Ana Sayfa / Ekonomi / Manisa Barosu, elektrik zammının iptali için dava açtı

Manisa Barosu, elektrik zammının iptali için dava açtı

Manisa Barosu, yüksek elektrik zammının iptali için EPDK’ye dava açtı.

Manisa Barosu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hayata geçirdiği elektrik zamlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açarak, elektrik faturalarındaki artışları yargıya taşıdı. Manisa Barosu, hem kurumsal hem de temsil ettikleri avukatların elektrik zammı sebebi ile mağduriyet yaşadıklarını belirterek, baro başkanlığının henüz tam olara taşınmasının gerçekleşmediği kısmi kullanım olan yeni  hizmet binasına 28 Ocak’ta gelen elektrik faturasının 25 bin 103 TL 20 kuruş olduğunu kaydetti.

BARO TİCARİ İŞLETME KABUL EDİLDİ

Baro açıklamasında, “Yeni kararların yansıması devam edecek faturalarda benzer olumsuz tabloların yaşanacak olması aşikardır. Bu yetki ve ehliyete dayalı olarak işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur. Baro Başkanlığımızın elektrik aboneliğinin bulunması ve baroların kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olup ‘ticari işletme’ olmamalarına rağmen, elektrik faturalarının tanziminde ticari işletme olarak kabul edilip, fatura hesaplanmasının bu şekilde tahakkuk ettirilmesi ve yine fahiş zam oranlarından daha da fazla etkilenecek olması hakkaniyet ilkesine aykırılık teşkil etmektedir” denildi.

‘TASARRUFA TEŞVİK AMACI YOK’

Elektrik zamlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtıklarını bildiren Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, EPDK’nin hayata geçirdiği kademeli tarifeye ilişkin, “Kurul kararların verilen tablolar uyarınca hesaplama yapıldığında da görülecektir ki az kullanım sonucu az, çok kullanım sonucu çok şeklinde bir kademelendirme söz konusu olmadığı gibi, düzenlemenin tasarrufa teşvik amacı da yoktur. 31 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlaman EPDK’nin 10706, 10707, 10708 ve 10709 Karar nolu kurul kararları ile 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik enerji satış tarifesinde değişiklik yapılmış olup, Anayasa’nın 10’uncu maddesinde gerekse AİHS’nin 14’üncü maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine ve sosyal devlet ilkesine açıkça aykırı şekilde, kademeli tarife ile birlikte yüzde 50 – yüzde 125 oranlarında yapılan yüksek oranlı zammı içeren kurul kararlarının iptali gerekmektedir” dedi.

‘MİKTARINA GÖRE KADEME BELİRLENMELİ’

Elektrik zamlarının yurttaşları her yönüyle olumsuz etkilediğini belirten Rona, belirlenen kademelerin şeffaf ve yurtaşın faydası gözetilerek düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Rona, “Yasal düzenleme de ‘…abone grupları için elektrik enerjisi tüketim miktarına göre farklı…’ kademe belirlemesi gereğini açıkça belirtmişken, herhangi bir kriter koymaksızın bilimsel veriler göz ardı edilerek alelade bir düzenlemeye gidilmiştir. Düzenlemeye göre tüketim miktarına uygun olarak bir kademe belirlenmesi gerekmektedir. Örneğin, Türkiye’de dört kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kilovat olarak kabul edilmektedir. Buna istinaden kalabalık ailelerin kullanımı dikkate alınarak, belirlemelerin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla kademeli tarifenin ilk kademesinde 230 kilovatın altında bir sınır konulması, yüksek oranda zam anlamına gelmektedir” diye belirtti.

‘TEMEL HAKLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR’

Kurul kararlarının Anayasa’da yer alan sosyal devlet anlayışından uzak olması dikkate alınarak iptali gerektiğini ifade eden Rona, şunları söyledi: “Sonuç olarak EPDK’nın 31 Aralık 2021 tarihli açıklamasında; ‘olağanüstü maliyet artışları, enerji ve piyasaların sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması’ gibi nedenler öne sürülmüşse de en temel haklardan olan enerjinin ucuz, adil ve imkanına göre ulaştırılması hususu göz ardı edilmiştir. Enerjinin insani yaşam koşulları dikkate alındığında makul ve ödenebilir olması insan haklarının da gereğidir.”

MUĞLA

Muğla’da da Sınırsızlık Meydanı’nda elektrik ve doğalgaz zamları protesto edildi. Menteşe Kent Konseyi’nin düzenlediği eyleme birçok sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcileri ile yurttaşlar katıldı. Yapılan eylemde zamların geri çekilmesi ve temel hizmetlerin kamulaştırılması çağrısı yapıldı. “Geçinemiyoruz. Zamlar geri alınsın” dövizleri taşınan eylemde açıklamayı Menteşe Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülçin Kınay okudu.

EKONOMİK DARBE

Halkın artık temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığını, işsizlik nedeniyle geçinemediğini belirten Kınay, iktidarın halka karşı ekonomik darbe yaptığını ifade etti. /MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir