Ana Sayfa / Güncel / Erdoğan-Biden görüşmesinden sonra ilk açıklama

Erdoğan-Biden görüşmesinden sonra ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile baş başa görüşmesinin ardından gerçekleşen heyetler arası görüşme de sona erdi. Biden, gerçekleşen görüşmelere ilişkin, “Çok iyi bir görüşme oldu” derken, Erdoğan da son derece yararlı ve samimi bir görüşme yaptıklarını belirtti. 

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, bir araya geldi. İki ismin saat 19.00’da başlayan görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleşti. Erdoğan ile Biden’ın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Erdoğan ve Biden’ın görüşmesine dair ilk görüntüler Cumhurbaşkanlığı’nın Twitter hesabından paylaşıldı.

Erdoğan ve Biden’ın baş başa görüşmesinin ardından gerçekleşen Türkiye ve ABD heyetleri arasındaki görüşme sona erdi. Görüşmeyle ilgili ilk yorum ABD Başkanı Biden’dan geldi. Türkiye ile ABD arasındaki ikili heyet görüşmelerini çeken kameramana yönelen Biden,  “Çok iyi bir görüşme gerçekleştirdik”  dedi.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMALAR 

Erdoğan, NATO zirve toplantısından sonra Biden ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

“Akdeniz’den Karadeniz’e Avrupa’dan Asya’ya kadar NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir” diyen Erdoğan, “NATO’nun küresel sınamalar karşısında daha etkin inisiyatifler üstlenmesi gerekmektedir” diyen Erdoğan, NATO Brüksel Zirvesi’ni küresel ölçekte kritik hadiselerin yaşandığı atmosferde gerçekleştirdiklerini ve NATO 2030 sürecine ilişkin önemli kararların alındığını belirtti.

 ‘TEK NATO MÜTTEFİKİ’

Konuşmasının devamında Türkiye’nin DAİŞ’e karşı Suriye’de mücadele eden tek NATO müttefiki olduğunu savunan Erdoğan, “Yaklaşık 10 yıldır 3,6 milyon Suriyeli sığınmacıya sahip çıkan Türkiye’ye verilen taahhütlerin çoğu yerine getirilmemiştir. Meşru hükümetin daveti üzerine sağladığımız eğitim ve danışmanlık desteği, Libya’nın uzun süreli bir iç savaşa sürüklenmesini engelledi. Dağlık Karabağ’da 30 yıllık bir gecikmeyle de olsa adalet tecelli etti, bölgede umutlar yeniden yeşerdi. Temennimiz tüm müttefiklerimizin sığ siyasi hesapları artık bir yana bırakıp, Türkiye ile tam bir dayanışma sergilemesidir” ifadelerini kullandı.

‘KAPSAMLI GÖRÜŞME’

Zirve vesilesiyle ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldiklerini aktaran Erdoğan, “Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden’la kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Hem görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri, hem de ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlarda iş birliği alanlarını ele aldık. Etkin iş birliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda yapacağımız çalışmaları görüştü. Neticede son derece yararlı, samimi bir görüşme oldu. Her alanda karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir iş birliği döneminin başlaması anlamında güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Türkiye, ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersine iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz” dedi.

TÜRKİYE – AB İLİŞKİLERİ

İkili ve bölgesel konular ile AB’deki konuları ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, “Dün Litvan ve Leton mevkidaşlarımla görüşmelerim oldu. Bu görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra, 24 Haziran’daki zirve öncesi Türkiye-AB ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Dün ayrıca Sayın Orban’la da verimli bir ikili görüşme yaptık” şeklinde konuştu.

S-400’LER KONUSU

“S-400’ün gündeme gelmemesi mümkün değil” diyen Erdoğan devamla şunları belirtti: “Ama bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim. F-35 konusunu aynı şekilde ifade ettim. Savunma sanayii ile ilgili olarak yapabileceklerimiz nelerdir bunları ifade ettim. Bundan sonraki süreçte de dışişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu işi sağlama bağlayacaktır.”/MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Birçok ilde kuvvetli yağış bekleniyor

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde kuvvetli yağış bekleniyor.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir