Ana Sayfa / Manşet / Hekimler’den çağrı:7200 Ek Gösterge uygulansın

Hekimler’den çağrı:7200 Ek Gösterge uygulansın

Birçok merkezde açıklama yaparak, çalışma koşulları, sağlık sistemindeki bozukluklar ve geçinme sorunlarına dikkat çeken hekimler, 7200 Ek Göstergenin uygulanmasını istedi. 
Mersin, Adana, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Urfa ve Antalya’da basın açıklaması yaparak çalışma koşullarına dikkat çeken hekimler, 7200 Ek Gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatının maaşlarına yansıtılmasını talep etti.
MERSİN
Mersin Tabip Odası (MTO) ise Şehir Hastanesi’nin önünde açıklama yaptı. “Emekliliğe yansıyacak, yaşanabilir ücret” ve “7200 ek gösterge derhal verilsin” yazılı pankartların açıldığı açıklamaya, hekimler ve SES Şube yöneticileri katıldı. Açıklama yapan Tabip Odası yöneticisi Jini Güneş, seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını belirterek, “Sonuç almak için mücadelemiz tüm tabip odası yöneticileriyle, meslektaşlarımızla, sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte artarak devam edecektir” dedi.
ANKARA  
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası (ATO), 7200 ek gösterge taleplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. ATO binasında yapılan toplantıda “Emekliliğe Yansıyacak Yaşanabilir Temel Ödeme İstiyoruz” pankartı asıldı. Toplantıda konuşan ATO Genel Sekreteri Muharrem Baytemur, toplum sağlığına yönelik politikaların başarısı sağlık emekçilerinin özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşeceğinin altını çizdi.
‘VERİLEN ÜCRETLER EMEK SÖMÜRÜSÜ’
Hekimlik yapabilmenin, çalışma koşullarının yeterliğine, şiddetten uzak bir ortama bağlı olduğunu söyleyen Baytemur, çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorunun da geçinememek olduğunu ifade etti. Sağlıkta dönüşüm nedeniyle iş yükü artan hekim ve tüm sağlık çalışanlarının Kovid-19 salgınında iş yüklerinin daha da artmış olduğuna dikkat çeken Baytemur, “Hakkınız ödenmez,  denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmemiştir. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirilmiştir. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.
‘9 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ’
Hekimler salgının iyice ağırlaştırdığı çalışma koşulları, devam eden sağlıkta şiddet nedeniyle istifa-göç ettiklerini ve emekli olduklarını belirten Baytemur, “Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhildir. Yine son 20 ayda üç bin hekim emekli olmuştur. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikardır” diye belirtti.
‘MAAŞLARDA YÜZDE 150 ARTIŞ TALEBİ’
Baytemur, hekimler insanca yaşamak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamadıklarının kaydederek taleplerini şu şekilde sıraladı:
“* Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz.
* Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz.
* Hekimlerin asgari ek göstergesi 7200 olmalıdır.
* Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için yüzde 700; 1. derece uzman hekim için yüzde 550; 8. derece pratisyen hekim için yüzde 360 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli profesör doktor için yüzde 700, doçent için yüzde 625 olmalıdır.
* Önerilen değişikliklerle hekimlerin çalışırken maaşı 18 000TL’den, emeklilikte 10 000 TL den daha az olmamalıdır.”
‘TALEPLERİMİZİ DUYURACAĞIZ’
Kasım ayı boyunca “Emek Bizim Söz Bizim” diyerek başlattıkları eylem sürecinde haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Beytemur, “23 Kasım Salı günü İstanbul’dan ‘Beyaz Yürüyüş’ ü başlatıyoruz. 27 Kasım Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız ‘Beyaz  Forum’da da mücadele hattımızı birlikte tartışacağımızı bir kere daha duyuruyoruz” diye konuştu.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Tabip Odası, 7200 Ek Gösterge ve Yükseltilmiş Özel Hizmet Tazminatı oranına ilişkin dernek binalarında basın açıklaması yaptı. “Emek bizim söz bizim. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “TTB olarak emeğimizin görünmesini, hakkımızın ödenmesini istiyor, ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz” dedi. Çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimlerin geçinme sorunu olduğunu söyleyen Turan,  hekim ve tüm sağlık çalışanlarının Mart 2020’den itibaren Kovid-19 salgınıyla birlikte iş yüklerinin daha da arttığını kaydetti.
EMEK SÖMÜRÜSÜ
“‘Hakkınız ödenmez’ denmiş ve gerçekten ödenmemiş” diyen Turan, sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmediğini aktardı. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme süreçlerinin yaşandığına değinen Turan, “Ek ödeme adaletsizliği çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramadığı gibi ödemeler ne düzgün dağıtılabilmiş, ne de adil olmuştur. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir” diye belirtti.
‘TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLSİN’
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise, yaptıkları hizmeti daha iyi vermek için mücadele ettiklerini belirterek, “En az yüzde 50 enflasyon var. Bizim maaşlarımız bile bize yetmiyor, toplumun diğer kesimlerini düşünemiyoruz. Maaşlarımız gittikçe azalıyor. Biz de geçimimizi sağlayamıyoruz. Taleplerimizin yerine gelmesini istoruz. Sağlık çalışanlarının birçoğu istifa ediyor ya da yurt dışına çıkıyor. Öyle bir kaos var ki insanlar hastanelerde tedavi göremiyor. Bu kaos yurttaşların ölümüne sebep olacaktır. Biz bu sorunların çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL  
İstanbul Tabip Odası’na bağlı hekimler, Beşiktaş’ta bulunan 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi binası önünde bir araya geldi. Açıklamada, “5 dakika hekimlik yapılmaz” yazılı döviz taşındı. Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, hastanelerde hastaların sağlık hizmetine ulaşamadığını belirterek, hekimler olarak ücretsiz, kaliteli ve rahat ulaşılabilir bir sağlık hizmetinin mücadelesi verdiklerini vurguladı. Saip, taleplerinin kabul edilinceye kadar mücadelelerinde devam edeceklerini vurguladı.
İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu Başkanı Bilge Atlas Kaplan ise, “Hekimler salgının iyice ağırlaştığı çalışma koşulları, aşındıran özlük hakları, karşılıksız çalışma ve hala devam eden sağlıkta şiddet nedeniyle istifa ve göç etmektedir. Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan 9 bin sağlıkçı istifa etmektedir” dedi.
URFA 
Urfa Tabip Odası, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, TTB ve SES üyesi sağlık emekçileri katıldı. Açıklamada, “7200 ek gösterge hakkımız”, “Performans değil temel ücret” yazılı dövizler taşınırken, “Emek bizim söz bizim” yazılı pankart açıldı. Burada konuşan Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, hekimler olarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Yüksekyayla, “Türk Tabipleri Birliği olarak derhal;  hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve özel hizmet tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz” dedi.
ANTALYA
Antalya Tabip Odası da Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi.
ADANA
Adana Tabip Odası, Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, hekimlerin sorunlarına işaret etti. (MA)
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

İsveç’in NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir