlumbağaları ve endemik kum zambaklarının yaşam alanı olması ve ekolojik açıdan korunması gereken bir alan olup kentimizin akciğerleri sayılan bölgede son zamanlarda rant uğruna ağaç katliamı yapılmaktadır. Yapılan ağaç katliamı bölgenin doğal sit yapısını bozmaktadır. Yetkililer yapılan bu ağaç katliamını derhal durdurmalıdır.”

İzin vermeyeceğiz

Mezitli Davultepe’de yapımı planlanan küçük sanayi sitesinin yapımında vazgeçilme çabalarının kent adına çok önemli bir karar olduğunu kaydeden Aslan şunları söyledi.

“Bu çabanın mücadelesini veren Davultepe halkına ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teşekkür ederiz. Davultepe ile ilgili alınan bu kararın uygulanmasının takipçisi olacağız. Bölgemizin akciğerleri, Ülkemiz ve Kentimiz için çok önemli araştırmalar yapan ve bir Labaratuvar niteliği taşıyan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü alanının 1.Derece doğal sit alanının ilan edilmesini bekliyoruz. Alata Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı ve Davultepe’deki  yeşil ve tarım alanları halkındır. Bu alanların ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu alanların korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal olarak mücadele etmeye devam edecektir.”

Yeşilboğaz, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışından vazgeçilmeli

Toplantıda söz alan Mersin Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz Mersin’de yapılan çevre katliamının günlerdir konuşulduğuna dikkat çekti.

Mersin kamuoyuna ve halkına çevre duyarlılığından dolayı teşekkür eden Yeşilboğaz, “Siyasi iktidarın ‘ben yaptım oldu’ anlayışından vazgeçmesi gerekir. Mersin ile ilgili planlar hazırlanırken, bu planlanan bölgelerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının, buralarda yaşayan halktan görüş alınmalıydı. Keşke birkaç kişiyi mutlu etmek için tüm kenti yok sayan kararlar alınmasaydı. Bu yanlış plan ve politikalara karşı birlikte hareket edilmesi gerekir. Birlikte olursak çözüm gelişir, bu talan düzeni sürmez.”  diye konuştu.

Davultepe Anayurt Mahallesi çiftçileri adına söz alan Avukat Kübra Erşahin, Mezitli Davultepe’de yapılması planlanan küçük sanayi sitesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı. Müvekkilleri ile verdikleri hukuki mücadeleyi anlatan Erşahin, “Biz vatandaşlar buradaki projeye karşı değiliz. Mezitli esnafının 900 dönüm küçük sanayi sitesine ihtiyacı var ise; bu proje pek tabi Mersin’in atıl bölgelerinde mutlak tarım alanları yerine marjinal araziler üzerinde yapılabilir.” dedi. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Hatay’da bir kadın ve 2 çocuğu katledildi

İskenderun’da 5 gün önce kaybolan 7 aylık hamile Selma Abacı adlı kadın ve 2 çocuğu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir