Ana Sayfa / Foto Haber / Mersin’de Aşure Lokması paylaştırıldı

Mersin’de Aşure Lokması paylaştırıldı

Mersin’de bulunan 8 Alevi Kurumu bir araya gelerek, aşure lokması paylaştırdı.
21. Aşure Lokması’ Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Mersin, Tarsus, Toroslar, Anamur ve Silifke şubeleriyle, Çamalan Cemevi, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Mersin Şubesi, Kilikya Nehir Derneği tarafından Mersin Cemevinde gerçekleşti.
Aşure Lokmasına, Mersin Valisi Ali İhsan Su, ve kent protokolü Alevi Kültür Dernekleri Genel  Sekreteri Ali Özveren, AKD Genel Başkan yardımcısı ve Mesiad Başkanı Hasan Engin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel,  HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan Siyasi partilerin İl başkanları, Mersin il Müftüsü Şaban Kondi,İtalyan Katolik Kilisesi Roshan Corderiro,Alevi Kurumları temsilcileri, Sivil toplum örgütleri temsilcileri, sendika temsilcileri Yöre Dernek Başkanları, ve binlerce insan katıldı.
Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede tarafından okunan gülbengin ardından Zakir Rıza Aydın canımızın söylediği deyişle canlarımız semah dönüldü.
ABF İnanç Kurulu ve AKD Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ’ Aşure, bin yılların uygarlıklarından süzülerek gelen, Anadolu ve Mezopotamya topraklarında mayalanan, Alevi Bektaşi İnancının değişmeyen geleneğidir. Kerbelâ duruş olarak,  güç karşısında  eğilmemek, ölümüne direnmektir. Cesaretin, mertliğin, yiğitliğin, yürekliliğin ete kemiğe bürünmesidir. O günden sonra, Yezit’in zulmü ve zalimliği, Hz.Hüseyin, hakkın ve mazlumiyetin simgesi olarak kabul edilmiştir. Alevilerin ülkede inançsal bazda sorunları var ve çözüm bekliyoruz.’’ Diye belirtti.
Kılavuz,’’ Yurt içi ve yurt dışındaki bütün Alevi kurumlarının genel talebidir. Cemevleri ibadethane statüsüne  kavuşturulsun, ülkemizdeki camilerin  yararlandığı haklardan cemevleri de yararlansın. Alevi köylerine cami yapılmasın. 35 Aydına mezar olan Madımak Oteli  utanç müzesi olsun. Ulusal ve uluslararası mahkemelerde elde etiğimiz haklarımızın verilmesini istiyoruz. MEB hazırladığı müfredat programlarındaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında yazılanlar, Alevi çocuklarını asimile etmeye yöneliktir, bunun değiştirilmesini istiyoruz. Alevi Dergâhları, başta Pir Hacı Bek taş Veli Dergahı Alevi kurumlarına verilsin.
Bu  Kutsal ayda, mübarek aşure gününde dileğimizdir. Dünyamızda bir daha kerbelalar yaşanmasın. Ülkemizde, halkımız arasında kuşku ve güvensizlik son bulmasını, kin öfke  ve nefretin sevgiye dönüşmesini, bu topraklarda yaşayan bütün kimliklerin kardeşçe el ele barış içinde birlikte olmalarını yüce Hak’tan niyaz ederim cümlenize saygılarımı sunarım.’’ Diye konuşmasını sonlandırdı.
Kılavuz’un ardından söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersin Valisi Aliİhsan Su, gelenleri selamlarlarken, etkinlik Grup Abdal’ın seslendirdiği ezgilerle son buldu. (HABERGRAM)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Denizli’de kaza: 6 ölü, 43 yaralı

Honaz ilçesinde meydana gelen kazada 6 kişi yaşamını yitirdi, 43 kişi yaralandı.  Denizli’nin Honaz ilçesinde ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir