Meclis’teki özel oturumda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1921 Anayasası’na atıfta bulunup, “Bu Meclisin hiçbir vesayeti, hiçbir gölgeyi üzerinde hissetmemesi gerekir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan özel oturumu ile toplanan Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.
Cumhuriyetin kabulünden sonra hazırlanan ilk anayasa olan 1921 Anayasası’na dair konuşan Kılıçdaroğlu, 1921 Anayasası’nın devletin omurgasını belirleyen bir anayasa olduğunu ifade etti. 21 Anayasasının bir kişinin değil, milletin iradesini esas aldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Milli Kurtuluş Savaşı mücadelesi sadece bir askeri mücadele değil, aynı zamanda bir anayasal demokrasi mücadelesidir. Bu mücadele bugün hala devam ediyor. Anayasamız egemenliğin kullanılmasının hiçbir suretle bir zümreye veya bir sınıfa bırakılamaz diyor” dedi.
YETKİ GASPI
Meclisin kendi yetkileri konusunda titiz davranması ve yetki gaspına sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu Meclisin hiçbir vesayeti, hiçbir gölgeyi üzerinde hissetmemesi gerekir. Bu Meclisin kendi özgür iradesiyle çıkardığı yasaları, yürütmenin uyup uymadığını denetlemesi gerekir. Bu Meclisin halktan toplanan vergilerin, yapılan borçlanmaların nerelere, nasıl harcandığını bilmesi ve denetlemesi gerekir. Bu Meclisin yolsuzluklar konusunda çok duyarlı olması gerekir.
MECLİSİN HAK İHLALLERİNE İZİN VERMEMESİ GEREKİYOR
Bu Meclisin Milli Kurtuluş Savaşı süresinde bile ülkenin KHK ile yönetilmesine izin vermediğini bilmesi gerekiyor. Türkiye’nin en temel sorunlarını yeri geldiğinde masaya yatıran ve çözümler üreten bir sorumluluğun olduğunu bilmesi gerekir. Meclisin insan hakları ihlalleri karşısında insandan yana onurlu tavrı alması ve hak ihlallerine izin vermemesi gerekir. Bu Meclisin devlette aşama şama yok edilen liyakat sisteminin neden yok edildiğini araştırması gerekir. Anayasada yer alan ‘basın hürdür, sansür edilemez’ ilkesinin yürütmenin nasıl ihlal ettiğini araştırması gerekiyor.
128 MİLYAR DOLAR
İşsizler ordusunun yaşadığı sorunları araştırması gerekiyor. Bu Meclisin bugün 2 milyon 538 bin çocuğun EBA’ya ulaşamadığını sorgulaması gerekiyor. Tek kişilik hükümetin kendi vatandaşlarını, kendi ülkesinde niçin dövizle borçlandığını sorgulaması gerekiyor. Bu Meclisin Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarının hangi bankalarda kimlere hangi kur üzerinden satıldığını bilmesi gerekiyor. Bu Meclisin devletin en büyük inşaatlarının ihalelerinin adil bir şekilde yapılmadığını, neden sadece 5 firmaya döviz garantili verildiğini sorgulaması gerekir.
HAK, HUKUK , ADALET İSTİYORUZ
Bu Meclisin yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümüne izin vermemesi gerekiyor. Bu Meclisin Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak gibi bir görevinin olduğunu unutmaması gerekir. Bu Meclis tarih önünde saygınlık kazandıracak olan bu söylediklerimin gerçekleşmesidir. Hukuk sistemimizin askeri ve sivil darbe hukukundan arındırılmasını istiyoruz. Biz hukuk, hak, adalet istiyoruz. Milletin vekillerini millet seçisin istiyoruz. Hangi görüş ve kimlikten olursa olsun bütün vatandaşlarımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimse umutsuzluğuna kapılmasın Allah’ın izniyle bunların tümünü yapacağız.” (Ankara MA)
Tekrar kontrol edin
Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı
İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Halfeti Belediyesi’ne kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı, ...