Ana Sayfa / Dünya / NATO Genel Sekreteri: Transatlantik ilişkilerde yeni bir döneme başlıyoruz

NATO Genel Sekreteri: Transatlantik ilişkilerde yeni bir döneme başlıyoruz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Müttefikliğimizin çok önemli bir anındayız. 2030 yeni stratejik konsept ile transatlantik ilişkilerde yeni bir bölüm açıyoruz” dedi.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üye 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Liderleri Zirvesi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. NATO karargahında yapılan zirve için sıkı güvenlik önlemleri ve koronavirüs salgınına karşı tedbirler alındı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı
Stoltenberg, “Müttefikliğimizin çok önemli bir anındayız. 2030 yeni stratejik konsept ile transatlantik ilişkilerde yeni bir bölüm açıyoruz” dedi.
ABD’de NATO’ya bağlılığını net şekilde belirten yeni bir liderin olduğu gerçeğini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Stoltenberg, “Geçtiğimiz 4 yıl neden NATO gibi çok uluslu çok taraflı organizasyonlara ihtiyacımız olduğunu bir kez daha gösterdi. Ortaklığımız bireysel liderlerin çok ötesindedir” dedi.
‘RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ DİP SEVİYEDE’ 
Rusya ile olan ilişkileri konusunda, “İlişkilerimiz Rusya’nın agresif tavırları nedeniyle Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana en dip seviyede” diyen Stoltenberg, şunları ekledi: “Tüm bu zehirlemeler, siber saldırılar, Gürcistan’da ve Ukrayna’da yaşanmış olanlar düzenli olarak devam eden bir motife işaret ediyor. Ancak ikili bir yol izliyoruz zira Rusya ile gerek iklim krizi gerek silah kontrolü konusunda atabileceğimiz adımlar ve alabileceğimiz önemli mesafeler var. Bir yandan kolektif savunma kapasitemizi ve bütçelerimizi arttırıyoruz. Diyaloğa devam edeceğiz. Bu bir zayıflık değil aksine güç göstergesidir.”
NATO Genel Sekreteri, Çin ile olan ilişkilerindeki fırsatlar ve risklere de işaret etti.
‘ÇİN DÜŞMANIMIZ YA DA RAKİBİMİZ DEĞİL’
“Yeni bir Soğuk Savaş’ı Çin’le başlatıyor değiliz” diyen Stoltenberg, “Bize yaklaşıyor. Siber uzayda Çin’i görüyoruz, Afrika’da Çin’i görüyoruz ama Çin aynı zamanda kendi kritik önemdeki altyapımıza da büyük yatırım yapıyor.  Çin’in bizim değerlerimizi paylaşmadığını biliyoruz. Çin düşmanımız ya da rakibimiz değil” diye belirtti.
Stoltenberg, “Çin konusunda da yine iklim krizi ve silah kontrolü gibi konularda fırsatlar mevcut. Ancak görüyoruz ki Çin askeri büyümesine ve teknolojisine çok ciddi yatırım yapıyor, üstelik altyapı yatırımları ile de Afrika’da Avrupa’da her yerde varlık oluşturuyor. Değerlerimizi paylaşmayan, özgürlüklere, Hong Kong’a ve azınlıklarına baskı uygulayan Çin’in hem içerde hem dışarıda aldığı bu baskılayıcı tutum bizim de güvenliğimize bir risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Afganistan’daki NATO varlığının sona erdirilmesi üzerinde duran Stoltenberg “Afgan kuvvetlere dışardan eğitim desteği vermeye devam edeceğiz. ABD ve Türkiye, Afgan hükümetine ‘destek’ ve ‘uluslararası havaalanı’ gibi konularda direk temaslar sürdürmeye devam ediyorlar” dedi.
Stoltenberg, NATO’nun Avrupalı üyelerinin son 7 yılda savunma bütçelerini arttırarak ekstra 260 milyar dolarlık harcama yaptıklarını da belirtti./MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Birçok ilde kuvvetli yağış bekleniyor

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde kuvvetli yağış bekleniyor.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir