Ana Sayfa / Manşet / Erdoğan’dan NATO zirvesi öncesi açıklama

Erdoğan’dan NATO zirvesi öncesi açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinde görüşeceği ABD Başkanı Joe Biden ile savunma sanayine ilişkin yarım kalan projeleri konuşacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Brüksel’e ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. NATO liderler zirvesinde müttefikleriyle ittifaka verdikleri önemin altını bir kez daha çizeceklerini söyleyen Erdoğan, “Bizim bütün derdimiz, beklentimiz NATO’nun birlik ve beraberliğine, dayanışmasına güç katacak amasız fakatsız bir yaklaşımı Amerika’dan görmektir. Bu süreçte güvenliğin bölünmezliği, dayanışma ve beraberlik başta olmak üzere ittifakın temelinde yer alan karar alma mekanizmalarından ve ilkelerden taviz verilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Zirvede de inşallah bu hususları vurgulayacağız” dedi.

‘SÖZLEŞMEYE UYMAYAN BİR AMERİKA VARDIR’

“NATO’nun yüzleştiği sınamalar karşısında güvenilir bir müttefik olarak kritik sorumluluklar üstlendik, üstleniyoruz” diye devam eden Erdoğan, “Biden ile bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak ve birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Biden ile görüşme alanımız çok geniş. Birçok dedikodular vesaire içeride dışarıda oldu, bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz, neler yapacağız bunları konuşmamız lazım. ABD ile savunma sanayisine yönelik birçok masa üstünde kalan konular var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur. F-35 konusunda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde ahdini yerine getirmeyen, sözleşmeye uymayan bir Amerika vardır. Ciddi manada parça alma işlemini Türkiye’den yaptıkları halde, 700 750 civarında parçayı veren Türkiye var. 5 F-35 verilmiştir, bu F-35’lere el koymak suretiyle gönderilmemiştir. Bu konuda da yine Amerika sözünde durmamış, bunları geri almış. Geri alınca tabii bizler de bu arada Rusya’yla bir anlaşmaya gitmek suretiyle malum S400’ler konusunda adım attık ve S400’leri aldık. ABD ile daha başka birçok savunma sanayisinde başlayıp da devam edemediğimiz konular var. Gönül tabii bunların hiçbirini arzu etmiyor” şeklinde ifadeler kullandı.

‘24 NİSAN’DA OLUMSUZ BİR SÜREÇ OLDU’

Erdoğan ayrıca 24 Nisan’da olumsuz bir sürecin olduğunu belirterek, “Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisan’ı unutturacak adımları da atmış oluruz” dedi. ABD’nin Afganistan’dan çekilme hazırlığına ilişkin de konuşan Erdoğan, “Burayı terk ettiği andan itibaren orada süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke malum Türkiye” yorumunda bulundu.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ

Merkez Bankası döviz rezervlerinin 100 milyar dolar seviyesine ulaştığını da kaydeden Erdoğan devamla şunları belirtti: “Yakın zamanda en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelen Çin ile çok önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çin’le 2.4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız vardı. Şimdi bu rakamı 3.6 milyar dolarlık yeni bir swap anlaşmasıyla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk. 46 milyar Türk Lirası’na karşılık geliyor. Malum kendilerine göre ‘Merkez Bankası’nın döviz rezervi düşüyor’ diyenler, bundan dolayı zil takıp oynayanlar var, onların bu oyunları bozmuş oldu. Başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar çıkmıştık, inşallah bu tırmanış yeniden başlıyor, bu tırmanışı da devam ettireceğiz.” /MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir