Ana Sayfa / Foto Haber / Filmmor Kadın Filmleri Festivali 5 Kasım’da başlıyor

Filmmor Kadın Filmleri Festivali 5 Kasım’da başlıyor

Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 5 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında 39 filmi seyirciyle buluşturacak.
Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 5 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında 23 ülkeden 39 filmin gösterimiyle sinemaseverler ile buluşacak. Festival boyunca tüm gösterim ve etkinlikler filmmoronline.org’a üye olarak ve her program için ön kayıt yaptırarak İngilizce-Türkçe altyazı çeviri seçeneği ile ücretsiz izlenebilecek.
FESTİVALİN SEÇKİ VE SÖYLEŞİLERİ
Programda yer alan filmler, “Kadınların Sineması”, “Damdaki Sinemacılar”, “Jin Zendegî Özgürlük”, “Kadın Cinayetleri Önlenebilir”, “Yersiz Yurtsuz”, “Parola: Barış”, “Feminist Bellek” temaları altında seyirciyle buluşacak.
Film gösterimlerinin yanı sıra yönetmen ve film ekipleriyle söyleşiler, çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. “Film Toplayan Kadınlar”, “Kadın Cinayetleri Önlenebilir”, “Yersiz Yurtsuz Sinemacılar”, “120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili” forumları da gerçekleşecek.
JIN, ZENDEGI, ÖZGÜRLÜK
Festival, İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jina Eminî’nin ardından sokaklarda saçlarını savurarak molla rejimine direnen İranlı kadınları, “Jin Zendegî Özgürlük” bölümüyle selamlıyor. İki kadın yönetmen, Füruğ Feruhzad’ın “Ev Karadır” (The House is Dark) ve Rahşan Beni-İtimad’ın “Bizim Zamanlar” (Our Times) filmleri gösterilecek.
KADINLARIN SİNEMASI
“Kadınların Sineması” bölümünde, “Akan Su Yosun Tutmaz (Flowing Water Carries No Poison)”, “Anima Animae Animam”, “Antonia”, “Bekleyiş” (Expecting a Grain of Sand), “Bekçi” (The Guardian), “Bekleyen Kadınlar” (Suspended Wives), “Çılgın” (Crazy), “Denizatı” (Seahorse), “Doğum Hikayeleri” (Crotch Stories), “Durgun Su” (Stagnant Water), “İplik” (Yarn), “Müşkül” (Kinka), “Nereye Kaçıyorsun” (Where Are You Running to), “Nosema”, “Ördekler” (The Ducks), “Sağır” (Deaf), “Sigaralar” (Cigarettes), “Ticaret Politikası” (Store Policy) filmleri yer alıyor.
YERSİZ YURTSUZ
“Yersiz Yurtsuz” bölümünde ise savaşla, düşüncelerinden dolayı tutuklanma riskiyle, zorunlu göçün bin bir yüzü ve şiddetiyle, yersiz yurtsuzluğun zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatan “Almanya’ya Hoş Mu Geldik?” (Welcomed to Germany), “Bitmemiş Cümleler” (Incomplete Sentences), “Bu Yağmur Asla Durmayacak” (This Rain Will Never Stop), “Filistin’i İşlemek” (Stitching Palestine), “Hayalet” (Ghostly), “Hayat” (Jiyan), “Minimal Hayat” (Small Life), “Yol Boyunca” (Along The Way) filmleri yer alacak.
TUTUKLU SİNEMACILARIN FİLMLER
Şu an cezaevlerinde tutulan sinemacı kadınlara adanan “Damdaki Sinemacılar” bölümünde, Gezi davasından 18 yıl hapis cezası alan Çiğdem Mater’in yapımcısı olduğu “Toz Bezi” (Dust Cloth), infazı iki kez yakılarak cezaevinde tutulan Sabite Kaya Ekinci’nin “Bedensiz Ruhlar” (Bodies without Soul), yine Gezi davasından 18 yıl hapis cezası alan Mine Özerden’in “Zilname” filmleri izleyiciyle buluşacak.
KADIN CİNAYETLERİ 
“Kadın Cinayetleri Önlenebilir” bölümünde, erkeklerin kadınlara karşı savaşta kullandıkları en acımasız silahlardan birini, kimyasal saldırıları belgeleyen “Şiddetin Yüzü” (The Face of Violence) ve İtalya’da kadın cinayetlerinin yanı sıra medya ve yasalardaki kadın düşmanı zihniyetin de üstüne giden “Cinskırım” (Femicide) filmleri var.
KADINLARIN SİYASAL TEMSİLİ
“Sessiz Sinemada Sufrajetler” (Suffragettes in the Silent Cinema) ve 1971’de düzeni alt üst ederek İsviçre’de seçme seçilme hakkını kazanan kadınların ilham verici hikâyesinden bir kesit sunan “İlahi Düzen” (Divine Order) filmleri ise ‘Feminist Bellek’ bölümünde gösterilecek.
‘PAROLA: BARIŞ’
“Parola: Barış” bölümünde ise, Nazi dönemi ve sonrasında Alman kadınların hayatını merkeze alan filmlerin yönetmeni Helma Sanders-Brahms’ın “Almanya Solgun Ana” (Pale Mother), savaşın anlamsızlığını küçük bir kızın gözünden aktaran “Babamın Çalıya Döndüğü Gün” (The Day My Father Became a Bush) ve “Yaz Ülkesi” (Summerland) filmleri yer alıyor. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Tıp Ödülü, Kovid-19’a karşı aşıların keşfedilmesinin yolunu açan mesajcı RNA aşılarının öncüleri Katalin Kariko ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir