Ana Sayfa / Çevre / Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanmalı

Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanmalı

Orman yangınların küresel iklim kriziyle baş gösteren kuraklıkla bağlantılı olduğunu ve ekosistemin cayır cayır yandığına dikkati çeken Tarım ORKAM-Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanması gerektiğini söyledi.
Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım ORKAM-SEN) artan orman yangınlarına ilişkin sendika merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Tarım ORKAM- SEN Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Tarım ORKAM-SEN Genel Başkanı Ahmet Keleş, küresel iklim değişikliğinin büyük bir kuraklık felaketiyle devam ettiğini vurgulayarak, “Ekosistemin en önemli parçası olan ormanlarımız, yaşam alanlarımız ülkemizin dört bir yanında cayır cayır yanmaktadır. Yangının büyüklüğü sadece orman alanları ve içindeki canlılar için değil; orman içinde ve çevresinde yaşayan insanlar için de büyük tehdit oluşturmaktadır” dedi.
İKTİDARA ELEŞTİRİ
İnsan eliyle yaşanan tahribatın bedelini milyonlarca canlının ödediğine dikkati çeken Keleş, iktidarı eleştirdi. Ekonominin gerçek yüzünün yangına müdahalede gerekli olan hava araçlarının yokluğundaki aciziyetle ortaya çıktığını vurgulayan Keleş, “İktidarın umarsız savurganlığıyla kullandığı uçakların yerine alınması gereken ve hayati öneme sahip yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yangınlara müdahale sürecinde iyice belirginleşmektedir. Görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü, yangına etkili müdahale etmedikçe canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlike gün geçtikçe büyümektedir” diye konuştu.
EKOLOJİK TAHRİBATLAR GİDERİLMELİ
Yetersizlikler içerisinde sahaya yollanan emekçilerin bedelini canlarıyla ödediğini kaydeden Keleş, Tarım Orman Bakanlığı’nın görevlerini hatırlattı. Doğal alanların RES, HES, JES, Termik, Nükleer vb. yok edici projelere kurban edilmesinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Keleş, şöyle devam etti: “Doğal alanların tüm canlıların ortak değeri olduğu bilinciyle, turizm, madencilik, ulaşım vb. gibi amaçlarla yandaşlara peşkeş çekilmesi uygulamalarına son verilmelidir. Doğanın sahibi değil parçası olduğumuz bilinci bir politikaya dönüştürülerek kamusal hizmetler buna göre düzenlenmelidir. Güvenlik adı altında baraj yapımı, orman katliamı, yangın çıkarma ve müdahale etmeme gibi kirli savaş uygulamalarına son verilmelidir. Doğanın rant aracı olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmelidir. Orman yangınlarıyla mücadele eylem planları kamuoyuna net bir şekilde açıklanmalı, gerekli ekipman eksiksiz temin edilmeli, bu konuda yapılan ihalelerde şeffaflık ilkesi gözetilmelidir.”
Orman yangınlarıyla mücadelede görevlendirilecek emekçilerin yıl boyu istihdamı ve iş güvenliği tedbirleri alınması gerektiğini ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini kaydeden Keleş, sendikalar, çevre örgütleri ve halkın katılımıyla Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanması gerektiğini belirtti. Keleş, ranta açılan ve ormansızlaştırılan alanların yeniden doğal yapısına uygun yeşil alana dönüştürülerek, tahribatın giderilmesi gerektiğini vurguladı.
ANTALYA 
KESK bağlı Tarım ORKAM SEN Genel Örgütlenme Sekreteri Dostcan Şakar, orman yangınlarına ilişkin Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Şakar  “Küresel iklim değişikliğinin, büyük bir kuraklık felaketi ile devam ettiği bugünlerde, ekosistemimizin en önemli parçası olan ormanlarımız, ülkemizin dört bir yanında yaşamsal alanlarımız cayır cayır yanmaktadır. Yangının büyüklüğü sadece orman alanları ve içindeki canlılar için değil; orman içinde ve çevresinde yaşayan halk için de büyük tehdit oluşturmaktadır” dedi.
Bakanlığın ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınlara etkili müdahale edemediğini belirten Şakar;  yetersizlikler içerisinde sahaya yollanan emekçilerin fedakârca çalışmalarının çoğunun canlarına mal olduğunu söyleyerek, “Siyasi iktidar buradaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak yerine acıların rantını devşirmenin peşine düşmekte, günü bilindik rutin açıklamalarla geçiştirmektedir” ifadelerini kullandı.

HATAY

KESK Hatay Şubeler Platformu da, artan orman yangınlarına ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan KESK Hatay Şubeler Platformu üyesi Murat Kocadağ, “Yanan her bir ağaç bir can; yanan ormanlarımız hayattır” dedi. /MA/

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

KESK TİS taleplerini açıkladı

Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir