Ana Sayfa / Manşet / TTB’den aşı dayanışması önerisi

TTB’den aşı dayanışması önerisi

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, aşısız olan kişilerin Omicron varyantını daha ağır geçirdiklerini belirterek, “Aşı mülkiyetine son verilerek dünyadaki toplumlarla aşı dayanışması kampanyası düzenlenmelidir” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “TTB Pandemi Bültenleri”nin 19’uncusu “Pandeminin Omicron Dönemi: Ne Yapmalı?” başlığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. Bülteni TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları sundu.
Eroğulları, Omicron varyantının ilk olarak 11 Kasım tarihinde Bostvana’dan daha sonra da 14 Kasım’da Güney Afrika’dan rapor edildiğini belirtti. Eroğulları, Omicron varyantının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Endişe Verici Varyantlar Listesi’ne eklenen 5’inci varyant olduğunu kaydetti. Omicron’un kısa süre içinde Türkiye dahil olmak üzere 110’dan fazla ülkeye yayıldığını söyleyen Eroğulları, “DSÖ Omicron varyantı ile ilgili küresel riskin çok fazla olduğunu bildirdi. Bunun nedenlerinden biri Omicron’un önceki varyantlara göre çok daha fazla mutasyona uğramasıdır” dedi.
KULUÇKA SÜRESİ 3 GÜN
Omicron içinde 50 farklı mutasyon olduğuna dikkati çeken Eroğulları, “Uzmanlar bu virüsün koronavirüs aşılarına karşı daha dirençli olduğunu ifade etmişlerdir. Omicron diğer varyantlara göre daha kolay bulaşabilmekte. Kuluçka süresi kişinin virüsü aldığından hastalığın belirtilerini göstermeye başlamasına kadar geçen süredir. İlk araştırmalar Omicron varyantının ortalama kuluçka süresinin 3 gün gibi kısa bir süre içerisinde olabileceği yönünde” ifadelerini kullandı.
‘SOĞUK ALGINLIĞINA BENZİYOR’
Eroğulları Omicron varyantının belirtilerini ise şöyle açıkladı: “Soğuk algınlığı semptomlarına benzer olduğunu gösteriyor. Sürekli öksürük, yüksek ateş, koku ve tat kaybı gibi semptomların ise daha az olduğu rapor edilmekte.”
‘AŞISIZLAR DAHA AĞIR GEÇİRİYOR’
Tüm yurttaşların ekonomik ve sosyal bakımdan desteklenmesi ve tüm temel ihtiyaçlarının parasız olarak karşılanması gerektiğini vurgulayan Eroğulları, “Omicron Varyantı ile ilgili yapılan çalışmalar bulaştan kurtulmanın çok daha zor olduğunu, aşısız veya eksik aşılıların hastalığı daha ağır geçirdiklerini, çocuk grubunda istikrarlı bir artış olduğunu gösterdi. Yeni aşı Türkovac’ın ise Omicron ile ilgili yayınlanmış bir çalışması bulunmamakta. Türkiye’de 3 doz aşı yapılmış sadece 18 milyon vatandaş bulunmakta. 20 milyona aşkın kişi henüz hiç aşı olmamıştır” diye konuştu.
AŞI YAŞI 5’E ÇEKİLMELİ
Eroğulları Omicron ile ilgili olarak şu önerilerde bulundu: “Aşı mülkiyetine son verilerek tüm dünyadaki toplumlarla aşı dayanışması kampanyası düzenlenmelidir. Türkiye’de aşı yaşı 5’e çekilerek, yasal düzenlemeler ve aşı kampanyalarıyla toplumun en kısa sürede aşılanması sağlanmalıdır. Ekonomik ve sosyal desteklerin ve kapalı alanların havalandırılması gibi genel halk sağlığı önlemlerinin bir bütün olarak yapılması gerekmektedir. Riskli ortamlarda bulunmak zorunda olanlar için FFP1 ve FFP3 tipi maskeler ücretsiz verilmelidir.”/MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir