Ana Sayfa / Güncel / Kılavuz: Cemevleri faturalarını ödemeyeceğiz

Kılavuz: Cemevleri faturalarını ödemeyeceğiz

Cemevlerine gelen yüksek meblağlı elektrik faturalarının zulüm olduğunu belirten ABF İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz, “Sivil itaatsizlikten yola çıkarak faturaları kesinlikle ödemeyeceğiz” dedi.

Elektrik faturalarına gelen zamlar, ibadethane yerine dernek statüsünde görülen cemevleri de fazlasıyla etkiledi. Alevi örgütleri, cemevlerine gelen faturaları ödememe kararı aldı. Konuya ilişkin açıklama yapan  Alevi Bektaşi Federasyon’u (ABF) İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz, faturaların sadece Alevi toplumunu değil bütün bir halk için zulüm olduğunu söyledi.
Kılavuz, “Türkiye’de hiçbir kamu kuruluşundan ve devletin herhangi bir kademesinden cemevleri ne maddi yardım alabiliyorlar ne de bir dayanışma içinde. Üyelerimiz kendi katkılarıyla giderleri karşılıyorlar” dedi.
‘NASIL ÖDEYELİM’
Cemevlerine şu ana kadar ödedikleri faturaların iki misli meblağ geldiğini ifade eden Kılavuz, “Devletin bu faturaları hiç hakkaniyet gözetmeden yükseltmesine şiddetle itiraz ediyoruz. O faturaların içinde yakılmayan elektriğin parası ödeniyor. Verdiğimiz vergilerin geri dönmediği gibi üstüne ‘bu faturaları ödeyin’ diye talepte bulunuyorlar. Şimdiye kadar ödediğimiz faturalar 5 bin ise 10 bin, 10 bin ise 20 bin geliyor. Mesela Mersin cemevinin şu an 18 bin TL’nin üzerinde faturası var, nasıl ödeyelim” şeklinde konuştu.
FATURALARI ÖDEMEYECEĞİZ
Net bir tavır ortaya koyduklarını kaydeden Kılavuz, şöyle konuştu: “Türkiye’deki alevi kurum ve kuruluşlarla birlikte sivil itaatsizlikten yola çıkarak, bu faturaları kesinlikle ödemiyoruz ve ödemeyeceğiz. Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat dedeyle de konuştuk, onlar da aynısını söyledi. Federasyon bünyesindeki tüm cemevleriyle faturaları ödememe konusunda karar birliğimiz var. Ta ki bu alınan kararlardan geri adım atılıncaya kadar. Bu büyük bir haksızlıktır, vebaldir, zulümdür. Gelip elektriği keserlerse de, buyursun kessinler, görelim. Bir kısım, cemevlerinin faturalarla ilgili ödeme konusunda geri adım atacaklarını, indirime doğru gideceklerine dair duyumlar alıyoruz. Henüz resmi bir tebliğ gelmedi. Devletin bu konuda nasıl bir tavır alacağına hep birlikte şahit olacağız.”
MÜCADELEYE DEVAM 
Daha önceden cemevlerinin elektrik faturalarının ödenmemesi için iki defa dava açtıklarını dile getiren Kılavuz,  “Gönderilen bilirkişiler, cemevini ibadethane olarak kabul etmediler. İki kere davayı kaybettiğimiz gibi karşı tarafın avukatlarına para ödedik. Bütün bunlara rağmen vazgeçmiyoruz. Bu faturaları Diyanet İşleri Başkanı ödesin. Bizim ödediğimiz vergilerle onlar besleniyor, o zaman faturaları onlar ödesin. İnanıyorum ki bunlar geri adım atacaklar. Atmazlarsa da Aleviler başka yol ve yöntemlere başvuracaklar” dedi.
Cemevlerine kolluğun gönderilme ihtimaline karşı konuşan Kılavuz, “Bunu yaparken kavga etmeyelim. Birbirimize karşı gelmeyelim. Elektriği kesmeye güvenlik güçlerini gönderecekler. Alevileri güvenlik kuvvetleriyle karşı karşıya getirmeye çalışacaklar. Bu da bir nevi provokasyondur. Biz bu provokasyona gelmemek için bütün hukuki yollarla mücadelemize devam edeceğiz. Hukukçularımıza, kamu kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine de bu istem ve taleplerimizi söylüyoruz. Birlikte hareket edelim, başarılı olacağız” dedi.
‘YASAL STATÜ TANINMALI’
Temel meselenin cemevlerinin yasal statü edinmesi olduğuna dikkati çeken Kılavuz, “Bu ülkede 25 milyondan fazla Alevi yaşıyor. İbadethaneleri cemevidir. Mutlaka yasal statüsünün tanınması lazım. Alevilerin yerine bir başkası Alevilerin ibadet yerini tayin edemez. Bu konuda talep ve söylemlerimizi devletin ilgili kademelerdeki bütün temsilcilerine söylüyoruz. Bakana, müdüre, valiye söylüyoruz. Saraydaki sultanın da bundan haberi var. Alevilerin ibadet yeri cemevidir” diye konuştu. (MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Hatay’da bir kadın ve 2 çocuğu katledildi

İskenderun’da 5 gün önce kaybolan 7 aylık hamile Selma Abacı adlı kadın ve 2 çocuğu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir