Ana Sayfa / FORUM / Adnan Kızıltoprak yazdı, 19 Mayıs 1919

Adnan Kızıltoprak yazdı, 19 Mayıs 1919

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a çıktığı gün olan,  Türkiye Cumhuriyeti nin dönüm noktalarından biri olarak bilinen Mustafa Kemal Atatürk’ün sembolik doğum günüm dediği gündür.

19 Mayıs ilk kez Gençlik ve Spor Bayramı adı altında  1926 yılında Gazi Günü olarak  Samsun’da kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır.

Beşiktaş’ın futbol kulübünün girişimleriyle, Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs bayramı, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla adeta bir spor günü haline gelmiştir  Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde ise ; Ahmet Fetgeri Aşeni  (Beşiktaş Kurucu Üyesi ) kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir.  Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır.[5] 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesi’nden sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlamıştır. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında itilaf devletleri tarafından yer yer işgal edilmiş kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıkmış ve Samsun’a ayak basarak “ Milli Kurtuluş” savaşının yolunu açmıştır. Bu demektir ki;  Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir Milli kurtuluş döneminin başlangıcının ve meşalesinin yakıldığı günün simgelemektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün  Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından da  anlaşılmaktadır.

Mustafa Kemal Asker olarak bindiği Bandırma vapurundan Kurtuluş için Milli mücadele yi Anadolu’ya Karadenizden  yaymak için gittiğinin bilinciyle Samsun’da gördüğü manzara karşısında çok üzülmüştü. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk, bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü durdu. Uzun yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti. Asıl uykusuz geçecek gecelerin şimdi başladığı ve bu ülkenin kurtuluşunun yine bu ülkenin azim ve kararları ile aşılacağı umudu ile düşünenlerle burada uykusuz geceler başlıyordu. Atatürk ve beraberindekilerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.

Atatürk“Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir”(7)demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Akdeniz’de sertifika töreni

Akdeniz Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı spor kulübünün açtığı ücretsiz yaz okulunda; alanında uzman ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir