Ana Sayfa / Sürmanşet / Mersin Barosu’ndan ‘Nutuk’ açıklaması

Mersin Barosu’ndan ‘Nutuk’ açıklaması

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz yaptığı açıklamasında, Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’ adlı eserinin öğrencilere dağıtılmasını sakıncalı bulduğunu ifade ederek, Atatürk’ün manevi hatırasına ve Atatürk’ü Koruma Kanunu’na karşı açıkça suç işlediğini söyledi.

Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün görevden alınması gerektiğini söyleyen Yeşilboğaz Çamlıyayla Ülkü Ocakları’na da sitem ederek, “Bu süre içerisinde acaba bu ret cevabına karşı hangi yasal işlemleri yaptınız? Neden kamuoyuna bir açıklama yapmadınız” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  “Gün geçmiyor ki, ülkemizde bir idarecinin, bir kamu yöneticisinin bir skandal haberine rastlamayalım. Maalesef yine ülke gündemini işgal eden önemli skandallardan bir tanesi ilimizin Çamlıyayla ilçesinde yaşanmıştır. Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Çamlıyayla Ülkü Ocakları’nın dağıtmak istediği Nutuk ‘la ilgili, 1927 yılında Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmanın içeriği olan Nutuk’u dağıtmak için izin istemesi üzerine vermiş olduğu cevabi yazıda, Nutuk’un sakıncalı olduğunu ifade etmiştir. Gerçekten 1927’den buyana okullarda okutulan, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın dört bir yanında her yere dağıtılan, her yerde okunan Nutuk’un bu şekilde seviyesizce, Atatürk’ün manevi hatırasına, Kurtuluş Savaşı’na ve o döneme hakaret edercesine Nutuk’un yasaklanması canımızı yakmıştır. Bu İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne soruyoruz. Bugüne kadar tarikatlardan, cemaatlerden size gönderilen kitapları bu kadar ayrıntılı inceleyebildiniz mi? Bugüne kadar Nutuk’u hiç okumadınız mı? Birçok okulda dağıtılıyor. Bunları hiç görmediniz mi? Cemaatlere yaptığınız ayrıcalığı neden şimdi Atatürk’ün Nutuk’una yapmıyor sunuz? Bu gerçekten asla kabul edemeyeceğimiz bir durum. İlçe Milli Eğitim Müdürü başta Atatürk’ün manevi hatırasına olmak üzere, Atatürk’ü Koruma Kanunu dediğimiz 5816 sayılı yasaya karşı gelmiş,  açıkça suç işlemiştir. Bu konuda Meclis’te de gündeme gelen bir konu olması münasebeti nedeniyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü de iki müfettiş görevlendirilerek bu olayın soruşturulacağını açıklamıştır. Ancak bize göre bu yeterli bir açıklama değildir. Kesinlikle Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürünün görevden alınması gerekmektedir.

“HANGİ YASAL İŞLEMLERİ YAPTINIZ?”

Çamlıyayla Ülkü Ocakları’na da sitem eden Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Atatürk ile bağınızı bu kadar mı çabuk koparabildiniz? Bu süre içerisinde acaba bu ret cevabına karşı hangi yasal işlemleri yaptınız? Neden kamuoyuna bir açıklama yapmadınız? Atatürk’ü bu ülkeden ve insanların vicdanlarından, yüreklerinden silmeye çalışan herkese söylüyoruz. Bu ülkenin birleştirici gücü, Atatürk’ün manevi mirasıdır. Bizler var olduğumuz sürece bu manevi mirasa sahip çıkacağız. Bununla ilgili hem cezai anlamda, hem idari anlamda Mersin Barosu olarak konunun takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum.” (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEM Parti 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe adayını açıkladı

DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçe eşbaşkan adaylarını açıkladı. Partinin İstanbul adayları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir