Ana Sayfa / Ekonomi / Dinçer, ‘Mezitli Sanayi Sitesi Toroslar’a yapılsın’

Dinçer, ‘Mezitli Sanayi Sitesi Toroslar’a yapılsın’

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Mersin’de sanayi sitesi sorununun çözümü için adresi, Toroslar bölgesinde tarım arazisi vasfını yitirmiş, 2 bin dönümlük kıraç araziyi adres gösterdi.

Dinçer, önce sanayi sitesi olarak işaretlenen daha sonra ise konut alanına çevrilen söz konusu kıraç alanın 6 bin işyeri kapasiteli sanayi sitesine dönüştürülmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerin yapılması
amacıyla sanayi sitesinde yer alacak mesleklerin ihtisas odası başkanlarıyla durum değerlendirmesi yaptı.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Toroslar ilçesinde girişimleri sonucu sanayi sitesi olarak işaretlenen ancak daha sonra çevre düzenleme planında konut alanı olarak işaretlenen kıraç ve tarım arazisi vasfını yitirmiş alanın konut alanından çıkarılarak yerine 6 bin işyeri kapasiteli sanayi sitesi yapılması için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerin yapılması amacıyla sanayi sitesinde yer alacak mesleklerin ihtisas odası başkanlarıyla durum değerlendirmesinde bulundu.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği hizmet binasında Birlik Başkanı Talat Dinçer Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya kent merkezinde hizmet veren sanayi sektörünün temsilcileri Mersin Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan, Mersin Oto Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Kabaali, Mersin Matbaacılar Odası Başkanı Bora Tuğay, Mersin Hurdacılar Odası Başkanı Mehmet Koçyiğit, Mersin Giyim Eşyası Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu, Mersin Sıhhi Tesisatçılar Güneş Enerjisi İmalatçıları Satıcıları Odası Başkanı Hasan Çokgün, Mersin Camcılar Odası Başkanı Mehmet Torun, Mersin Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Bekir Yücesoy katılım gösterdi.
Başkan Dinçer burada yaptığı konuşmada, Mersin ilinin sanayi sitesi sorununun bugünün değil geçmişin birikimi ile ilerleyen kentin en önemli sorunlarının başında geldiğini belirterek, “ Bu sorunun çözülebilmesi için Birliğimiz son 15 yıldır yerel ve merkezi idare düzeyinde çeşitli girişimlerde bulunmaktadır. Ancak kentin planlamasında yaşanan sorunlar ve kararlar nedeniyle kentin ticaret, konut, sanayi ve çevre alanları iyi şekilde yönetilememektedir” dedi.
Başkan Dinçer, Mersin ilinde sanayi siteleri ve sanayi sitelerinin dışında faaliyet gösteren işletmelerin mevcut durumla hakkında bilgi vererek, “Mersin Sanayi Sitesi, Mersin Tırmıl Sanayi Sitesi, Mezitli Sanayi Sitesi, Mersin Toroslar Sanayi Sitesi’nde toplam işyeri sayısı 1.358’dir. Sanayi sitelerindeki işyerleri %100 doluluk oranıyla çalışmaktadır. Mersin sanayi sitesi alanları içerisinde faaliyet göstermeyen esnaf ve sanatkâr işletme sayısı 4.545’dir. Bir başka ifadeyle imalat ve tamirat işlerindeki işletmelerin yüzde 76’sı Mersin ili merkez ilçelerinde mahalle ve sokak aralarında, apartman altlarında faaliyet göstermektedir. Bu işletmeler Otomotiv, Mobilya /PVC, Metal / Madeni, Mermer / Cam, Hurdacı, Elektrik / Elektronik, Matbaa / Reklam, İnşaat Malzemelerinin üretimi, imalatı, tamiratı ve ticaretini kapsayan 8 ana sektörde ve 164 meslek grubunda sınıflandırılmıştır. Buna göre Mersin ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerin %80’i Otomotiv, Mobilya /PVC, Metal / Madeni sektöründe yer almaktadır. Mersin ilinde planlanacak olan yeni sanayi sitesi alanının bu dört ana sektörde faaliyet gösteren işletmeleri doğrudan etkileyecektir” diye konuştu.
Konuşmasında kent içerisinde mahalle aralarında faaliyet gösteren işletmelerin işyeri güvenliği ve sağlığı ile çevre ve insan sağlığına yönelik etkileri hakkında da bilgi aktaran Başkan Dinçer, “Çalışmalarımız kapsamında incelenen işletmeler az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak işyeri güvenliği ve sağlığı tebliğine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre, Mersin il merkezinde mahalle aralarında ve apartman altlarında faaliyet gösteren Az Tehlikeli Meslek Grubuna ait işletme sayısı 870 adet, Tehlikeli Meslek Grubuna ait işletme sayısı 2792 adet, Çok Tehlikeli Meslek Grubuna ait işletme sayısı 883 adet olarak tespit edilmiştir. Bu işletmelerin mal ve hizmet üretim süreçleri sonucunda ortaya çıkan ambalaj atığı, atık yağlar gibi maddelerin çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği, üretim sürecinde kullanılan makine, ekipman ve işlemler nedeniyle kent içerisinde görüntü ve gürültü kirliliğine neden olduğu bilinmektedir” dedi.

Başkan Dinçer şöyle devam etti : “Bu işletmelerin sanayi siteleri içerisinde faaliyet yürütebilmeleri hem ekonomik verimlilik hem de kentsel hizmet, kentsel planlama ve kentsel ekonomi açısından katma değer üretecektir. Bu anlamda sanayi sitelerinin bir kentin mal ve hizmet üretimini, ticaretini geliştirdiği gibi aynı zamanda kent ekonomisinin istihdam yaratma kapasitesini de arttırmaktadır. Mersin ilinde sanayi siteleri kurulması için kamuoyu oluşturan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu talebini hem kentin gelişimi hem de yerel ekonominin gelişimi için talep etmektedir” dedi.
Başkan Dinçer, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak hiçbir zaman tarım alanlarının sanayi alanı olarak kullanılmasına taraf olmadıklarının altını çizerek, “ Bizler tarım ve orman vasfını kaybetmiş kıraç ve hazine arazilerine sanayi sitesi yapılmasını talep etmekteyiz. Böylelikle hem çevre ve doğa dengesini korumak hem de esnaflarımıza düşük maliyetli sanayi alanları yaratılması hedeflenmektedir. Birliğimiz 2016 yılında Toroslar ilçesinde Çevre Düzeni Planında 2000 dönümlük arazinin %65’i kıraç toprak olan yere sanayi sitesi yapılması talebinde bulunmuş ancak o dönemde bu alan konut alanı olarak belirlenmiştir. Bu alana gerekli itirazlar yapılmışsa da sonuç alınmamıştır. Dolayısıyla esas sorgulanması gereken bu alınan karardır. Bizler bugün bu alanın konut alanından çıkarılarak yeniden sanayi sitesine dönüştürülmesi için sanayi sitesinde yer alacak mesleklerin ihtisas odası başkanlarıyla bu startı veriyoruz. Bugünden itibaren ihtisas odası başkanlarımızla ilgili
kurum ve kuruluş temsilcileriyle görüşmeler yaparak ve kentimizin sanayi sorunun çözüme kavuşturulması ve tarım alanlarından uzak bir alanda sanayi sitesi kurulması için gerekli görüşmeleri yapacağız” şeklinde konuşmasını tamamladı. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Bakan Uraloğlu ‘Kalkınma Yolu Projesi’ için Irak’ta

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, “Iraklı mevkidaşımla detaylı görüşmeler ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir