Ana Sayfa / Politika / Paylan: KYK borçları silinsin, burslar 2 bin 500 TL’ye çıkarılsın

Paylan: KYK borçları silinsin, burslar 2 bin 500 TL’ye çıkarılsın

KYK’ye 6 milyon öğrencinin borçlu olduğunu ve 400 bini hakkında icra takibi başlatıldığını aktaran HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, KYK borçlarının silinmesi için kanun teklifi verdiklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz, Erol Katırcıoğlu ve Garo Paylan imzasıyla Meclis’e “Gençlerin Kredi ve Yurtlar Kurumuna Olan Tüm Borçlarının Silinmesi İçin Kanun Teklifi” verildi. HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
‘6 MİLYON GENÇ KYK’YE BORÇLU’
KYK borçları konusunda HDP ekonomi komisyonu olarak yasa tasarısı hazırladıklarını belirten Paylan, “Ülkemizde milyonlarca üniversite öğrencisi genç var bu gençler yoksul ailelerin çocukları büyük oranda ailelerinden yeterli destek alamıyorlar, pek çoğu gurbette hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bu eğitim hayatını sürdürebilmek için, kitap alabilmek için, karnını doyurmak için, otobüse binmek için KYK’ye başvuruyor. KYK ne yapıyor, gençlere burs mu veriyor, hayır faizle borç veriyor, bu borcu almak zorunda kalıyor gençlerimiz. Şu an da 6 milyon genç KYK’ye borçlu” dedi.
KYK’nin verdiği borçları alan gençlerin işsizlikle karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Paylan, “O işsizlikle birlikte KYK borçları faizle katlanıyor. Üniversite mezunu gençlerimiz için çoğunluğu asgari ücret veya asgari ücretin altındaki maaşlara çalışmak zorunda bırakılıyor. Çalışamayan zaten borcunu ödeyemiyor ama çalışan da ancak geçimini sağlayabildiği için bu borçları ödeyemiyor” diye belirtti.
‘400 BİN GENCE İCRA TAKİBİ’
Gençlerin icra takiplerine maruz kaldığının altını çizen Paylan, “400 bini icra takibiyle karşı karşıya. Sosyal bir devletin gençlerimi hayata borçlu başlatma hakkı yoktur.  HDP olarak biz gençlere borç değil burs verelim diyerek bir yasa teklifi hazırladık. Şu ana kadar da kangren haline gelen bütün borçların silinmesini öneriyoruz. Sadece faizlerin değil, taksitlendirme değil, tüm borçların silinmesini öneriyoruz. AKP’liler hemen soracak kaynak nerede? Sen 6 milyon gencin borcunu sileceksin kaynak nerede? Kaynak bütçede. Bütçede 5 yandaş müteahhide akan kaynağı durdurursak 6 milyon gencin KYK’ye olan borcunu silebiliriz, çünkü gençler borçlarını ödeyemiyor. Yapmamız gereken bu kangreni sona erdirmek” ifadelerini kullandı.
‘9 TL REVA GÖRÜLÜYOR’
Verdikleri yasa teklifiyle gençlerin borcunun silinmesini önerdiklerini aktaran Paylan, şöyle devam etti: “Yalnızca silmek yetmez, şu anda üniversite öğrencilerine ne kadar burs veriliyor? 850 TL. Hani müjde diye açıklamıştı ya Erdoğan 850 TL’yi. 850 TL günlük 28 TL’ye tekabül ediyor. Bir günde 28 TL ile bir gencin hayatını geçirmesini öneriyor bu vicdansızlar, bu genç kitap almayacak mı? Eğitim materyali almayacak mı? Otobüse binmeyecek mi? Bir kafede arkadaşıyla oturmayacak mı? Günde 28 TL bir öğünde 9 TL yapar. Bu vicdansızlar bir öğrenciye bir öğünde 9 TL’yi reva görüyor. Şu anda üniversite civarındaki kantinlerde en ucuz tost 7 EL En ucuz ayranda 3 TL, 10 TL oldu. Bunlar her öğünde 9 TL veriyor. Bir gencimiz her öğünde kaşarlı tost ile ayran beraber yemek yese öğüne parası yetmiyor. O açıdan biz HDP ekonomi komisyonu olarak hem borçların silinmesini hem de bundan sonra gençlerimize borç değil burs verilmesini öneriyor. Bu 850 TL rakamın derhal yükseltilmesini öneriyoruz. Asgari olarak bunu 2 bin 500 TL’ye yükseltebileceğimizi öneriyoruz. Tüm gençlerimize, üniversite öğrencilerine 2 bin 500 TL borç değil burs verelim diyoruz.”
‘ÇÖZMEYİ ÖNERİYORUZ’
Yasa teklifini Meclis gündemine taşıdıklarını belirten Paylan, “Gençlerin KYK’ye borçlar meselesini kökünden çözmeyi öneriyoruz. Milletin vekilleri halkın vekilleridir. Tüm yurttaşlarımızın derdini çözmek de bizim sorumluluğumuzdadır. Şimdi milletin vekilleri tercihini yapacak, bir yandan 6 milyon borçlu genç, onların borçlarını sileceğiz, borç değil, burs vereceğiz diyoruz. Göreceğiz bakalım, yasa teklifimiz gündeme taşındığında milletin vekilleri kimden yana olduklarını gösterecekler” şeklinde konuştu.
‘İKİ BLOK ÇATIŞMASI VAR’
Paylan, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya-Ukrayna krizine dair soruya Paylan, “Biz bölgemizde ve ülkemizde barış için mücadele eden bir siyasi partiyiz. Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin de diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ortada bir NATO ve Rusya bloku var, tarihi olarak bu iki bloğun kapışması olarak yürüyen bir süreç var ama arada ezilen halklar var. Kaynakların silaha akması var. Yeniden böyle bir sarmala doğru gidiyoruz, bu gerilime derhal son verilmelidir. Ukrayna halklarının kendi içinde barışı sağlaması için diplomatik çabaların artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Şu anki gerilim yalnızca silah baronlarına, tüccarlarına yarayacaktır. Biz HDP olarak hem bölgede hem de ülkemizde barışın sağlanması için mücadele veriyoruz. Bunu büyüteceğiz” ifadelerini kullandı. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Hatay’da bir kadın ve 2 çocuğu katledildi

İskenderun’da 5 gün önce kaybolan 7 aylık hamile Selma Abacı adlı kadın ve 2 çocuğu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir