Ana Sayfa / Politika / HDP’den Hükümete çağrı: Turizm Acil Eylem Planı oluşturulmalı

HDP’den Hükümete çağrı: Turizm Acil Eylem Planı oluşturulmalı

HDP hazırladığı “Turizm Raporu”nda pandemi nedeniyle sektörde 400 bin iş kaybı yaşanmasından dolayı hükümete başta sendikalar ve STK’ler olmak üzere sektörün tüm kesimleri ve temsilcileriyle bir araya gelip, “Turizm Acil Eylem Planı” oluşturulması önerisinde bulundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu tarafından hazırlanan “Turizm Raporu”, Meclis’te düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Raporu, Komisyonu üyesi olan İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu açıkladı
Katırcıoğlu, Türkiye’nin dış politikalarının yansımalarının turizm sektöründe görüldüğünü belirterek, “Gerek AB ve gerek ABD’nin Türkiye’yi riskli bölgeler olarak ilan etmesinden sonra Türkiye’ye turist sayısında ciddi bir azalma olacak. Bunun dışında Ukrayna ve Rusya krizi ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler, Ukrayna Devlet Başkanının Türkiye’yi ziyaret etmesi sonucunda Ukrayna’nın sınır güvenliğinin sağlanması, Kırım’ın ilhak edilmiş olması konusundaki ısrarımızı belirttikten sonra bununla ilişkili olduğu tahmin edilen bir şekilde turizm konusunda Rusya’da karar vericiler Türkiye’ye olan seferleri durdurduklarını ilan ettiler. 1,5 aylık bir durdurma ama bu yaklaşık 500 bin kişilik Rus turistin gelememesi sonucu ortaya çıkaracaktır” dedi.
400 BİNE YAKIN İŞ KAYBI 
Turizm sektörünün hem istihdam hem de gelir bakımından önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Katırcıoğlu, 2020 yılı itibariyle dış ticaret açığına katkısı ortalama yüzde 50 civarında olan turizm gelirlerinin yüzde 24’lere kadar düştüğünü ifade etti.
Katırcıoğlu, “Turizm sektöründe 400 bine yakın iş kaybı var. Başka sektörlerde de benzer durumlar söz konusu. Dolayısıyla önlemleri konuşurken işverenleri de dikkate alalım ama çalışanları da dikkate alan öneri paketi getirelim” diye konuştu.
LOKOMOTİF SEKTÖR
Turizmin Türkiye’nin en önemli ve lokomotif sektörü olduğunu söyleyen Katırcıoğlu, “Turizmde işlerin iyi gitmesi ekonomide de işlerin iyi gitmesini neredeyse işaret edecek kadar önemlidir. 50 farklı sektörle bağlantılıdır. Dolayısıyla bu sektörde iyi şeyler olursa diğer sektörler de iyi şekilde etkilenir” ifadelerini kullandı.
SOMUT ÖNERİLER
HDP’nin turizm sektörünün güncel sorunlarına dair raporunda yer alan somut çözüm önerileri ise şöyle:
*Başta sendikalar ve STK’lar olmak üzere turizm sektörünün tüm kesimleriyle ve temsilcileriyle bir araya gelinerek “Turizm Acil Eylem Planı” oluşturulmalıdır.
*Turizm sektörünü içine girdiği çöküş halinden çıkarabilmek için “konsey”, “meclis” gibi kalıcı; “kriz masası” gibi geçici mekanizmalar oluşturulmalıdır.
*Turizm sektörünün borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Sektörün bankalara olan yaklaşık 135 milyar liralık borcu, hakkaniyetli bir biçimde, pandemi koşulları dikkate alınarak faizsiz bir biçimde yeniden belirlenmelidir. Borçların ödemeleri pandeminin gündelik hayat faaliyetlerini sürdürmede sorun olmaktan çıktığı döneme ertelenmelidir.
*Turizm sektöründe çalışırken işinden olarak, işsiz kalmış tüm emekçilere aylık 3.000 lira doğrudan gelir desteği verilmelidir.
*Kısa Çalışma Ödeneği pandemi sonuna kadar uzatılmalıdır.
*Turizm sektöründe faaliyet gösteren ve faaliyetlerini durdurmak ya da kısıtlamak zorunda olan tüm işletmelere pandemi süresince aylık 5.000 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
*Turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin pandemi döneminde tahakkuk etmiş devlete olan borçları silinmelidir.
*Sigorta prim borcu bulunduğu gerekçesiyle turizm acentalarına kredi verilmemesi uygulamasına son verilmelidir. Turizm acentalarının sigorta prim borçları devlet tarafından üstlenilmelidir.
*Turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm esnafların kira ödemeleri pandemi süresince dondurulmalıdır.
*Turizm sektöründe ve bölgelerinde faaliyet gösteren esnaftan stopaj vergisi alınmamalıdır.
*Turizm sektörde çalışanların aşılamaları derhal tamamlanmalıdır.” (MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Hatay’da bir kadın ve 2 çocuğu katledildi

İskenderun’da 5 gün önce kaybolan 7 aylık hamile Selma Abacı adlı kadın ve 2 çocuğu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir