Ana Sayfa / Manşet / DİSK Meclis’te HDP’yi ziyaret etti

DİSK Meclis’te HDP’yi ziyaret etti

Meclis’te HDP’yi ziyaret eden DİSK heyeti, asgari ücret ve tüm ücretlerin vergi dışı bırakılması ve işçilere SGK prim desteğinin verilmesini taleplerini iletti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Meclis’teki bütün diğer partilerle birlikte çalışmaya hazırız” dedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki heyet, Meclis’te Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret etti. DİSK heyetini HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar karşıladı.
Buldan, heyeti ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, siyasi partilerle bir dizi görüşme yapmak için Ankara’ya geldiklerini söyledi.
İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN SORUNLARI
Çerkezoğlu, görüşmenin asıl konusunun işçilerin, emekçilerin sorunları ile ekonomik kriz ve pandeminin yarattığı tahribatları ile ilgili olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, Türkiye ekonomisinin pandemi öncesinde de krizde olduğunu belirterek, bu krizi herkesin yaşadığını ifade etti.
Çerkezoğlu, “İşçileri, emekçileri, emeklileri ve halkı koruyacak politikaların iktidar tarafından hayata geçirilmedi. Şu anda da son derece olumsuz bir tabloyu yaşıyoruz. İşsizlik, özellikle genç ve kadın işsizliği ülkenin geleceğini tehdit edene bir duruma geldi. Çok büyük bir yoksullaşma var. İşten çıkarma yasağı ile birlikte getirilen bir dizi istisna nedeni ile işten çıkarmalar devam ediyor. Kod 29 diye son süreçte gündeme gelen hak kayıplarını yaşıyoruz. Bütçeden, hazineden işçi ve emekçilere pay ayrılmadı. Böylesi bir süreçte 2021 yılı asgari ücreti belirlendi. 2021 yılı asgari ücreti her zamankinden daha önemliydi. 2201 ekonomik kriz ve pandeminin yarattığı yıkım içinde gerçekleşti ve asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümet ve işveren çoğunluğuyla 2 bin 825 gibi bir ücreti reva gördü” diye belirtti.
YASAL DÜZENLEME YAPILMALI
Çerkezoğlu, talepleri arasında Meclis’te yapılacak yasal bir düzenleme ile asgari ücretin ve bütün ücretlerinin arttırılmasının mümkün olduğunu belirtti. Bu konuda Meclisi ve grubu bulunan siyasi partileri göreve çağırdıklarını belirten Çerkezoğlu, “Asgari ücretin vergi dışı bırakılarak ve SGK prim desteği sağlanarak, asgari ücrette ve bütün ücretlerde yaklaşık 750 kadar yani yüzde 25 kadar bir artışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ile ilgili bir yasal düzenleme Meclis’te gündeme getirilmeli. SGK primi desteği de işçiler açısından verilmeli” dedi.
SANCAR: AÇLIK ÜCRETİ
Sancar, bu dönemde varlıklarını, servetlerini arttıran küçük bir sermaye kesiminin olduğunu belirtti. Sancar, asgari ücretin açlık sınırında bir ücret olduğunu vurgulayarak, “Zaten çok yaygın bir yoksullaşma var.  Çalışanlar için en üst rakam 2 bin 825 lira değil, bunun altında da ücret alınıyor bunu da biliyoruz. Bu bir açlık ücretidir, bir sefalet ücretidir” diye belirtti.
KAYNAK VAR
Sancar, şöyle devam etti: “Biz önerimizi 4 bin TL olarak bütçe görüşmelerinde ve toplum kesimleri ile görüşmelerimizde dile getirdik. İşsizlik oranlarının ne kadar yüksek olduğunu biliyoruz. Kısa çalışma ödeneği adı altında verilen desteğin herhangi bir derde deva olmadığını da biliyoruz. İktidara sorduğumuzda, neden bu kadar düşük ücret verildiğini, ‘kaynak yok’ cevabını veriyor.  Türkiye’nin kaynakları vardır. Sorun kaynakların paylaşılmasında ve dağıtılmasındadır. Bugün kaynakların büyük kısmı saraya, savaşa ve yandaşa ayrılmıştır. Eğer burada politika değişikliğine gidilirse büyük bir kaynak ortaya çıkacaktır. Bu kaynak bugünkü sefalet tablosunun değiştirilmesini de mümkün kılacaktır. Bunun için politika ve zihniyet değişikliğine ihtiyaç vardır. Bizim fikrimiz, iktidar değişikliğine ihtiyaç vardır.”
‘ÇALIŞMAYA HAZIRIZ’
Demokrasi güçlerinin bu konuda olduğu gibi her gün her konuda mücadele edebileceği taleplerin olduğunu belirten Sancar, “Ancak bu şekilde bu zihniyeti taşıyan iktidarı değiştirmek mümkün olur. Emekçiler ve yoksullar için daha adil bir düzeni kurmak da o zaman mümkün olur. Bu taleplere destek vereceğiz. Ama altını çizelim bugün artık açlık vardır. Yani nüfusun yoksul bölümü elbette çok geniştir ama artık açlık sınırı altında yaşayan milyonlar olduğu gerçeğini de unutmayalım. Buna karşı mücadele etmek sadece siyasal bir görev değildir, aynı zamanda insani bir görevdir. Meclis’teki bütün diğer partilerle bu konuda birlikte çalışmaya hazırız. Alanlarda, fabrikalarda, diğer bütün mümkün yerlerde bu mücadeleyi sürdürme konusunda da üzerimize ne düşüyorsa parti olarak yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından Çerkezoğlu, öneri ve taleplerin bulunduğu dosyayı HDP heyetine sundu. (Ankara MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir