Ana Sayfa / Kadın / Başkan Özyiğit “25 müdürlüğümüzün 15’i kadınlar tarafından yönetiliyor”

Başkan Özyiğit “25 müdürlüğümüzün 15’i kadınlar tarafından yönetiliyor”

Geçtiğimiz aylarda Avrupa Yerel Yaşamda Kadın – Erkek Eşitliği Şartı’nı da imzalayan ve cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalara imza atan Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediyemizde bir kadın başkan yardımcımız ve 15 kadın müdürümüz var. 25 müdürlüğümüzün 15’i kadınlar tarafından yönetiliyor. Bu görevi kadın oldukları için değil, başarılı oldukları için aldılar.” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, 1950 yılında Mersin Belediye Başkanı seçilen ve Türkiye’nin “ilk kadın il belediye başkanı” olan Müfide İlhan’ın kızları Simla İlhan ve Ayla İlhan Börekçi’nin de katılımıyla belediye başkan yardımcısı, siyasi partilerin kadın kolları başkanları, kadın meclis üyeleri, kent konseyi başkanı, kadın muhtarlar, oda ve sivil toplum kuruluşu başkanları ve kadın müdürlerle bir araya geldi.

Başkan Özyiğit, “Kadınlara bu yolu açan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Müfide İlhan Hanımefendi’yi saygıyla anıyorum.”

Kadınlarla yemekte buluşan Başkan Abdullah Özyiğit, 1950 yılında Türkiye ve Mersin’in “ilk kadın il belediye başkanı” seçilen Müfide İlhan’ın başarısına dikkat çekerek, “Bugün çok kıymetli iki konuğumuz daha var. Aslında bu iki insan bize çok şey anlatıyor. Bize bu ülkeyi kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği değeri ve açtığı yolu gösteriyor. Çok kıymetli hanımefendilerin anneleri, kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1936 yılından 14 sene sonra Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir ilde, Mersin’de belediye başkanı olarak seçildi. O kadın Müfide İlhan. Sevgi ve saygıyla andığımız Müfide İlhan, 1950 yılında Türkiye ve Mersin’in ilk kadın il belediye başkanı olarak seçildi. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde açtığı yoldan geçen bir kadın Mersin’de belediye başkanı olmuş. 1950 yılında o günün koşullarında bir kadının neler yapabileceğini bize gösteriyor. Bugün hala kadınların ikinci sınıf insan muamelesi görmeye, ötekileştirilmeye ve ‘kadının yeri burasıdır’  diye tariflendirilmeye çalışıldığı, kadına rol biçildiği bir süreçten 72 yıl önce bir kadın bunu başarmış. O yürekli ve yiğit kadının kızları bugün bizim misafirlerimiz. Kendilerine ‘hoş geldiniz’ diyorum.  Kadınlara bu yolu açan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Müfide İlhan Hanımefendi’yi saygıyla anıyorum.” diye konuştu.

Özyiğit, “Kadını yok sayan, kadını ötekileştiren anlayışın karşısında kadın emeğinin ve gücünün yanındayız.”

Kadının yaşamın her alanında etkin olması ve karar süreçlerine katılması gerektiğini söyleyen Başkan Abdullah Özyiğit “Bugün sizlerle buluşmak bizim için de çok anlamlı. Sizlerin başarısı ve gücü toplumu ileriye taşıyor, bunu görüyoruz. Yaşamın her alanında kadının etkin olması ve karar alma süreçlerine katılması gerekiyor. Yenişehir Belediyemizde bir kadın başkan yardımcımız ve 15 kadın müdürümüz var. 25 müdürlüğümüzün 15’i kadınlar tarafından yönetiliyor. Bu görevi kadın oldukları için değil, başarılı oldukları için aldılar. Tıpkı Müfide İlhan’ın belediye başkanı olarak seçilmesi gibi. Biz pozitif ayrımcılıktan öte cinsiyet eşitliği temelinde yaklaşıyoruz. Kadını yok sayan, kadını ötekileştiren anlayışın karşısında kadın emeğinin ve gücünün yanındayız. Belediye Başkan Yardımcımız Berna Hanım ve tüm kadın müdürlerimize, Yenişehirli hemşehrilerim adına gösterdikleri başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ve burada bulunan tüm kadınlara yaşamın farklı alanlarındaki çalışmalarında başarılar diliyorum. Daha iyi bir gelecek için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. (HABERGRAM)

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Bakan Uraloğlu ‘Kalkınma Yolu Projesi’ için Irak’ta

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, “Iraklı mevkidaşımla detaylı görüşmeler ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir