Ana Sayfa / Eğitim / İş bırakan eğitim emekçileri taleplerini açıkladı

İş bırakan eğitim emekçileri taleplerini açıkladı

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve diğer sorunlara karşı iş bırakan eğitim emekçileri, bakanlığın somut bir adım atmadığını belirterek, açıkladıkları taleplerinin karşılanmasını istedi.  
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın da (Eğitim Sen) aralarında olduğu 14 sendika, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi talebiyle birçok kentte iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Ankara Ulus Meydanı’nda da bir araya gelen eğitim emekçileri, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları sınavının da iptal edilmesini talep etti. İş bırakma eyleminde olan eğitim emekçilerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, KESK Eş Genel Başkanları ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.
Eylemde “Mesleğimizin onuru öğrencilerimizin geleceği için iş bıraktık” pankartı açan emekçiler, “Eşit işe eşit ücret”, “İş emek özgürlük”, “Bölemezsin de gidemezsin” sloganları attı.
AYRIMCILIĞI DERİNLEŞTİREN KANUN
14 Sendika adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen Ankara 3 No’lu Şubesi Başkanı Cemal Erdoğan, ÖMK’nin hiçbir sorunu çözmediğini belirterek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu diye çıkarılan, öğretmenin hiçbir sorununu çözmeyen, yeni sorunlar üreten bir dayatmayla karşı karşıyayız. Bu kanun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir kanundur. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan, kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı, hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez” dedi.
Erdoğan, öğretmenlerin sorunlarının iyileştirilmesine dair talepleri şöyle sıraladı:
* 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
* Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
* Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
* Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
* Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile- çocuk yardım tutarlarının iyileştirilmesi,
* Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
* 3600 ek gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi,
* Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”
ŞIRNAK
Eğitim Sen Şırnak Şubesi, 1 günlük iş bırakma eylemi yaparak, KESK binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda eğitim emekçisinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri de açıklamaya katıldı.  “Eğitim emekçilerini ayrıştıran haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen ÖMK iptal edilsin” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Şırnak Şube yöneticisi Adnan Şenbayram, ÖMK’nin iptalini istedi. Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla sonlandı.
Cizre Eğitim Sen Temsilciliği, sendika binasında açıklama yaptı. Eğitim Sen Temsilciliği Kadın Sekreteri Yasemin Bulut, “Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır” çağrısı yaptı.
VAN
Van’da eğitim emekçileri, Eğitim-Sen öncülüğünde kentte yürüyüş gerçekleştirdi. “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Eşit işe eşit ücret” dövizleri taşıyan eğitim emekçileri, sık sık taleplerine dair slogan attı. Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, ÖMK’nin öğretmenler arasında ayrımcılığı derinleştireceğini belirterek, yasanın iptal edilmesini talep etti. Öğretmenler açıklamanın ardından davul ve zurna eşliğinde grev halayı çekti.
HAKKARİ
Eğitim Sen Hakkari Şubesi, KESK binası önünde bir araya geldi. Çok sayıda eğitim emekçisi açıklamaya katıldı. Öğretmenler sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Murat Balıkesir buradaki ortak açıklamayı okudu.
DİYARBAKIR
Diyarbakır’da iş bırakan eğitim emekçileri, Ali Emiri İlkokulu’nun önünde bir araya gelerek, Şeyh Said Meydanı’na kadar yürüdü. Eyleme KESK’e bağlı sendikalar, DİSK, HDP, TİP, EMEP ve CHP de destek verdi.  Kürtçe “Anadilde eğitim bütün halkların hakkıdır” pankartı açan emekçiler, sık sık “Bijî berxwedana kedkaran”, “Perwerdehiya ziman mafê me ye” ve “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. Amed Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, ortak talepleri sıraladı.
DERSİM
Eğitim Sen Dersim Şubesi, çok sayıda eğitim emekçisinin katılımıyla Sanat Sokağı’nda Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atan emekçiler, “Mesleğimiz onurumuz, geleceğimiz için iş bırakıyoruz” pankartı taşıdı. Yürüyüş sonrası Seyit Rıza Meydanı’nda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, ortak metni okudu.
ADANA 
İş bırakan Eğitim Sen ve Eğitim İş Adana şubeleri üyeleri, Atatürk Parkı’nda iki ayrı açıklama yaptı. Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, diğer sendikaların olumsuz tutumu nedeniyle ortak talepleri ortak bir şekilde açıklayamadıklarını belirtti.
Eğitim İş açıklamasında, “Diplomam uzmanlığımdır” ve “Öğretmenler değil, ücretler yetersiz” dövizleri taşındı. Davul zurna eşliğinde halay duran eğitim emekçileri, sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Eğitim İş Adana 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol ve Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Seher Emre sendikanın bası metnini okudu.
Ardından açıklama yapan Eğitim Sen üyeleri ise, bir süre müzik eşliğinde halaya durdu. Eylemde, “Susma haykır, ÖMK’ya hayır”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, ortak talepleri sıraladı.
MERSİN
Mersin’de eğitim emekçileri, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. Eğitim emekçilerinin taleplerini içeren dövizler açıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP, Halkevleri, Emek Partisi (EMEP) ve birçok sivil toplum örgütü de eyleme destek verdi. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yıllardır eğitim emekçilerinin insanca yaşam ve ücret talebinin MEB tarafından yok sayıldığına işaret ederek,  ÖMK’nin iptalini istedi. Eğitim emekçileri açıklama sonrası halaya durdu.
ANTALYA 
Antalya’da da eğitim emekçileri, Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelerek, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca “Çapulcu değil öğretmeniz biz”, “ÖMK iptal edilsin” ve “AKP yasanı al başına çal” şeklinde sloganlar atıldı. Eğitim Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, eğitim emekçilerinin taleplerini sıraladı.
HATAY 
Antalya’da da eğitim emekçileri, kariyer basamakları sınavının ve ÖMK’nün iptal edilmesi talebi ile bugün iş bıraktı.
İZMİR 
Eğitim Sen İzmir şubeleri, Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Eşit işe eşit ücret için çalışma barışı için ÖMK iptal edilsin” ve “Haklarımızı ve taleplerimizi yok sayan ÖMK iptal edilsin” pankartları taşındı. Eğitim emekçileri sık sık “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Susma haykır ÖMK’ya hayır” sloganları attı. Yüzlerce eğitim emekçisinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de eyleme destek verdi. Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, eğitim emekçilerinin taleplerini sıraladı. Açıklamanın ardından eğitim emekçileri bir süre halay çekti.
URFA
ÖMK’nin iptal edilmesi talebiyle Urfa Eğitim Sendikaları Güç Birliği, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, kariyer basamağı sınav sisteminin iptali, ücret artışı, güvenceli iş talep ettiklerini söyledi.
ADIYAMAN
Eğitim Sen Adıyaman Şubesi üyeleri Demokrasi Parkı’nda yüzlerce kişinin katılımıyla açıklama yaptı. Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Abdullah Demir, MEB’e çağrıda bulunarak, “Kariyer basamakları sınavlarını yapmayınız. ÖMK’yi bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal ediniz” dedi.
ANTEP
Antep’te Eğitim Sen’in de aralarında olduğu 5 sendika, Kırkayak Parkı’ndan Maarif Kavşağına kadar yürüyüş düzenledi. Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı da benzer talepleri sıraladı.
MALATYA
Malatya Eğitim Sen Şubesi, merkez PTT önünde açıklama yaptı. Eğitim Sen Şube Başkanı Kazım  Albayrak açıklamada konuştu.
BATMAN 
Eğitim Sen Batman Şubesi üyeleri, kent merkezinde bulunan Yılmaz Güney Parkı’nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Emek ve Demokrasi Platformu, Petrol-İş Batman Şubesi, HDP ve çok sayıda eğitim emekçisi katıldı. “Savaşa karşı barışı, sermayeye karşı emeği, ÖMK’ye karşı öğretmelerin haklarını birliğini savunmaya devam edeceğiz” yazılı pankartının açıldığı açıklamada “Eşit işe eşit ücret”, “Memnuniyet değil, mecburiyet” ve “ÖMK iptal edilsin” dövizleri taşındı. Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nurettin Şimşek, öğretmenlerin hak ettiği değeri almak için alanlarda olduğunu vurguladı. Şimşek’in konuşmasının ardından basın metni Eğitim Sen Batman Şubesi Sekreteri Evin Tekin tarafından okundu.
MARDİN 
Eğitim Sen Mardin Şubesi üyesi eğitim emekçileri, yürüyüş düzenleyerek açıklama yaptı. Sendika binası önünde toplanan eğitim emekçileri, DEDAŞ Parkı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında “Bijî berxwedana kedkaran” sloganı atıldı. Yürüyüşün ardından parkta halaya duran eğitim emekçilerine, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile Barış Anneleri de destek verdi. Eğitim Sen Mardin Şube yöneticisi Sümeyra Oğur, “Yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir” dedi.  Açıklama sloganlar ve alkışlar eşliğinde sona erdi. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Carettalar Fenerbahçe’ye fark attı

Ardı ardına aldığı galibiyetlerle Türkiye Basketbol Ligi’nde adından sıkça söz ettiren Mersin Büyükşehir Belediyespor Erkek ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir