Ana Sayfa / Manşet / Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı açıldı

Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı açıldı

Başkan Seçer, Mersin’in kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nın açılışını gerçekleştirdi. 3 Ocak’ta Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ile Mersin Metrosu’nun temel atma töreninin coşkusunu bir arada yaşayacaklarını söyleyen Başkan Seçer, “Halkımızla, on binlerle beraber Mersin Metrosu’nun temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Mersin’de raylı sistemler dönemini başlatacağız. Tüm Mersinli hemşehrilerimi bekliyorum” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in kurtuluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nın açılışını gerçekleştirdi. Başkan Seçer, 3 Ocak’ta Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında Mersin Metrosu’nun temel atma törenini gerçekleştireceklerini söyleyerek; “Tüm Mersinli hemşehrilerimi bekliyorum” dedi. Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’na vatandaşları davet ederek, özellikle de ailelere seslenen Başkan Seçer, “Çocuklarımızın elinden tutalım, bu etkinlik alanına getirelim” dedi.

Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı Buluşmaları 2-9 Ocak tarihlerinde devam edecek. GMK Bulvarı’nda Forum AVM yanında yer alan Etkinlik Alanı’nda  ‘Milli Mücadele, Yüzyıl ve Mersin’in Hafızası Sergileri’ yer alırken, ünlü edebiyatçı, akademisyen ve yazarlarla söyleşiler gerçekleştirilecek. Ayrıca performanslar ve çeşitli deneyim alanları da Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nda Mersinlileri bekliyor.

Seçer: “Mersin, yönü hep Batı’ya dönük bir kenttir”

Etkinlik Alanı’nın açılışına; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, CHP Parti Meclisi Üyesi Emre Yılmaz, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Gelecek Partisi Mersin İl Başkanı Hamit Karış, Demokrat Parti Mersin İl Başkanı Hasan Şıhman, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda Mersinli katıldı.

Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nın açılışında konuşan Başkan Seçer, 2022 yılının, 2021 yılından çok daha güzel olacağına inandığını ve umut ettiğini belirtti. Mersin’in düşman işgalinden kurtuluş mücadelesinin gerçekleştiği yılları anımsatarak konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, “Önemle andığımız, övünçle kutladığımız gün Mersin’in Fransız işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü. Bir asır. 3 Ocak günü Mersin’in sadece Fransızlar’dan kurtuluşunun değil, aslında tüm ülkeyi ilgilendiren Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun kilometre taşlarının döşenmeye başlandığı gündür” dedi. Seçer, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nde Mersin’de yaşanan tarihi süreçten de bahsetti.

Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nde önemli bir yeri olan Mersin’in çağdaş bir kent olduğunu belirten Başkan Seçer, “Mersin; yönü hep Batı’ya dönük bir kenttir, aydın bir kenttir, çağdaş bir kenttir, atılımcı bir kenttir, Atatürkçü, devrimci bir kenttir. Daha 1950’li yıllarda Mersin’de modern yaşam sürüyordu. Cumhuriyet’in ilk dönemleri; insanlar azimli, şevkli, insanların enerjisi var. Çünkü bir liderleri var; Mustafa Kemal Atatürk. Onun gösterdiği yolda emin adımlarla yürüdü o insanlar” diye konuştu.

“Biz vizyoner belediyeciliği hayata geçirmeye geldik”

Seçer, göçlerle büyüyen Mersin’de, kendilerine ayrılan 2 milyon tutarındaki kaynakla 2 milyon 400 bin nüfusa hizmet ettiklerini belirtirken, pandemi döneminde ve son günlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar içerisinde hizmetleri ile sosyal belediyecilik destanı yazdıklarını vurguladı. Vizyoner belediyeciliği hayata geçirdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Biz vizyoner belediyeciliği hayata geçireceğiz diye geldik. İşte yarın 3 Ocak 100. kurtuluş yıl dönümümüz ama Mersin’de de raylı sistemler döneminin başladığı gün olacak. Yarın bizim için çok önemli, çok değerli bir gün. Yarın sabah saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda olacağız vatandaşlarımızla beraber. Hep beraber kurtuluş gününü, o milli günün onurunu, şerefini yaşayacağız. Herkes bu ülkeye sahip çıksın. Herkesin bu ülke üzerinde hakkı var. Ülkemin de her vatandaşımdan beklentisi var. Kimse bu memleketi, toplumu ötekileştirmesin. Kimse bizden daha milliyetçi değil. Bunu duymayan kulaklar duysun. Kimse bu memleketi, bu vatanı bizden daha çok sevmiyor. Bunu duymayan kulaklar duysun, mühürlü kalpler hissetsin. Buradan haykırıyorum. Biz ülkemizi, vatanımızı seviyoruz. Onun için Mustafa Kemal’in izinden yürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“On binlerle beraber Mersin Metrosu’nun temel atma töreni gerçekleştireceğiz”

Seçer, 3 Ocak’ın Mersin için çok önemli bir gün olduğunu ve bu önemli günde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le Mersin Metrosu’nun temel atma törenini gerçekleştireceklerini belirterek, “Orada halkımızla, on binlerle beraber Mersin Metrosu’nun temel atma töreni gerçekleştireceğiz. Mersin’de raylı sistemler dönemini başlatacağız. Benim hayallerim Mersin’e sığmıyor. Benim vizyonum, benim hayallerim gençlerimizin vizyonuyla, hayalleriyle örtüşüyor. Gençlerimizle beraber önce şehrimizi ama ülkemizi, Türkiyemizi cennet vatanımızı çok daha aydınlık günlere hep beraber taşıyacağız. Buna canı yürekten inanıyorum”  dedi.

“Çocuklarımızın elinden tutalım, bu etkinlik alanına getirelim”

Açılışını gerçekleştirecekleri Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilecek etkinlikleri anlatarak tüm Mersinlileri davet eden Başkan Seçer, “Mersin’in tarihini gezeceksiniz. Çok güzel bir çalışma. Yüzyıl Mersin tarihini, mücadele yıllarını göreceğiz. Resimleriyle, objeleriyle, filmleriyle, muazzam bir gösteri izleyeceğiz. Yine Türkiyemizde edebiyatçı, şair, düşünür çok değerli kültür insanları, sanat insanları 9 Ocak’a kadar burada yurttaşlarımızla sohbet edecekler, birikimlerini aktaracaklar. Geçmişini bilemeyen milletler geleceğini şekillendiremez. Özellikle ailelerimizden şunu istiyorum; çocuklarımıza nereden geldiğimizi göstermeliyiz, tarihimizi öğretmeliyiz. İşte Mersin Büyükşehir Belediyesi bu muazzam ortamı sağlıyor. Mersinli hemşehrilerimi davet ediyorum. Ailelerimizden şunu istiyorum; çocuklarımızın elinden tutalım, bu etkinlik alanına getirelim. Burada Mersin’in tarihini görsünler. Bu cennet vatan nasıl kendilerine miras bırakılmış görsünler. Onlarda bir farkındalık oluştursunlar”  diye konuştu.

Seçer son olarak Mersin’in 100. yıl kurtuluş coşkusuna ve metronun temel atma törenine vatandaşları davet ederek, “Yarın sabah 09.00’da Cumhuriyet Alanı’nda 3 Ocak coşkusunu hep beraber kutlayacağız. Öğlenden sonra yine aynı yerde Cumhuriyet Alanı’nda saat 15.00’te Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Meral Akşener’in onurlandıracağı temel atma törenine tüm Mersinli hemşehrilerimi bekliyorum” dedi.

Başarır: “Eğer hizmet görmek istiyorlarsa Mersin’e baksınlar”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, metronun temelinin atılacak olmasından dolayı onurlu ve gururlu olduklarını ifade ederken, “3 Ocak bizim için bir onur günü. Ama yarın da başka bir onuru daha yaşayacağız. Tüm Mersinliler Cumhuriyet Alanı’nda olmalı. Çünkü ilk kez Mersin’imize metro geliyor. Hani hizmet diyorlar ya, eğer hizmet görmek istiyorlarsa Mersin’e baksınlar, Sayın Belediye Başkanımıza baksınlar, belediye başkanlarımıza baksınlar. Emek nedir, dürüstlük nedir, halka dokunmak nedir Mersin’de görsünler” dedi.

Gökçel: “ Metro bir gururdur. Bu gurur bütün Mersinlilerindir”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’in kurtuluşunun 100. yılının ve temeli atılacak metronun kendilerini oldukça mutlu ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere hedef koyduğu o muasır medeniyetler çizgisi; burada, Mersin’de, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in asrın projesi olan metro inşaatının temel atma töreni işte o muasır medeniyet çizgisinde bir ilktir, bir temeldir. Ben burada sizlerin de huzurunda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızı canı yürekten kutluyorum. Bir gururdur metro. Bu gurur aslında bütün Mersinlilerindir, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınındır.”

Antmen: “Mersin bir marka kent olarak Başkanımız Vahap Seçer’le yıldız gibi parlıyor”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin’in 100 yıl önce düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını gururla kutladıklarını söylerken, kutlamaların metro temel atma töreni ile taçlanacağını sözlerine ekleyerek; “100 yıllık Mersin’in bir düşü vardı. O 100 yıllık düş yarın atılacak temelle metro inşaatında taçlanacak. Mersin çok güzel bir kent ve sosyal belediyecilik anlamında çok güzel şeyler yapılıyor. Mersin bir marka kenti olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’le yıldız gibi parlıyor. Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü kutlarken, her şey gönlünüzce olsun. Güzel bir 2022 olsun” ifadelerini kullandı.

Yılmaz: “Katılımcı belediyecilik noktasında yaratılan katma değerden gençler olarak çok mutluyuz”

CHP Parti Meclisi Üyesi Emre Yılmaz da 3 Ocak’ın önemine değinen bir konuşma yaptı. Yılmaz, “Bizler belki yeni bir kuşağız. Ben 89 doğumluyum. 30’lu yaşların henüz başındayım. Geçmişte 1919’la başlayan hikâye 68 kuşağı ile devam etti ama bugün bambaşka bir kuşak var ve o kuşağı yakalayabilen ve bu yenilikle birlikte bunu sürdürülebilir hale getiren bir anlayışla Mersin yönetiliyor. Biz o yüzden çok mutluyuz. Katılımcı belediyecilik noktasında yaratılan bu katma değerden gençler olarak çok mutluyuz” diye konuştu.

Aktay: “100 yıl önce Mersin’i işgalden kurtaran güç yine dimdik ayaktadır”

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, örgütlü bir halkın karşısında emperyalizmin kaybetmeye mahkûm olduğundan bahsederek, “100 yıl önce Mersin’i işgalden kurtaran güç, yine dimdik ayaktadır. Bugün de dimdik ayaktadır. O güç Anadolu’nun birlik ve bütünlüğünden, kardeşliğinden doğan güçtür. O güç halkın egemenliğine, milleti, milli iradenin gücüdür” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Seçer ve protokol üyeleri tarafından Mersin 100. Yıl Etkinlik Alanı’nın açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Başkan Seçer ve protokol üyeleri Milli Mücadele, Yüzyıl ve Mersin’in Hafızası Sergileri’ni gezdi. Başkan Seçer Etkinlik Alanı’nda Mersin’e ait tarihi görsellerin dijital bir kurgu ile yeniden şekillendirildiği 100. Yıl Dijital Deneyim Alanı’nı da inceleme fırsatı buldu.

Etkinlik Alanı Mersinlilerin beğenisini topladı

Etkinlik Alanı’nı ziyaret eden vatandaşlar da memnuniyetlerini belirtip, Mersinlileri davet etti. Ziyaretçilerden Rezan Tars, o dönemler kayınvalidesi ve kayınpederinin Atatürk’ü Tarsus’ta misafir ettiğini belirterek, kayınpederini anlattı. Tars, şunları söyledi; “Tarsus’un ilk doktoru. İstanbullu ama Tarsus’a yerleşmişler. Tarsus’u o kadar çok sevmiş ki ‘benim vücudumu Tarsus toprakları tahlil etsin’ demiş Doktor Ali Bey ve Fransızlar Doktor Ali Bey’i idamla yargılamışlar. Son gün doktor bir meslektaşı idamdan kurtarmış.” Etkinlik Alanı’nın da özenilerek hazırlandığını belirten Tars, gençleri bu alana beklediklerini vurgulayarak; “Gençlere bunları göstermek lazım. Hiçbir şeyden haberleri yok. Tarihi bilmiyor gençlerimiz” dedi. Ziyaretçilerden Filiz Özgür de gençlere seslenerek; “Gençlerin böyle şeylere önem vermesini, değerlendirmesini isterim” diye konuştu.

Gençlerden Sezen Kırmızıer ise “Burası çok güzel bir etkinlik yeri oldu. Gelip gezebileceğimiz, tarihi öğrenebileceğimiz bir yer olması çok iyi oldu. Gelip görmek, bir şeyler öğrenmek çok güzel” ifadelerine yer verdi. Ziyaretçilerden Mersin Engelsiz Kültür Sanat Derneği Yöneticisi Zeynep Eren Sayın, şunları söyledi; “Vahap Başkan Mersin için inanılmaz bir belediye başkanı. Açılış konuşmalarını dinledim. Bütün hayallerimizi konuştular. İnşallah o hayaller gerçeğe dönüşecek. Burası da ayın 9’una kadar burası açık. Küçük oğlum 3 yaşında, onu bile getireceğim. Çünkü vatanımızı, bayrağımızı, Ata’mızı tanımaları ve bilmeleri gerek” ifadelerine yer verdi.

Büyükşehir’den 100. yıl için dolu dolu bir etkinlik takvimi

Açılışın ardından program kapsamında ilk olarak Mecit Baskın’ın moderatörlüğünde ‘Mersin Kültür Sanatının 100 Yıllık Öyküsü ve İçel Sanat Kulübü’ söyleşisi gerçekleşti. Söyleşide Prof. Dr. Candan Ülkü, Ziya Aykın ve Ali Merzeci konuşmacı olarak yer aldı. Gün sonunda ise Sinan Meydan, ‘Kurtuluştan Kuruluşa’ söyleşisiyle Mersinlilerle bir araya geldi. 3 Ocak’ta ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sergiyi ziyaret edecek. Etkinlik Alanı’nda 9 Ocak’a kadar Ataol Behramoğlu, Nebil Özgentürk, Sunay Akın, Ümit Alan, Barış İnce, Ateş İlyas Başsoy, Özlem Gürses, Semihi Vural, Haydar Ergülen, Murat Menteş, Revhat Arslan, Ahmet Yeşil, Ali Lidar, Kutub Şimşek, Ömür Üzel, Meral Seçer, Neptün Soyer, Ayhan Kızıltan, Turan Ali Çağlar, Abdullah Ayan ve Mirza Turgut gibi birçok isim, gerçekleşecek söyleşilerde konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik Alanı programı Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından detaylı olarak paylaşıldı. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir