Ana Sayfa / Politika / Bahçeli’den 100 maddelik Anayasa önerisi

Bahçeli’den 100 maddelik Anayasa önerisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 100 maddeden oluşan “Türk Tipi Başkanlık Modeli” anayasası hazırladıklarını açıkladı. 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin hazırladığı “Türk Tipi Başkanlık Modeli Anayasası”nı tanıttı.
Bahçeli, 100 maddelik yeni bir sivil anayasa hazırladıklarını ifade ederek, 1982 anayasası için ise “Darbeci ve parlamenter” dedi.
Bahçeli, “Yeni anayasa yapmak demek milletin ihtiyaçlarını idrak etmek demektir. Muhtemel hangi öneri üzerinde konuşursak konuşulalım ilke ve felsefenin anayasanın birinci maddesinde kesin bir dille temellenmesidir” dedi.
100 MADDELİK ANAYASA ÖNERİSİ
Salgınla birlikte yeni bir dünya tasarımının konuşulduğunu belirten Bahçeli, “Kovid-19 sonrası dönemde bildiklerimizin tamamen dışında bir dünya tablosunu öngörüldüğü tabloda ayağımıza pranga vurduramayız. Kendi ayağımıza kurşun sıkacak kadar şuursuz, bindiğimiz dalı kesecek kadar ahmak olacak halimiz de yoktur” diye konuştu.
100 maddelik anayasa önerilerinin hazırlık aşamasını tamamladıklarını aktaran Bahçeli, hazırladıkları anayasaya ilişkin şunları söyledi: “Bu anayasa önerimizi, önümüzdeki 100 yılın demokratik meşalesidir. Bu çağın insan hakları, devlet düzeni, demokrasi kazanımları ve hukuk anlayışına müzair yeni Anayasa yapmak, Türkiye’nin 21. yüzyılda lider ülke gayesine muazzam bir hizmettir. 19’uncu yüzyılda hazırlığı yapılmış 7 ülke anayasası kalmıştır. 51 ülke ise 21’inci yüzyılda yeni bir anayasa yazmış ve yapmıştır. İlk olarak milli ve manevi müktesebatımızla çelişmeyen, yeni yönetim sisteminin doğasıyla katiyen çatışmayan, Türkiye’nin güçlü rolünü destekleyen ihtiyaç ileri düzeydedir.
Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani ‘Türk Tipi Başkanlık Modeli’ arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifeti ile süratle aşılması acil ve elzemdir. Bahsettiğim uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, 100 maddelik anayasa yapmak Türk milletine vefa borcumuz ve demokratik görevimizdir. Siyasi partilere düşen ‘Yeni Anayasa istiyoruz’ söylemini bir kenara bırakıp, somut bir şekilde oraya koymaktadır. MHP, nasıl bir Anayasa istediğini 100 madde ile tek tek belirlemiştir. Samimiyiz, taşıdığımız misyon ve yeni anayasa önerimiz elhak hazırız.”
ÖZELLİKLER
Bahçeli, hazırladıkları anayasanın özelliklerini ise şöyle özetledi: “Anayasa önerimiz başlangıç, genel esaslar, temel hak ve ödevler, Cumhuriyet’in temel organları ve son hükümler şeklinde. 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır. Kaliteli temel kanun anlayışı ile çatısı örülmüştür. Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen devletin şekli ve nitelikleri aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında ‘bu madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez’ denmiştir.
İkinci kısmında temel hak ve ödevler düzenlenmiş, birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen genel hükümler yer almış, haklar ve hürriyetler başlığı ile temel hak ve hürriyetler sınıflandırılmadan en geniş şekilde güvenceye kavuşturulmuştur. Temel haklara dair genel rejimde hakların bütünlüğü yaklaşımı esas alınmış, sınırlama rejimi tek maddede düzenlenmiş, temel hak ve hürriyetlerin korunması genel başlığı altında yeni madde eklenmiştir. Hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır. Temel hak ve hürriyetlerin kapsamı, taraf olduğumuz insan hakları sözleşmeleri baz alınarak kanunla belirlenmesi ön görülmüş, hakları düzenleyen maddelerde sadece ek güvencelere yer verilmiştir.
Hürriyetin esas, sınırlamanın istisna olduğu yaklaşım gerçek anlamıyla buluşturulmuştur. Anayasanın 3. kısmında 3 bölüm halinde Cumhuriyet’in temel organları, yasama, yürütme, yargı başlıkları ile düzenlenmiş, yasama organı için milli birliği sağlama, yürütme için kurumsallaşmış başkanlık sistemi, yargı için bağımsız ve tarafsız yapılanma anlayışı ön plana çıkarılmıştır. Milli birliği sağlama misyonu güçlendirilmiştir. TBMM’de tarafsız konumuyla milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlemi yüklenmiştir.”
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Mersin, ‘Yeni Yüzyılda Ekonomi’ panelinde buluşuyor

Ekonomi ve iş dünyasına dair birçok başlığın konuşulacağı  ‘Yeni Yüzyılda Ekonomi’ panelinde usta ekonomi gazetecileri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir