Ana Sayfa / Çevre / ‘Mersin, Çernobil olmasın!’ çağrısı

‘Mersin, Çernobil olmasın!’ çağrısı

Çernobil felaketinin yıldönümünde Mersin’de sokağa çıkan nükleer enerji karşıtları, Akkuyu’da yapımı süren santralin oluşturduğu tehdide dikkat çekip, iktidara “Mersin, Çernobil olması” diye seslendi.
Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (MNKP) üyeleri, Çernobil nükleer felaketinin 35’inci yıldönümünde kentteki kimi siyasi parti, sendika, bazı odaların temsilcileri ve çevrecilerle birlikte Özgecan Aslan Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Ellerinde Çernobil felaketine dair fotoğraflar taşıyan grup, “Çernobil’deki felaket sizin eseriniz” yazılı pankartı açıp sık sık “Mersin Çernobil olmayacak”, “Dikkat Akkuyu pahalıya patlar” ve “Nükleer santral ölüm demektir” sloganları attı.
UĞRHAN: NÜKLEER SANTRAL ÖLÜMDÜR
İlk sözü alan Mersin Tabip Odası eski Başkanı Ful Uğurhan, Akkuyu’da yapımı devam nükleer santral üzerinde durup, santrale karşı yıllardır mücadele ettiklerini, etmeye de devam edeceklerini dile getirdi.
Santrallerin insan sağlığını ciddi yönde olumsuz etkilemesine rağmen mevcut iktidarının bu santrallerin yapımından ısrarcı olduğunu söyleyen Uğurhan, “Bu akılcı bir yöntem değildir. Büyük bir risk taşıyor. Nükleer santral ölümdür” diyerek, başta Mersin halkı olmak üzere herkesin buna karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
HDP’Lİ ŞÖFER: HALKIN SESİNE KULAK VERİN 
Sözlerine Çernobil’de yaşamlarını yitirenleri anarak başlayan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer de AKP-MHP döneminde ülke ve kent genelinde yapılan ekolojik tahribatlara dikkat çekti.
Doğa tahribatların hızla devam ettiğini söyleyen Şöfer, Mersin haklının doğa katliamına karşı durduğunu iktidarın da halkın sesini ve taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.
DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise insanları sağlıkları ve yaşamları düşünülmeden doğanın tahrip edildiğinin dile getirdi. Göksoy, “Bizim tercihimiz kapitalistlerin karı değil, yaşam hakkımızdan yanadır tercihimiz” diye konuştu.
CHP’Lİ ANTMEN: MERSİN, ÇERNOBİL OLMASIN
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de Akkuyu’da yapımı devam santrale dair şunları söyledi: “Halk, nükleer santrallere karşıdır. Çernobil’in hala etkisi var. Mersin’de Akkuyu nükleer santrali yapıldığı zaman deniz suyu 2 veya 3 derece artacaktır ve buralar yaşanmaz hale gelecektir. Mersin, Çernobil olmasın! Burada nükleer santral istemiyoruz.”
NKP SÖZCÜSÜ: YIKIMI DURDURUN
Yapılan konuşmalar sonrasında açıklama yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) Dönem Sözcüsü Aycan Özkan, ne Türkiye’de ne de dünyanın hiçbirinde nükleer santral istemediklerini ifade etti.
“Doğa talanına ve katliamına son verin” diyen Özkan, AKP-MHP iktidarına şu sözlerle seslendi: “Nükleer santraller sizlerin ekonomik ve politik çıkarlarınız için bir anlam ifade edebilir. Fakat bizler için bu ülkede yaşayan milyonlar için yıkım ve ölümdür. Bu yıkımı derhal durdurun! Bu ülkede yaşayanların sesine kulak verin, bu ülkenin insanlarıyla inatlaşmayın. Ülkemiz her konuda kendi kendine yetecek durumdadır.”
Açıklama sahil şeridindeki duvarlara nükleer felaketi anlatan resimler dizilmesiyle sona erdi. (Mersin MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe eşbaşkan adaylarını açıkladı. Partinin İstanbul adayları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir