Ana Sayfa / FORUM / Adnan Kızıltoprak yazdı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Adnan Kızıltoprak yazdı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

“Dünyada her şey Kadının eseridir” Sözlerime Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel bir sözünü vurgulayarak  başlamak istedim. Dünya üzerinde Kadınlar  Güçlü direnişi ve emeği sembolize ettiğinden 8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak  kutlanmaktadır. Aslında bugün kadınlar için çok acı olaylara sahne olan dünyada sembolik bir tarihtir. “Günümüzde Kadınlar Günü kapsamında çok şeyler yazılmaktadır.  Bu kadar yazılıp söylenmesine rağmen  ne var ki kadınlara sorulduğunda, bunun böyle olmadığı  kadına verilmesi gereken değer, kadının hak ettiği hak ve özgürlükler gerçek anlamda olmadığı aksine, bunların yazılarda kaldığı konusunda hemfikirler.. Yılda bir gün 8 Mart ile sınırlı olan kadına verilen değerin  ‘Kadınlar kutsaldır!’ anlayışıyla bağdaşmadığı düşüncesi içerisindedirler.

Kadın dediğimizde; sevdiğimiz, Aşkımız,  annemiz, ablamız, kız kardeşimiz, kızlarımız, komşumuz, arkadaşımız, öğretmenimiz, çevremizde olan tüm kadınları hatırlamalıyız. İnsan sevdiğine nasıl kıyar ? Nasıl zarar verir?  Ona anlam vermek mümkün değildir. Ülkemizde katledilen kadınların çoğunun eşi, sevdiği ve en yakını tarafından olması ve savunmasız kalan kadınların öldürülmesi toplumsal bir sorundur. Dünyada ve ülkemizde de hâlâ kadınlara ilişkin sorunlar devam etmektedir. Bu sorunlara çözüm olmak için daha çok çalışmalı ve daha çok bilinçlenmeliyiz. Bilinçlenmek kadınlardan başlar. Öncelikle kadınlarımızı bilinçlendirmek suretiyle sorunlara çözüm aramalıyız. Bilinçli kadınların olduğu toplumlarda yetişen bireyler Kadınlar için daha yaşanabilir bir hayatın olmasını, hak ve özgürlüklere önem veren ahlaklı ve vicdanlı insanların yetişmesini sağlayacaktır. Sadece 8 Mart günü kutlamalar yapılırken kadınlara verdiğimiz değer anlatılmakla kalmayıp hayata geçirilmesinin yollarına bakılmalıdır. Kadınlar için kurulan STK lar gerçekten kadınlarımıza 365 gün yıl boyunca destek vermelilerdir. Kadınlar için sosyal sorumluluk projeleri ve koruyucu kanunlar hayata geçirilmeli ve kadınların toplumdaki değeri bir günle sınırlı olmaktan çıkarılmalıdır.

8 Mart tarihinde dünyada olan bir çok olaylara baktığımızda hep kadınlar toplu şekilde katledilmişlerdir. 8 Mart olarak tarihe geçmesinde birden fazla olayın etkili olduğuna dair görüşler vardır. Tam olarak hangi olay 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmesinde rol oynamıştır hâlâ kesinlik kazanmasa da belli başlı olaylar bu tarihte olmuştur.

Kadınlar, Dünyada İlk kez 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde dokuma işçililerinin daha iyi çalışma koşulları istemeleriyle bir tekstil fabrikasında greve başlamasının ardından, çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can vermiştir.  Türkiye’de 8 Mart Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.   1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 1975 yılından sonra 1980 yılına kadar  kutlanmıştır. 12 Eylül Darbesi’nden dolayı 4 yıl kutlamalara izin verilmemiştir.  1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

Kadınlar en büyük mutluluk kaynağımız,  insanlığın ve hayatımızın devamı için olmazsa olmazımızdır. En acılı günlerimizde acımızın ortağı sevinçlerimizin kahramanıdır. Varlıklarıyla mutlu olduğumuz kadınlarımız annelerimiz kardeşlerimiz sevdiklerimizin acı çekmesini istemiyorsak onları her zaman sevgiyle korumalıyız. Tüm olumsuzlukların kadınların üzerinden kaldırılarak, kadın zulmünün ve cinayetlerinin olmadığı bir toplum temennisiyle, Erkeklerin adam olduğu her yerde kadınlara her gün 8 Mart diyerek,  her türlü sevgiyi ve mutluluğu hak eden kadınların kadınlar günü kutlu olsun.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir