Ana Sayfa / Sağlık / Sağlık Bakanı: Mu varyantı görülen vakalar İstanbul’da

Sağlık Bakanı: Mu varyantı görülen vakalar İstanbul’da

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,”Mu varyantıyla için 2 vaka olduğunu söylemiştim. Bu 2 vaka da İstanbul’da” olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sanal medya hesabından açıklama yaptı. Koca, “Bugün 18 aydır devam eden mücadelemizde kutlanmaya değer bir gün. Saat 12.54’de toplam aşı dozu sayısında 100 milyona ulaştık. Covid-19’a karşı aşı kampanyamız 13 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımıza örnek olmak üzere ilk aşıyı olmasıyla başlamıştı. Sayın Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim. 100 milyon doz 84 milyona hayırlı olsun” diye konuştu.
100 milyonuncu doz aşının Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki bir hastanede yapıldığını aktaran Koca, “100 milyonuncu doz aşıyı olan 36 yaşındaki yurttaşımıza, aşıyı uygulayan hemşire arkadaşımıza, aşıdan sorumlu doktorumuza aşı sürecinin bugünkü simgesi olarak yaşattıkları gurur için teşekkür ediyorum” dedi.
“Geldiğimiz nokta çok yüksek bir aşılanma hızının mümkün olduğunu gösteriyor. Bizler 84 milyon daha da güçlü bir dayanışmayı birlik ruhunu sağlayabiliriz” diyen Koca, “Şu dakikalar itibariyle 100 milyon dozun bir hayli üzerindeyiz. 18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranımız yüzde 82, ikinci doz aşı oranımız yüzde 63.8, 6 milyon 32 bin kişi ise tam doz aşısını yaptırmış durumda. 100 milyon başarısı bizi büyük bir sonuca hazırlıyor. Bu sonuç hızla ulaşabileceğimize inandığım toplum bağışıklığıdır” ifadelerini kullandı.
AŞILARA RAĞMEN NEDEN CAN KAYIPLARI YÜKSEK
Açıklamanın devamında şunları belirtti: “Aklımıza gelebilecek bir soru var, 100 milyon doz aşıya rağmen dünkü tabloda vaka sayısı neden 23 bin 914’tü, can kayıplarımız neden geçen yıl bugünlerde olduğundan çok? Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozla sağlanan koruyucu gücüne toplumun büyük kısma sahip değiliz. Tedbirleri ise ne yazık ki eski ciddiyetle sürdürmüyoruz.
YENİ VARYANTLAR MÜCADELEYİ ZORLAŞTIRIYOR
Salgınla mücadeleyi zorlaştıran bir faktör var. Virüsün yeni varyantları daha hızla yayılıyor, sonuçları ise ciddi riskler doğuruyor. Bilim Kurulumuzun aşıda hatırlatma dozunu gündeme alması olası risklerin önüne geçmiştir. İki doz aşılama yapan İsrail ve Amerika’daki vaka tırmanışları ve ölüm sayıları Türkiye olarak aldığımız kararın isabetini gösteriyor. Bu uygulamaya gitmemiş olsaydık daha fazla can kaybıyla karşılaşabilirdik.
MU VARYANTI VAKALARI İSTANBUL’DA 
‘Mu mutasyonu görülen vakaların durumu nasıl, ikisi de aynı ilde mi, bu varyantın daha tehlikeli ve aşıya dirençli olduğu doğru mu?’ sorusu üzerine) Vatandaşımız özellikle varyantlar noktasında daha tedirgin olmamalı. Çünkü varyantlarla ilgili de koruyucu tedbirlerin bir farklılığı yok. Yani varyantlara karşı da bizim aşı olmamız gerekiyor. Yine toplumsal bağışıklık oluşana kadar maskemizi ihmal etmemiz gerekiyor, mesafe noktasında hassasiyetimizi korumamız gerekiyor. Vatandaşımız açısından bir farklılık yok bu anlamda. Ama bizim açımızdan varyantların önemli, bilimsel açıdan özellikle varyantların varlığı, nasıl tedbir alınması gerektiği önemli. Şu anda toplumda yüzde 90’ın üzerinde delta varyantı var. Mu varyantıyla için 2 vaka olduğunu söylemiştim. Bu 2 vaka da İstanbul’da. 2 vaka da ayaktan takip edilen ciddi bir sorunu olmayan, yakından takip ettiğimiz vaka. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bu 2 vakamızda böyle bir durum söz konusu değil.” /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe eşbaşkan adaylarını açıkladı. Partinin İstanbul adayları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir