Ana Sayfa / Kadın / Büyükşehir Kadın ve çocukların yanında

Büyükşehir Kadın ve çocukların yanında

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, 2021 yılında önemli çalışmalara imza attı. 1 Temmuz 2021’de “Gazi Çiftliği”nin açılışını gerçekleştiren ve 10 Aralık 2021’de “Yerel Eşitlik Eylem Planı”nı açıklayan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin yıl içerisinde sürdürdüğü proje ve hizmetlerden ise çoğunluğu kadınlar ile çocuklardan oluşan binlerce kişi yararlandı. 2021 yılında kurulan Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitim alan çocuklar ise Türkiye çapında önemli başarılara imza attı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in 1 Nisan 2019’da göreve başladıktan sonra kurduğu Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, gerçekleştirdiği projeler ve sunduğu hizmetlerle 2021 yılında binlerce kişiye ulaştı. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi tarafından 2021 yılında “Gazi Çiftliği”nin açılışı yapılırken, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde ise “Yerel Eşitlik Eylem Planı” açıklandı. 2021 yılında kurulan Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitim alan çocuklar ise Türkiye çapında önemli başarılara imza attı.

2019 ve 2020 yılında projelerden yaklaşık binlerce kişi yararlanmıştı

2019 yılında kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin 2020 yılı sonuna kadar gerçekleştirdiği projelerden 93 bin 640 vatandaş yararlanmıştı. Pandemi sürecinin etkili olduğu ve sokağa çıkma kısıtlamalarının yoğun olarak uygulandığı 2021 yılında da Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi faaliyetlerini sürdürdü. Bu süreçte yeni projelere de imza atan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin sürdürdüğü yönlendirici hukuki danışmanlık, kadın konukevi, online terapi, üretici stantları, Tarsus Gençlik Kampı ile Evimiz Atölye gibi çok sayıda proje ve hizmetinden 2021 yılında ise çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan toplam 78 bin 521 kişi yararlandı.

2021 yılında Gazi Çiftliği açıldı

Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıktı. Atatürk’ün Türkiye’de tarım kredi kooperatifçiliğinin temelini attığı Atatürk Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi’nin bulunduğu Silifke’deki Gazi Çiftliği, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin girişimleriyle yeniden hayat buldu. Gazi Çiftliği’nin 1 Temmuz 2021 yılında yapılan açılış töreninde kadınların kooperatif çatısı altında buluşmasının önemine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bir araya gelin, gücünüzü, aklınızı, zekânızı, emeğinizi, alın terinizi birleştirin ki büyüsün, dağ olsun” demişti. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, Gazi Çiftliği’nde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlarken; kadınlara ve çocuklara yönelik de birçok çalışmaya imza attı. Gazi Çiftliği, 6 ayda toplam 7 bin 352 kişinin yaşamında yer edindi.

Önce ‘Yerelde eşitlik’ için ‘eylem planı’ açıklandı

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin koordinesinde yürütülen Yerel Eşitlik Eylem Planı ise Dünya İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık 2021’de Türkiye’de eşitlik alanında faaliyet yürüten dernekler ile Mersin’deki çok sayıda STK ve dernek temsilcisinin yer aldığı lansmanla kamuoyuna duyuruldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de lansmana katılarak Eylem Planı’nın önemine vurgu yaparak, “Bundan sonra da bu eylem planının harfiyen uygulanabilmesi, etkin ve sürdürülebilir olması ve sonuç alıcı olabilmesi için başta ben Belediye Başkanınız olarak bu konunun üzerinde olacağım” ifadelerine yer vermişti.

Şiddet gören kadınlara Büyükşehir omuz verdi

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, 2021 yılında sürdürdüğü birçok proje ve hizmetle kadınlara omuz verdi. Kadın Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Yönlendirici Hukuki Danışmanlık hizmetinden 282 danışan faydalanırken, Kadın Konukevi’nde ise 395 kadın ve çocuk misafir edildi. Öte yandan şiddet gören kadınlara yönelik yeni bir çalışmayı hayata geçiren Büyükşehir, Otogar Kadın Danışma Merkezi’ni açtı. Yaşadığı kentten Mersin’e kaçmak zorunda kalan kadınları kentin girişinde karşılayan Büyükşehir, bu hizmetiyle 687 kişiye destek sundu. Büyükşehir, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kentteki muhtarlarla da bir dizi çalışma yürüttü.

2021’de yaklaşık 3 bin kişiye psikolojik destek

Büyükşehir, kadınlara yönelik ücretsiz olarak psikolojik desteklerini de sürdürdü. Kadın Danışma Merkezi’ne 2021 yılında başvuran 997 kadına yüz yüze psikolojik destek verilirken, bu hizmetin Online Terapi modelinden ise 920 kadın yararlandı. Ayrıca kadınlara, çocuklara ve ailelere yönelik Terapi Merkezi’nde sunulan psikolojik destek hizmetine 1051 kişi başvurdu. Özellikle pandemi sürecinin yaşattığı olumsuz süreçten psikolojik olarak etkilenen aileler, çareyi Büyükşehir’in Terapi Merkezi’nde aradı.

Üretici stantlarında kadınların emeği ekonomik değere dönüştü

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin 13 ilçede gerçekleştirdiği Gönüllü Katılım Toplantıları’nda kadınların önemli taleplerinden birisi olan ‘üretici kadın stantları’ 2021 yılında da kentin farklı noktalarında kuruldu. 2 bin 997 kadın üretici kadın stantları sayesinde ürünlerini ekonomik değere dönüştürme fırsatı buldu. El emeği göz nuru ürünlerini sunan ve kurulan stantlar sayesinde ekonomik gelir elde eden kadınlar yılın son günlerinde Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda kurulan ‘Yılbaşı Üretici Kadın Stantları’nda bir araya geldi.

‘Evimiz Atölye’ projesi 2021’de 5’nci mahalleye ulaştı

‘Evimiz Atölye’ projesi ise 2021 yılına damga vurdu. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Gönüllüler Şube Müdürlüğü’ne kayıtlı gönüllülerin yürüttüğü projeye Mersinden Kadın Kooperatifi de paydaş oldu. Toroslar ilçesi Mevlana, Akdeniz ilçesi Turgutreis, Tarsus ilçesi Yeşil ve Erdemli ilçesi Tömük Mahallelerinde sürdürülen proje Akdeniz ilçesi Güneş Mahallesi ile birlikte 2021 yılında 5 mahallede uygulanmaya başlandı. 1279 kadının faydalandığı proje sayesinde evdeki gizli kadın iş gücünün ekonomik değere dönüşümü sağlandı.

2021’de de kadınlar doğada yürüdü, kırsalda buluştu

Pandemi sürecindeki kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte ilgi odağı haline gelen ‘Doğa Bizi Çağırıyor’ etkinliği ve ‘Kırsal Mahalle Buluşmaları’ ise yaz aylarında kadınların yoğun katılımıyla devam etti. Doğa Bizi Çağırıyor etkinliği ile 797 kadın doğa yürüyüşlerine katılırken, geçen yaz önemli bir adresi de Uzuncaburç olan Kırsal Mahalle Buluşmaları’nda ise 911 kadın bir araya geldi.

Tarsus Gençlik Kampı’nı 1 yılda yaklaşık 39 bin kişi ziyaret etti

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesindeki Aile ve Çocuk Şube Müdürlüğü ise özellikle çocukların hayatlarına dokundu. Tarsus Gençlik Kampı’nı 2021 yılında 38 bin 935 kişi ziyaret ederken, aynı yıl kurulan ‘Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’ndeki çocuklar önemli başarılara imza attı. Atölyedeki 2 eğitmen 1769 katılımcı yüz yüze, 2 bin 225 öğrenci ise online olarak eğitim aldı. Atölyede ortaya çıkarttıkları robotlarla farklı şehirlerde düzenlenen yarışmalara katılan çocuklar, kente aldıkları derecelerle dönmenin mutluluğunu yaşadı. Büyükşehir’in Öğrenci Çalışma Merkezi’nden ise 743 öğrenci faydalandı.

Dezavantajlı mahallelerde hayata dokunan atölyeler ve projeler

Dezavantajlı bölgelerde kurduğu atölyeler ve çocuk gelişim merkezleriyle de hem yetişkinlerin hem de çocuklarının yaşamlarına dokunan Büyükşehir, Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde 365 kişinin yaşamına dokundu. Öte yandan Mevlana Mahallesi’nde de kurulan atölye 584 kişiye hizmet verdi. ‘Bir Tutam Mutluluk Projesi’ ile dezavantajlı mahalleleri dolaşan Kadın ve Aile Hizmetleri personeli toplam 2 bin 170 çocuğa 2021 yılında mutluluk götürürken; ‘Değişen Hayatlar Projesi’yle de 758 çocuğun hayatında değişim yarattı.

Mersin sahilinde etkinlik ve sanatla dolu bir merkez

Büyükşehir’in Adile Teyze ve Münir Özkul adıyla hizmet veren iki çocuk gelişim merkezinde 2021 yılında toplam 53 minik eğitim aldı. Çocuk gelişim merkezlerinden birisi Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde yevmiye ile çalışan kadınlara yönelik hizmet verirken; Büyükşehir’in sahilde yer alan Etkinlik ve Sanat Merkezi’nden ise kentteki tüm kadınlar ve çocuklar yararlanma şansı yakaladı. Aylık yayınlanan programlar çerçevesinde kadınlar sahil kenarında yoga etkinliğine katılırken, çocukları çok sayıda aktivitede verimli vakit geçirdi. 2021 yılında 13 bin 251 kişinin yararlandığı Etkinlik ve Sanat Merkezi’nin yanında 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ise ‘Çocuk Hakları Parkı’nın açılışı gerçekleştirildi. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Bakan Uraloğlu ‘Kalkınma Yolu Projesi’ için Irak’ta

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, “Iraklı mevkidaşımla detaylı görüşmeler ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir