Ana Sayfa / Manşet / Doktorun darp edilmesi protesto edildi

Doktorun darp edilmesi protesto edildi

Sağlık örgütleri, Dr. Ebru Ergin’in darp edilmesini basın açıklaması yaparak protesto etti. 
Sağlık emek ve meslek örgütleri, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dr. Ebru Ergin’in darp edilmesine ilişkin Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne giderken en çok kadınların şiddete maruz kaldığını belirterek, “Dr. Ebru bir kadın tarafından şiddete maruz kalması şiddetin erilliğiyle açıklanmalı ve kamusal alanda tarif edilen mahremiyetin tanımı yeniden yapılmalıdır. Erkek güvenlik görevlisinin kadın diye saldırgana müdahale edememesinin sebebi sorgulanmalıdır. Ancak bu durumun bireysel tercihlerden azade tutularak sorumluluğun bir çalışana yıkılmasına engel olunmalıdır” dedi.
Şiddete karşı öz savunmanın geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Karacabey, “Gelin burada bir söz verelim birbirimize, bu saatten sonra gözümüzün önünde, yan odada, diğer klinikte bir doktor, bir hemşire, bir tekniker, bir işçi herhangi bir şekilde şiddete maruz kalırsa öz savunmamızı güçlendirelim. Etten duvarlar örelim ve hizmet üretmeyelim. Gücümüze, etkimize, eğitimimize ve birbirimize güvenelim. Çöken sağlık sisteminin altında biz kalmayacağız çünkü bizler size ve kışkırttığınız, sağlık talebiyle yükselttiğiniz şiddete rağmen yeni bir sağlık sistemi mümkün diyerek yola çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘SORUMLULUK BAKANLIĞIN’
Nöroloji Derneği Başkanı Akif Topçuoğlu ise sağlıkta şiddetin bu sefer Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenimahalle Semt Polikliniği’nde yaşandığını hatırlatarak, “Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin, ‘hastasına ilaç yazmak için rapor talep ettiği için’ defalarca darp edildi. Bir hekimin kafasını yerlere vurduracak kadar yükselen şiddetin bir açıklaması olamaz” dedi.
Sağlıkta şiddet işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunu olduğunu belirten Topçuoğlu, “Bakanlığın iş yerlerinde işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eden prosedür ve işleyişleri dönüştürmesi, iyileştirme sorumluluğu vardır. Aksine bakanlık 5 dakikada bir muayene ile iş yerlerini daha da güvensiz kılmaktadır. İş yerlerimizdeki bu işleyiş şiddete daha fazla maruz kalmamıza neden olmaktadır. Bir iş yerinde işçinin kazaya uğramasına neden olan koşulları ne kadar işveren sorumluluğundaysa bu noktada da Sağlık Bakanı’nın sorumluluğu vardır. Bir an önce iş yerlerimizin çalışma koşullarının güvenli kılınması gerekmektedir” ifadelerinin kullandı.
YANITI BEKLENEN SORULAR
Yetkililere seslenen Topçuoğlu, şu soruları sordu: “Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır? Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Strateji Planı ile sağlıkta şiddet kapsamında çalışma yapacağını ifade edilmişti. Bu konuda bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bir çalışma ve rapor açıklanmamıştır. Çalışma yapılmakta mıdır? Ankara EAH en fazla şiddet yaşanan hastanelerden biridir, iş veren olarak Başhekimliğin ya da İl Sağlık Müdürlüğünün bir çalışması var mıdır? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?” /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir